Keresés blocks.gif

 GYIK
 Reptilia fórum
 Szabalyzat

blocks.gif

Szia, Anonymous
Felhasználónév:

Jelszó:


[Regisztráció]
[Elfelejtetted a jelszavad?]
Jelenleg 179 vendég és 0 regisztrált tag online.

blocks.gif

Arachnida: Arachnida fórum


Arachnida fórum :: Téma megtekintése - Gen. Chilobrachys Karsch, 1891

Gen. Chilobrachys Karsch, 1891


új téma   hozzászólás    Tartalomjegyzék -> Nemek
Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
Benzin
Rendszeres látogató


Csatlakozott: May 21, 2008
Hozzászólások: 86
Tartózkodási hely: Szentendre


Elküldve: 2009 Feb. 16. Hétf., 14:09    Hozzászólás témája: idéz

Sziasztok!
Végre meggyógyult a fényképezőm, így tudom mutatni mire gondoltam lentebb.

Subadult nőstény:
Semiadult nőstény:

akár huahininek is tippelhetnénk,de nem az.


Igyekeztem úgy megválogatni a képeket, hogy azt lássátok nagyjából amit én a valóságban. Azonban sikerült olyan képet is készítenem a semi nőstényről, amit simán benéznék subadult állatnak kép alapján, ha nem tudnám melyik állatról van szó. Valószínűleg a vakuzással intéztem el. Mindenesetre a föntiek nagyjából a valós képet mutatják, bár a subadult élőben feketébbnek tűnik (itt is vakuznom kellett). Egyébként ez az állat korom fekete lesz következő vedlése után és egy jól irányzott villantással olyan csillogó kékes-fekete kép készíthető róla, mint a lenti hozzászólásomban látható adult nőstényről.

Itt is leírom, azt amit már az andersoninál megtettem: kép alapján ne mondjunk semmit milyen Chilobrachys fajról van szó, bár ez főleg az andersoni-huahini-gunangxiensis növendékekre igaz. Sajnos fiatal dyscolusról képem nincs, de egy sötét "dizsoni mustár" szerű sárgás barnás színzt kell elképzelni.
A hímek fotóit hamarosan felteszem.
Vissza az elejére
Profil üzenet állomány
Benzin
Rendszeres látogató


Csatlakozott: May 21, 2008
Hozzászólások: 86
Tartózkodási hely: Szentendre


Elküldve: 2008 Dec. 29. Hétf., 17:26    Hozzászólás témája: idéz

Szasiztok!
Itt van pár kép egy C. dyscolusról. Ezt az állatot anno 1 v.-s H. lividumként vettem, de hamar kiderült nem az. Csak később, amikor már adult volt, kezdtem érdeklődni mi lehet valójában. Azt rögtön tudtam, hogy valami Chilobrachys, de nem tudtam meghatározni faji szinten. A dyscolus és a brevipes között hezitáltam és végül abban hitben nyugodtam meg, hogy azt állat C. brevipes. Ezt egy német barátom erősítette meg. Úgy tudtam/tudtuk, hogy a C. dyscolus kisebb, barnásabb és nem túl vaskosak a lábai. Egyébként nagyon hasonló a két állat. Börzén, eladóknál láttam már adult C. dyscolusokat és azok az enyémnél kisebbek és nem annyira robosztusak. Egyébként a képen látható állatot nem lehet jól vizsgálni, mert általában az üregében van. Persze esténként elő szokott jönni és a teljes állat látható, de alulról soha nem látom, így csak a vedlése maradt, amit hála az égnek nem tett tönkre és még olyan kegyes is volt, hogy kirakott nekem.

A lényeg, hogy egy dán srác (Sören Rafn), aki nagyon ért az ázsiai pókokhoz a t-store forumán kijavított, hogy az állatom nem brevipes, hanem dyscolus, majd váltottunk-pár e-mailt, amiből sokat tanultam, így mostmár magabiztosan állíthatom a következőket:

-a képeken látható állat egy adult nőstény C. dyscouls (ex sp. Burmensis)
-a kép a vedlésekről egy összehasonlítás a dyscolusom és egy adult nősténynek vásárolt C. guangxiensissel. Az utóbbi vedlés kb 13cm-s lábterpeszű, a dyscolusé pedig 15-16cm. Egyik állat sem nőtt látszatra túl sokat, a guangxienis szinte semmit. Viszont az tisztán látható a képeken, hogy mennyivel robosztusabb és nagyobb a dyscolus. Egyébként eddigi tudásom alapján biztosan állíthatom, hogy nem guangxiensis az állat, mert az sokkal nagyobb termetű és mintázatában is némileg eltér. Ha jól tudom a C. huahini a legnagyobb Chilobrachys, a guangxi vagy guangxiensis picit kisebb (de 20cm feletti lábterpesszel bír). Mindkettő az un. andersoni csoportba tartozik. Az andersoniról halottam már sokmindent, hogy teljesen sötét színű, nagy termetű...eddigi ismereteim szerint viszont az adult nőstény kb 15 cm lábterpeszű, a IV. pár lábakon a scopula osztott, a IV. és az I. pár lábak aránya megegyezik, bár az I. pár nagyon picit vaskosabb. Spermatartóról képet mellékeltem lentebb.Nevelek pár kis andersonit (annak vettem,nem tudom mi lesz),majd meglátjuk. Viszont a guangxiensisnek vett állatom szerintem inkább andersoni. Ezt majd nálam tapasztaltabbakkal még ellenőriztetem.
Amiben már teljesen bizos vagyok az a C. dyscolus. Hamarosan teszek fel kpeket adult hímekről és egy semi-, egy subadult nőstényekről. A biztosan adult nőstényemről csak az alábbi képek vannak. Kibányászni nem akarom, viszont egy hulla van egy barátomnál, azt majd lekapom több pózból.


Tehát a C. dyscolus (ex C. sp. Burmensis)

f dyscolus (Simon, 1886)....................Vietnam [urn:lsid:amnh.org:spidersp:001891]
Phrictus d. Simon, 1886a: 161 (Df).
C. d. Simon, 1904b: 271.
C. d. Peters, 2005b: 48, f. 156-161 (f).
C. d. Schmidt, 2006b: 16, f. 4b (f).

Az adult nőstény feketének tűnik (valójában nagyon sötét barna), kb. 16-18cm a lábterpesze. A hímek sárgás barnák (kép hamarosan), kb 10cm a lábterpeszük. A nőstények semiadult korban elvesztik sötét sárgás, mustárhoz hasonló színüket és szürkéssé válnak. A hímek sárgás színezete subadult állapotban marad sárgás, bár az előzőekhez képest kicsit koszosabb-szürkés színezetet kap,így ha egyszerre több állatot nevelünk és az egyik teljesen elveszíti sárgás jellegét,akkor pusztán ez alapján elkülöníthetjük a két nemet, mert a hím csak adult korában változtat teljes mértékben színt. A nőstény subadult állapotban fekete és a carapax szürke,ami adult korára némileg feketéssé válik. Az I. pár láb jóval robosztusabb a IV.-nél, ez főleg a nőstényeknél nagyon feltűnő és már semi adult állatoknál is tisztán látható a két pár láb eltérő vastagsága. A IV. pár lábon a scopula osztott (egyébként a többin is). A spermatartó a lentiek közül legjobban a C. guangxiensisére hasonlít. Sajna sem makro, sem pedig mikroszkópos felvételem nincs a saját állataimról és nem is tudok készíteni.

Van még egy Chilo-m, amit konkrétan brevipesnek vettem, de az állat kiköpött dyscolus és mint utóbb kiderült nem is lehet brevipes, mert az kb. 2cm-s testmérettel rendelkezik és mintázatában is más. Az én brevipesem most 5cm-s testhosszal bír, így 100 %dyscolus.

Igyekszem minél hamarbb felrakni a képeket a hímekről (4 adult állatom van), valamint egy semi és egy sub nőstényről is.

Végül: a kereskedelemben kapható fekete vagy sötétbarna Chilobrachysok nagy valószínűséggel mind dyscolusok. Az adult dyscolus teljesen feketének tűnik és 15 cm-nél bizosan nem kisebb a lábterpesze (hacsak nem volt nagyon sanyarú sora), így ne dőljünk be. Láttam már szürke színű dyscolust,amit adultnak árultak. Sajnos nem vettem meg, pedig kíváncsi lennék mi lett belőle.
Vissza az elejére
Profil üzenet állomány
Benzin
Rendszeres látogató


Csatlakozott: May 21, 2008
Hozzászólások: 86
Tartózkodási hely: Szentendre


Elküldve: 2008 Dec. 21. Vas., 09:52    Hozzászólás témája: idéz

Bemásolok egy fórumból pár képet, hogy legyen némi támpont a meghatározásnál.

A képek forása:

C. guangxiensis: http://www.the-t-store.co.uk/forum/index.php?showtopic=13217&st=25

A másik három: http://homepage.ntlworld.com/the.tarantula.store/spermgal-Chilobrachys.htm


C. fimbriatus


C. huahini


C. andersoni


C. sp. guangxiensis


Igyekszem saját fotókat is prezentálni, de majd csak akkor ha meggyógyult már a fotó gépem.
Vissza az elejére
Profil üzenet állomány
crawshayi
Gyakori látogató


Csatlakozott: Oct 20, 2007
Hozzászólások: 45


Elküldve: 2008 Dec. 20. Szomb., 13:03    Hozzászólás témája: idéz

Szerintem ahhoz még keveset vedlett, hogy adult legyen (szerintem, mert áprilisban 1-2 vedléses lehetett)...a méretet úgy szemre saccoltam, és az előző vedléséhez viszonyítva, ami olyan 9-10 cm volt; most lehet olyan 12-13cm. Pit képei alapján: az aranysárga szín után lett olyan, mint Pit képén vedlés előtt. Ez jelentős sötétedés a régi színéhez képest, de a vedlés utáni képekhez még nem hasonlít, sem a Gabesz képeihez amiket a faj topikjában kirakott...most így gondolom érdekes lesz a következő vedlés..
A kiskorai szinezetéről még régebben készítettem nem túl profi mobilos képet, a mostaníról a nemrégi költöztetés után egy szintén nem túl éles képet sikerült, de a színváltozás jól látszik, a valós különbséget mutatják a képek!
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu
Most:
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu
Mennyi idő után szoktak kb. adulni?
Vissza az elejére
Profil üzenet
Gabesz
Adminisztrátor


Csatlakozott: Nov 27, 2006
Hozzászólások: 1300
Tartózkodási hely: Szolnok


Elküldve: 2008 Dec. 20. Szomb., 12:25    Hozzászólás témája: idéz

Lehetséges, hogy a felnőttkori színezetét vette fel, tehát akkor lett adult?
Mekkora egyébként az állatod?
_________________
Hírdetésem: http://terraplaza.hu/user/Gabesz
Friss póktulajoknak: http://arachnida.hu/modules.php?name=FAQ&myfaq=yes&id_cat=2&categories=
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail msn
Pit
Adminisztrátor


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 3698
Tartózkodási hely: Vál


Elküldve: 2008 Dec. 20. Szomb., 12:13    Hozzászólás témája: idéz

Ch. huahinivel kapcsolatban szeretnék egy érdekességet mutatni.
Az adult(?) nőstény, későbbi vedlése után erős színváltozást produkált.
Elveszítette a sárgásbarna színét, és azóta is megtartotta ezt a szürkésbarnás színezetet.

Vajon adult volt akkor már az állat? Mert a mérete nem változott, és kivételesen nagy volt előtte is...
(Legalábbis jóval kisebbeket láttam nála)

A képek ugyanazzal a készülékkel, és fényviszonyok között készültek...


Vedlés előtt:


Vedlés után:


Illetve egy csoportkép...
A hím nem mutatott hajlandóságot a párzásra pár napig együtt voltak, aztán a nőstény megette...


_________________
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website msn
crawshayi
Gyakori látogató


Csatlakozott: Oct 20, 2007
Hozzászólások: 45


Elküldve: 2008 Dec. 20. Szomb., 10:58    Hozzászólás témája: idéz

Én nevelgetek egy huahininek vásárolt példányt 1cm-es kora óta (ápr.). Most olyan 10 cm körüli, de nem látok spermatartót ahol lennie kellene...annyit vettem észre vedlésenként, hogy aranysárga volt mindvégig, de a legutóbbi vedlése után egy sötétebb árnyalatú barnát vett fel...ha érdekel még valami akkor írjatok és válaszolok! Engem is érdekel ez a téma, úgyhogy hajrá!
Vissza az elejére
Profil üzenet
Gabesz
Adminisztrátor


Csatlakozott: Nov 27, 2006
Hozzászólások: 1300
Tartózkodási hely: Szolnok


Elküldve: 2008 Dec. 20. Szomb., 01:25    Hozzászólás témája: idéz

Benzin írta:


ui.:adult hím Chilo-kat keresek cserére, megvételre...Igazándiból engem a huahini érdekelt elsősorban még anno régebben. A dyscolus csak egy csere folytán került hozzám kiegészítésképpen, majd hármat vedlett és adult lett.

A nőstimről jelenleg nem tudok fotót készíteni, én egyébként viszonylag vékony talajon tartom egy elég szegényesen berendezett terkóban. először a lakóhálót építette meg, majd utána mélyített:Oldalról:A régi hímem nincs már birtokomban, őt nem én neveltem (itató takarítás előtt Zavart ):A mostani hímem eladó/cserélhető, róla majd megpróbálok készíteni Benzin által említett beállítású képeket, őt bébi korától nevelem:


_________________
Hírdetésem: http://terraplaza.hu/user/Gabesz
Friss póktulajoknak: http://arachnida.hu/modules.php?name=FAQ&myfaq=yes&id_cat=2&categories=
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail msn
Benzin
Rendszeres látogató


Csatlakozott: May 21, 2008
Hozzászólások: 86
Tartózkodási hely: Szentendre


Elküldve: 2008 Dec. 19. Pént., 21:10    Hozzászólás témája: idéz

Nagyon örülök, hogy elindult ez a téma megint!!!

Lenne egy javaslatom:

tudom kicsit kegyetlenül hangzik, de fogadjátok el. Én az adult hímeket kapásból le fogom fagyasztani. Van most 3 db-om, de még nem vitt rá a lélek hogy kinyúvasszam őket. Persze előbb vagy utóbb megteszem.

Gyűjtögettem vedléseket egy darabig, meg persze vannak fotók, de a vedlés fakul stb. a kép meg jó dolog de ha nem profi akor a vaku és egyebek miatt csak egy szép pókot látunk és pont a lényeg nem derül ki. Mindenesetre néhány javaslat:

Ha lehet úgy készüljön a kép, hogy látszódjon az I. és a IV. pár láb is (azért, mert fontos bélyeg ezek aránya egymáshoz viszonyítva).

Ha lehet legyen kép a talpukról (van-e osztat vagy sem).

Fontos, hogy a lábak mennyire szőrözöttek.

Végül, ha lehetséges egy szép makro a spermatartóról, mert a Chilo-knál ez is elkülönítő bélyeg.


Visszatérve a fagyasztásra. Erre még alszom egyet, mert még ki szeretném kérni a rovartanos tanáraim véleményét. Lehet inkább alkoholba fogom őket dobni, hátha az jobban megőrzi őket. Nem értek az ilyen jellegű preparáláshoz (még).

Szóval nekem ez tűnik logikusnak, talán így hosszas gyűjtögetés után után meg tudjuk tanulni mi kerül valójában forgalomba.

Még egy fontos dolog! Ha valaki rajtam kívül érez késztetést ennek a genus-nak a tanulmányozásához az vegye a fáradtságot és nevelje az állatot, hiszen nem csak az a cél, hogy az adult állatot meg tudjuk különböztetni, hanem az is hogy az adulttól eltérő színű juvenilis állatot is.
Ez nagy meló,mer sok nevelgetéssel, befektetéssel...jár, de pont ez a szép benne.

Folytassátok minél többen a témát!

ui.:adult hím Chilo-kat keresek cserére, megvételre...
Vissza az elejére
Profil üzenet állomány
Gabesz
Adminisztrátor


Csatlakozott: Nov 27, 2006
Hozzászólások: 1300
Tartózkodási hely: Szolnok


Elküldve: 2008 Dec. 19. Pént., 20:44    Hozzászólás témája: idéz

Zolee írta:

Gabesz, neki az ivarérési vedlés előtt milyen volt a színe?


Sajna nem tudom pontosan felidézni, nem készült róla kép, sőt alig láttam, a poharat teljesen beszőtte fent is. Úgy emlékszem ez a sárgás beütése nem volt meg, csak simán barnás színe volt és mikor megláttam vedlés után, épp emiatt kezdtem gyanakodni hogy beadult.
_________________
Hírdetésem: http://terraplaza.hu/user/Gabesz
Friss póktulajoknak: http://arachnida.hu/modules.php?name=FAQ&myfaq=yes&id_cat=2&categories=
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail msn
Zolee
Stabil Tag


Csatlakozott: May 28, 2008
Hozzászólások: 393
Tartózkodási hely: többnyire Szeged


Elküldve: 2008 Dec. 19. Pént., 17:49    Hozzászólás témája: idéz

Gabesz írta:
Adult nálam be egy dyscolus hím, hát mit mondjak, 8-9cm lábfesze lehetett max, én is nagyot néztem hogy adult. Ja és a színe sárgás volt, olyasmi mint egyes netes helyeken a huahini hím színe.

A dyscolus adult hím összehúzódva:
http://kepfeltoltes.hu/081028/DSC05870_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/081028/DSC05871_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/081028/DSC05877_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Gabesz, neki az ivarérési vedlés előtt milyen volt a színe?
_________________
Apro-Pók Blog

Vissza az elejére
Profil üzenet website
yoey
Stabil Tag


Csatlakozott: Jul 16, 2008
Hozzászólások: 399
Tartózkodási hely: Szeged


Elküldve: 2008 Dec. 19. Pént., 11:46    Hozzászólás témája: idéz

hali

és arról mi a véleményetek, hogy állatkereskedésben huahinit árulnak dyscolus néven és aztt mondja a kereskedő hogy ugyan az az alfaj, vagy egy egy gyerek, akinek rosea hímet adtam szintén ugyanezt állította mikor a csereállatokról beszéltünk.

Sajnos tényleg kavar van itt. Nekem is van egy huahinim, ami igencsak aranyos színű, de még korai lenne bármit is mondani, mert 5 cm és várjuk meg a végét.... Viszont az érdekes az a doologban, hogy a srác akivel a rosea-t cseréltem küldött nekem 2 Hysterocrates-t, amiböl az egyik az is,, legalábbis a megvastagodott hátsók arra utalnak, a másik meg Chilobrachys fimbriatus... azóta rájöttem, hogy kezdőkkel nem nagyon kell csarélgetni 1-2 v.-es pókokat
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail msn állomány
Gabesz
Adminisztrátor


Csatlakozott: Nov 27, 2006
Hozzászólások: 1300
Tartózkodási hely: Szolnok


Elküldve: 2008 Dec. 19. Pént., 11:19    Hozzászólás témája: idéz

Pit írta:
Jó, hogy foglalkoztok ezzel a dologgal!


Eddig 4-5 adult huahini hímet volt szerencsém látni, a legnagyobb sem haladta meg a 12 cm-es lábfeszt, a többi 10 körül mozgott... Forg? szemek
Tényleg kavar van...


Tényleg érdekes, ugyanis ez a régebbi hímem is szerintem nagyobb volt 12cm-nél bőven.
http://kepfeltoltes.hu/080711/DSC04661a_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A mostani adult hímemről majd dobok fel fotót, színre kicsit más elődjénél, legalábbis így frissen vedletten.

De én már régen írtam a huahini szobában, hogy netes források alapján található sárgás színű és igen kis testű huahini hím, valamint van a szürkésebb színű és nagyobb testű.

Adult nálam be egy dyscolus hím, hát mit mondjak, 8-9cm lábfesze lehetett max, én is nagyot néztem hogy adult. Ja és a színe sárgás volt, olyasmi mint egyes netes helyeken a huahini hím színe.

A dyscolus adult hím összehúzódva:
http://kepfeltoltes.hu/081028/DSC05870_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/081028/DSC05871_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/081028/DSC05877_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


szerk:
Így utólag arra gondoltam, hogy a szemmértékemmel van baj Forg? szemek , de az adatbázisom alapján a mostani adult hímem utolsó vedlésének lábfesze, tehát adultá vedléskori bőre 13cm volt, így a minimum 15cm adultkori méret fenntartható.
_________________
Hírdetésem: http://terraplaza.hu/user/Gabesz
Friss póktulajoknak: http://arachnida.hu/modules.php?name=FAQ&myfaq=yes&id_cat=2&categories=


Legutóbb Gabesz szerkesztette (2009 Jan. 11. Vas., 22:46), összesen 1 alkalommal
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail msn
Pit
Adminisztrátor


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 3698
Tartózkodási hely: Vál


Elküldve: 2008 Dec. 19. Pént., 11:03    Hozzászólás témája: idéz

Jó, hogy foglalkoztok ezzel a dologgal!

Gabesz írta:

A hímek kis méretére kitérve, van nálam egy adult huahini hím, amit baby kora óta nevelek. Szép hosszú lábai vannak és lábfeszre simán 15-16cm körül mozog, szóval nem is olyan kicsi...


Eddig 4-5 adult huahini hímet volt szerencsém látni, a legnagyobb sem haladta meg a 12 cm-es lábfeszt, a többi 10 körül mozgott... Forg? szemek
Tényleg kavar van...

szerk: Ezek az állatok a fentebb említett sárgás színűek voltak.
Különféle helyeken: St. Pölten-ben vásárolt adult, ill. itthon vásárolt 1-2 v-ből kinevelt.
_________________


Legutóbb Pit szerkesztette (2008 Dec. 19. Pént., 12:14), összesen 1 alkalommal
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website msn
Gabesz
Adminisztrátor


Csatlakozott: Nov 27, 2006
Hozzászólások: 1300
Tartózkodási hely: Szolnok


Elküldve: 2008 Dec. 19. Pént., 09:30    Hozzászólás témája: idéz

Benzin írta:


Az is nagy boldogsággal töltene el, ha az ázsiai üreglakó fajok nagyobb népszerűségnek örvendenének. Gondolkodom, hogy a Chilobrachys genus topicban folyamatosan kérek majd mindenkit, hogy lökjön fel képeket adult állatjairól és írja oda a faj nevét. Szerintem tele lenne tévedéssel a dolog. Jövő héten veszem a harmadik adag C. dyscolust, mert az előző kettőre abszolut nem hasonlítanak és kíváncsi vagyok mi lesz belőlük.
Na mindegy azt itt abbahagyom, mert rég nem a peerboomi-ról regélek.


Igen sajnos ez nagyon szomorú, Én is észrevettem és mondták is régebben nekem, hogy a kereskedelmi forgalomban nagyon meg vannak kutyulva a Chilobrachys-ok, nagy a kavar.
A huhini topicban még régen töltöttem fel adult nőstiről és adult hímről is képet. annak idején körbekérdeztem pár embert (tenyésztőt), hogy a hímről mi a véleményük kép alapján. Általában azt a visszajelzést kaptam, hogy nekik is ilyan volt és nyugodtan rá rakhatom a nőstényre. A nőstény pedig egy tenyésztőé volt, akinél már produkált szaporulatot.
Kapor ábrándított ki, hogy ő nincs meggyőződve se a nőstény, se a hím tisztaságáról, de nem csak erről, hanem általában a kereskedelmi forgalomban kapható állatok tisztaságáról.

Ezek után egy netán sikeres szaporítás után kérdéses, hogy hogyan nevezzem az utódokat?

http://kepfeltoltes.hu/080711/DSC04661a_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/080711/DSC04676a_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


A hímek kis méretére kitérve, van nálam egy adult huahini hím, amit baby kora óta nevelek. Szép hosszú lábai vannak és lábfeszre simán 15-16cm körül mozog, szóval nem is olyan kicsi...
_________________
Hírdetésem: http://terraplaza.hu/user/Gabesz
Friss póktulajoknak: http://arachnida.hu/modules.php?name=FAQ&myfaq=yes&id_cat=2&categories=
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail msn
darkpsy
Látogató


Csatlakozott: Oct 14, 2008
Hozzászólások: 26


Elküldve: 2008 Nov. 24. Hétf., 18:58    Hozzászólás témája: idéz

Gyönyörű a fimbrid.... Mosoly
Vissza az elejére
Profil üzenet msn állomány
Pit
Adminisztrátor


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 3698
Tartózkodási hely: Vál


Elküldve: 2008 Nov. 24. Hétf., 15:01    Hozzászólás témája: idéz

Chilobrachys fimbriatus (Pocock, 1899) a kedvenc Chilo-m.

Szubadult nőstény elég pózolós kedvében volt, igaz általában elég sokat van szem előtt.
Defenzíven még sosem viselkedett._________________
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website msn
darkpsy
Látogató


Csatlakozott: Oct 14, 2008
Hozzászólások: 26


Elküldve: 2008 Nov. 15. Szomb., 20:36    Hozzászólás témája: idéz

Köszönöm a kimerítő választ Benzin! Vmi hasonlóra számítottam, a saját tapasztalatok érnek a legtöbbet!Nagyon szépen sző és ás nálam is és az étvágya is kitünő szerencsére! Gyors, és elég agresszív nálam is! Izgalmas állat!
Vissza az elejére
Profil üzenet msn állomány
Benzin
Rendszeres látogató


Csatlakozott: May 21, 2008
Hozzászólások: 86
Tartózkodási hely: Szentendre


Elküldve: 2008 Nov. 15. Szomb., 09:50    Hozzászólás témája: idéz

Én alulra (10-20 cm vastagság) szinte tocsogós talajt rakok, majd arra a többi pókéhoz hasonló nedvességű + 10-20 cm réteg. Érdemes a pók betelepítése előtt várni 1-2 napot, hogy nagyjából beálljon a talaj nedvességtartalma. Így egy föntről lefelé egyenletesen nedvesedő talajoszlop jön létre. Üvegedénynél ez nagyon szépen látszik (ezért bénom, hogy az egyik kedvenc Chilomnak saját készítésű bútorlap terkót csináltam. Gőzöm nincs mi van a talajjal, csak időnként jól megöntözöm.). Ha jó mély az üreg (amit szerintem érdemes előre kifúrni, mert ahogy hallottam és tapasztaltam is, minél nagyobb a pók, annál kevésbé hajlamos magától üreget ásni. Különösen igaz ez tereptárgy hiányában.A kis frimbriatusaid azonban tuti elfoglaják és rendbe rakják a mesterséges üreget.), akkor nagyon más lesz lent a mikroklíma, mint fent és ez jó a póknak. Vettem pár hete egy 8-10 cm-s növendéket. Első nap evett,de második napra nagyon passzív lett. Vártam, de nem javult, ezért megpiszkáltam, de a lábai sem mozdultak nagyon. Nem csapkodott, nem támadott, semmi. Eléggé letörtem. Nagy nehezen kibányásztam (alig tudtam beterelni egy dobozba, mert majd teljesen mozdulatlan volt és féltem, hogy megnyomorgatom). Átraktam egy osztott ex-akváriumba a lividumom mellé. 25-27 cm vastag talaj, alul eléggé nedves (azért nem tocsogós) és ástam neki egy üreget. Még aznap éjjel belemászott és pár napra rá összeszőtte az alját és elő is jött. Azóta eszik rendesen és semmi baja. Nem tudom mi volt pontosan az ok, nyilván a klíma meg egyebek durván különböznek az előző gazda körülményeitől. Mindenesetre most jól van, szokás szerint fingom nincs milyen faj, mert aminek vettem az szerintem nem az és a többi Chilom-ra sem hasonlít. Izgalmas és ezért is szeretem nagyon ezt a nemzetséget, itt alig lehet valamit tudni.
Hőmérsékletre nekem egyik sem érzékeny. 20-22 fokon is falnak rendesen. Igaz a kicsiket egy inkubátorban tartom 27-28 fokon, de nem hiszem, hogy azok kényesebbek lennének. Csak azért fűtök nekik, hogy ne lassuljon a fejlődésük. Pl. a Selenobrachysaim kifejezetten előnyükre változtak a fűtött blokkban.
Ja és még annyit, hogy az én fimbriatus növendékeim a legagresszívebb Chiloim közé tartoznak és a legzabagépebbek is. Jó szórakozást!
Vissza az elejére
Profil üzenet állomány
darkpsy
Látogató


Csatlakozott: Oct 14, 2008
Hozzászólások: 26


Elküldve: 2008 Nov. 14. Pént., 20:45    Hozzászólás témája: idéz

Köszi Benzin, ez engem is érdekelt volna, bár nekem még 3 v-es csak a kicsi fimbriatus, de azért jó tudni, hogy majd hogy rendezzem be a terkót neki! Nálam is nagy ásó-, és szövőgép szerencsére! Amúgy páratart., hőmérséklet terén mit szeretnek a legjobban?
Vissza az elejére
Profil üzenet msn állomány
Benzin
Rendszeres látogató


Csatlakozott: May 21, 2008
Hozzászólások: 86
Tartózkodási hely: Szentendre


Elküldve: 2008 Nov. 14. Pént., 19:42    Hozzászólás témája: idéz

Én kiselejtezett akváriumban tartom a növendék Chilo-kat. A tőzeg jó, de keverhetsz bele virágföldet. A talaj vastagsága legyen minél nagyobb. Nekem a 4 v.-s fimbriatusok is lefúrtak kb 20 cm(!!!) mélyre. Jobbanmondva fúrtam nekik én üreget egy kötőtűvel és ők kijavították "szakszerűre". Egyébként az alapterület nem a legfontosabb, szerintem min. 25x25 függetlenül attól, hogy kisebb vagy nagyobb Chilod van. A huahini szép nagy lesz, szóval berakhatod valami nagyobb helyre. Tereptárgy pedig jó ha van, de be fogja szőni, ezért növény semmiképp sem lehet.
Vissza az elejére
Profil üzenet állomány
JohnnieFirpo
Látogató


Csatlakozott: Jul 03, 2008
Hozzászólások: 29
Tartózkodási hely: Veszprém


Elküldve: 2008 Nov. 14. Pént., 15:59    Hozzászólás témája: idéz

A következő vedlésnél át szeretném tenni a huahinimet a dobozából egy kisebb terkóba. Az lenne a kérdésem, hogy a chilo-knak milyen terkó kell? Nem nagyon találtam erre választ sehol. Arra gondolok kell-e neki valami berendezés (faág, gondolom bújkáló nem), milyen vastag talajréteg legyen? A tőzeg megfelelő neki ugye?

köszi előre is
Vissza az elejére
Profil üzenet állomány
Zolee
Stabil Tag


Csatlakozott: May 28, 2008
Hozzászólások: 393
Tartózkodási hely: többnyire Szeged


Elküldve: 2008 Okt. 16. Csüt., 22:26    Hozzászólás témája: idéz

Sziasztok!
Søren Rafn a minap a T-Store fórumon az egyik topicban közzétett egy kis határozókulcsot (főleg külső, nyilvánvaló jellemzők alapján) néhány, a hobbiban előforduló Chilobrachys fajról. Ennek a fordítását szeretném most megosztani veletek.

Chilobrachys dyscolus: I. pár lábak vastagabbak, mint a IV. - I. pár lábakon sűrű szőrzet ("bolyhos") - szín sötét kávébarna - nincs világos mintázat a metatarsuson - osztatlan scopula a IV. lábak metatarsusán - hímek egységesen szürke színűek. (Észak-Thaiföld)

Chilobrachys dyscolus nőstény - © Søren Rafn


Chilobrachys dyscolus hím - © Søren Rafn


----------

Chilobrachys sp. "Guangxi": I. és IV. pár lábak egyforma vastagságúak - I. pár lábakon ritkább szőrzet (kevésbé "bolyhos") - szín világosbarna - tiszta, világos mintázat a metatarsuson - osztott scopula a IV. lábak metatarsusán - hímek két színűek, ritkább szőrzettel. (Dél-Kína)

Chilobrachys sp. "Guangxi" nőstény - © Andrew Reichmann


A hímek a Chilobrachys sp. "andersoni" hímjeihez hasonlóak.

----------

Chilobrachys sp. "Penang": I. pár lábak vastagabbak, mint a IV. - I. pár lábakon sűrű szőrzet ("bolyhos") - szín vörösesbarna - nincs világos mintázat a metatarsuson - osztott scopula a IV. lábak metatarsusán - hímek két színűek, sűrű szőrzettel. (Maláj-félsziget)

Chilobrachys sp. "Penang" nőstény - © Søren Rafn


Chilobrachys sp. "Penang" hím - © Andrew Ang


----------

Chilobrachys sp. "andersoni": I. és IV. pár lábak egyforma vastagságúak - I. pár lábakon ritkább szőrzet (kevésbé "bolyhos") - szín világosbarna - nincs mintázat a metatarsuson - osztott scopula a IV. lábak metatarsusán - hímek két színűek, ritkább szőrzettel. ("Karin Hills" Eszaknyugat-Thaiföld)

Chilobrachys sp. "andersoni" nőstény - © Søren Rafn


Chilobrachys sp. "andersoni" hím - © Søren Rafn


A fordítás Søren Rafn engedélyével készült.
_________________
Apro-Pók BlogLegutóbb Zolee szerkesztette (2008 Okt. 29. Szer., 19:24), összesen 3 alkalommal
Vissza az elejére
Profil üzenet website
Gabesz
Adminisztrátor


Csatlakozott: Nov 27, 2006
Hozzászólások: 1300
Tartózkodási hely: Szolnok


Elküldve: 2008 Szept. 29. Hétf., 07:19    Hozzászólás témája: Re: Chilok idéz

Üdv Benzin!

Én is úgy tudom, hogy a huahini a legnagyobb Chilo. Nekem van egy adult nőstényem, nálam még nem vedlett, de kb. 20cm körüli a lábfesze. Képet már tettem fel régebben a faj topicjába. Dyscolusból egy frissen adult hímem van, nem nálam nőtt fel javarészt és meglepően kicsi, persze lehet rossz körülmények között volt tartva, nem tudom, de így adultan kb 10cm-re saccolom a méretét.
Meg is lepődtem hogy beadult. A huahini hímek ennél azért jóval nagyobbak, subadult hímem 12cm körüli jelenleg.

Viszont a neves német kereskedő által megadott 28 ill. 25cm-es méretet sokallom.

Egyébként tényleg nagy kavarodás van e nemben, legalábbis ami a kereskedelmi forgalomban lévő populációt illeti. Sokszor másnak árulják az állatot, ebből adódóan szerintem a hibridizáció is jelentős. Pl. huahini hímből fotón láttam sárgásabbat és homokszínű kivitelt. a sárgásabb volt a kisebb.
_________________
Hírdetésem: http://terraplaza.hu/user/Gabesz
Friss póktulajoknak: http://arachnida.hu/modules.php?name=FAQ&myfaq=yes&id_cat=2&categories=
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail msn
gaspar
Fanatikus Tag


Csatlakozott: Dec 19, 2006
Hozzászólások: 897
Tartózkodási hely: Budapest 12.kerület


Elküldve: 2008 Szept. 28. Vas., 14:43    Hozzászólás témája: idéz

Hát sajnos nincs saját fényképezőm, de át szokott jönni néha néha egy fotós gyerek hozzám ugyhogy előbb utóbb lesznek képek.
Vissza az elejére
Profil üzenet
Pit
Adminisztrátor


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 3698
Tartózkodási hely: Vál


Elküldve: 2008 Szept. 28. Vas., 14:33    Hozzászólás témája: idéz

Gaspar!
Említetted régebben, hogy azért is tartod nagy terráriumban a Chilobrachys-aidat, mert jobban látszik a fészkük, alakja...
Tudnál ilyenekről Fotót betenni?
_________________
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website msn
gaspar
Fanatikus Tag


Csatlakozott: Dec 19, 2006
Hozzászólások: 897
Tartózkodási hely: Budapest 12.kerület


Elküldve: 2008 Szept. 28. Vas., 13:56    Hozzászólás témája: idéz

Privátban válaszoltam.
Vissza az elejére
Profil üzenet
Benzin
Rendszeres látogató


Csatlakozott: May 21, 2008
Hozzászólások: 86
Tartózkodási hely: Szentendre


Elküldve: 2008 Szept. 28. Vas., 13:02    Hozzászólás témája: Chilok idéz

Itt egy kép a nemrég vedlett (adult?) nőstény guangxiensisemről.Mellé tettem egy 4éves dyscolus nősténynek a vedlését.
Ezeket az állatokat nemcsak össze-vissza árulják válogatott neveken,de valahogy a fajleírások is kaotikusnak tűnnek. A dyscolust 2vedléses kora óta én nevelem így biztosan tudom az életkorát. Ez a vedlés 15 cm-s. Itt a fórumban ugyan 15-16 cm-t ír Saliv az adult nőstényekre,de sok más helyen a kis Chilo-k közé sorolják, 13 cm-s lábterpeszt, nyulánk testalkatot írnak. Az tény, hogy nem egy G. pulchra féle vaddisznó testalkata van,de összevetve egy H.longipessel vagy Selenocosmiákkal szerintem a dyscolust nem kéne annyira nyulánknak nevezni. De ha a guangxiensisnél maradunk az sokkal nyulánkabb,mint látható a képen is. Egyébként a vedlés 13,5cm és az állat most kb 15 cm-s lehet. Szerintem még most sem adult. Egy lengyel haveromnál láttam jóval nagyobbat. És szerintem nemis a legnagyobb Chilo, én úgy tudom a huahini a legnagyobb (legalábbis így informáltak).
Egy neves német kereskedő a huahinit 28cm!! és a guangxiensist 25cm!!-s lábterpeszűnek írja a katalógusában és elvileg árul is ekkora dögöket. Én viszont úgy tudom, hogy a huahini max 8cm-s testhosszal és 20-21cm lábterpesszel rendelkezik.
Van,aki tud saját képet feltenni adult Chilojairól? és persze némi infot-t a méretéről.
A C. brevipes nőstényem kb 16-17 cm-s lábterpeszű.

Vissza az elejére
Profil üzenet állomány
gaspar
Fanatikus Tag


Csatlakozott: Dec 19, 2006
Hozzászólások: 897
Tartózkodási hely: Budapest 12.kerület


Elküldve: 2008 Júl. 28. Hétf., 22:34    Hozzászólás témája: idéz

Nem növendék, de viszont a guangxiensis adult nőstény és eladó ha érdekel. A legnagyobb Chilobrachys faj.
Vissza az elejére
Profil üzenet
Benzin
Rendszeres látogató


Csatlakozott: May 21, 2008
Hozzászólások: 86
Tartózkodási hely: Szentendre


Elküldve: 2008 Júl. 28. Hétf., 18:55    Hozzászólás témája: bravipes idéz

gaspar írta:
Hello

Nekem a felsoroltakon kivül van még sp."guangxiensis", és nekem is van itthon egy brevipes.

Szerintem az is közre játszik a népszerütlenségükhöz hogy nincsenek normálisan leirva, szét válogatva a fajok. Vagy legalábbis a terráriumokban tartott egyedek mind eléggé kétes származásuak.Adult nőstény a brevipesed? Esetleg képed nincs róla?
Vissza az elejére
Profil üzenet állomány
gaspar
Fanatikus Tag


Csatlakozott: Dec 19, 2006
Hozzászólások: 897
Tartózkodási hely: Budapest 12.kerület


Elküldve: 2008 Júl. 28. Hétf., 15:31    Hozzászólás témája: idéz

Hello

Nekem a felsoroltakon kivül van még sp."guangxiensis", és nekem is van itthon egy brevipes.

Szerintem az is közre játszik a népszerütlenségükhöz hogy nincsenek normálisan leirva, szét válogatva a fajok. Vagy legalábbis a terráriumokban tartott egyedek mind eléggé kétes származásuak.
Vissza az elejére
Profil üzenet
Benzin
Rendszeres látogató


Csatlakozott: May 21, 2008
Hozzászólások: 86
Tartózkodási hely: Szentendre


Elküldve: 2008 Júl. 28. Hétf., 14:48    Hozzászólás témája: idéz

Sziasztok!

Kinek milyen Chilobrachysa van (huahini, dyscolus, andersonin kívül)?

Nekem C. brevipesem. Amióta átraktam egy relatíve gigantikus (100x40x50-es) terkóba szinte soha nem látom. Azelőtt is volt, hogy eltűnt, de azért időnként előjött a szívemet melengetni. Mostmár kb 2 hónapja nem láttam, csak hol be van szőve az üreg, hol meg nyitva van.

Egyébként az egyik kedvenc és legszebb pókom. Van a fölső háromból is, akiket szintúgy szeretek, de azok annyira gyönyörűek. Nekem Chiloból a brevipes a non-plusz-ultra,de lehet ez azért van, mert nem láttam több fajt élőben.

A genus népszerűtlenségéről az a véleményem, hogy az agresszív, nem látni soha, nem színes jelzők inkább kifogások. Persze nem színpompás állatok, de abszolut kezelhetők, érdekesek és közel nem olyan szégyellősek, mint írják. Az egy dolog, hogy a teletömött adult nőstények ritkán vannak elöl,ettől még szuper állatok. Szerintem inkább arról van szó, hogy amikor bekerültek a kereskedelembe gyorsan leverték az árukat. Hamar meg akartak szabadulni a kicsiktől és mivel nem túl színesek és látványosak, hogy versenyképesek maradjanak pl a Brachypelmákkal alacsony árral kompenzáltak. A fimbriatus persze kivétel valamennyire, talán a látványossága miatt. Ha megnézzük ugyanez a helyzet a Selenocosmiákkal. Ott is inkább a dichromata és az arndsti húzós csak, pont a színesek. Vagy Holothele incei is jó példa a kerskedői pénzéhségre. Tök új faj és mégis albopilosum árban megy,pedig lehet őket kolóniában tartani,ami igen érdekessé teszi őket.

Szerintem a hülye kereskedői stratégia az egyik meghatározó ok. Persze mindenki annyiért adja az állatait amennyiért akarja és lőn lesznek mosolygós vásárlók.

Tehát: kinek valami Chilo-"csemegéje"
Vissza az elejére
Profil üzenet állomány
gaspar
Fanatikus Tag


Csatlakozott: Dec 19, 2006
Hozzászólások: 897
Tartózkodási hely: Budapest 12.kerület


Elküldve: 2007 Nov. 13. Kedd., 21:52    Hozzászólás témája: idéz

Hello Pit

Nagyon jól néz ki.
Nyomsz képet a terkóról?

Loilio: Ha jobban meggondolom ezek elég fontos dolgok amiket irtál, de szerintem sajnos az én gyanum is eléggé közre játszik.
Vissza az elejére
Profil üzenet
Pit
Adminisztrátor


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 3698
Tartózkodási hely: Vál


Elküldve: 2007 Nov. 12. Hétf., 22:51    Hozzászólás témája: idéz

Tessék!
Ch. huahini adult nostény:Legutóbb Pit szerkesztette (2008 Szept. 28. Vas., 14:29), összesen 1 alkalommal
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website msn
loilio
Rendszeres látogató


Csatlakozott: Oct 03, 2007
Hozzászólások: 78
Tartózkodási hely: Budapest


Elküldve: 2007 Nov. 12. Hétf., 10:32    Hozzászólás témája: idéz

Nekem egészen más a véleményem.Szerintem egyszeruenegy kevésbé ismert genuszról van szó, és emiattvesznek kevesebbchilobrachyst. Talán a fimbriatus a legnépszerubb faj a genuszban, de még az o kiskori ára sem magasabb akár egy pöciénél vagy egy aviénál. A ritkaságuk mellett az agresszivitásuk és igen erosméreg anyaguk is elriasztó ero a vásárlástól véleményem szerint.
Vissza az elejére
Profil üzenet msn
gaspar
Fanatikus Tag


Csatlakozott: Dec 19, 2006
Hozzászólások: 897
Tartózkodási hely: Budapest 12.kerület


Elküldve: 2007 Nov. 12. Hétf., 01:44    Hozzászólás témája: idéz

Hello

Szerintetek miért nem népszeruek ezek a fajok egyátalán?
Az a gáz hogy szerintem csak az áruk miatt ma pont errol beszéltünk néhányan, ez annyira gáz...sokan csak a pénzt látják bennük.
Vissza az elejére
Profil üzenet
gaspar
Fanatikus Tag


Csatlakozott: Dec 19, 2006
Hozzászólások: 897
Tartózkodási hely: Budapest 12.kerület


Elküldve: 2007 Nov. 11. Vas., 22:51    Hozzászólás témája: idéz

Hello

Tényleg a fotókra én is kiváncsi vagyok.
A párzásról is van?

Nekem a fimbriatus még hiányzik de majd lassan veszek egyet.

Itt van egy kép a huahinimrol: http://picasaweb.google.hu/nyirogaspar/Llatok02/photo#5124596262872434818
Vissza az elejére
Profil üzenet
Pit
Adminisztrátor


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 3698
Tartózkodási hely: Vál


Elküldve: 2007 Nov. 11. Vas., 21:51    Hozzászólás témája: idéz

Hogy Gaspar kérdésére válaszoljak,
egyenlore csak huahini-m és fimbriatus-om van...
csak bébik! Öröm oket tartani!

Saliv!
Nyomhatod a Fotókat!

huahini-set majd én is rakok fel.
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website msn
salivspider
Snake&Spider Driver


Csatlakozott: Jun 08, 2007
Hozzászólások: 1208


Elküldve: 2007 Szept. 09. Vas., 13:44    Hozzászólás témája: idéz

dyclous kokon... semmi extra,mtönkremet,túl korán elvettem....
tudok,oldalra felteszem délután!
Vissza az elejére
Profil üzenet website msn állomány
gaspar
Fanatikus Tag


Csatlakozott: Dec 19, 2006
Hozzászólások: 897
Tartózkodási hely: Budapest 12.kerület


Elküldve: 2007 Szept. 09. Vas., 12:25    Hozzászólás témája: idéz

Hello

Jó kis gyüjtemény Mosoly neked is a kedvenceid közé tartoznak?
A fimbratus (láttam hogy i-nélkül kell írni tök durva) nekem is tervbe van de akarok még C.guangxiensist és lessz C.brevipes.
A thorellidrol tudsz képet fel tenni?
Szerintem nincs olyan hogy tökéletes madárpók mert az a jó a tartásukban hogy sokat sok félét lehet tartani egy embernek, összehasonlítgatni meg ilyenek tehát egy pók önmagában sokkal kisebb örömöt okoz mintha jó sok lenne.
Mi történt a fimbratus kokonnal?
Vissza az elejére
Profil üzenet
salivspider
Snake&Spider Driver


Csatlakozott: Jun 08, 2007
Hozzászólások: 1208


Elküldve: 2007 Szept. 08. Szomb., 23:54    Hozzászólás témája: idéz

Hali,én tartok , C: fimbiratus (3nosti 1hím)
C.dyscolus (pár+ 2006-ban sikertelen kokon)
C.huahini (ad nosti sub hím)
C.andersoni (ad nosti)
C. thorelli??? (ad nosti vagy sub)

VIselkedésileg és minden szempontból tökéletes fajnak tartom,nehezen tenyészthetonek mondanám, imádnivalóak,szépek,csodálatos hálóépítok.
dyscolus valóban elég korán adul, viszont utána is meglepo mértékben no kokonrakás után a nostény 5!!! cm-t nott vedlés után, 11cm-rol 15cm-re...
26-8C, közepes pára, teó egy része nedvesen, búvóhely ha nncs,csinálMosoly. Eros méreg. KIfejezetten agresszív, csodáéálatos.(az olyan elmebetegeknek mint én, fav. Haplopelma hainanum)
Semmi külöös amúgy,nostény agresszívitása és a hím félénksége miatt tenyésztés nehézkes,de megoldható,1-2éccakaára hím dobozba berekva a nosti terkójába,aztán kiereszteni a bikát...
(fimbriatushoz min 2-3hím..lásd C.cyaneopubescens..)
Vissza az elejére
Profil üzenet website msn állomány
gaspar
Fanatikus Tag


Csatlakozott: Dec 19, 2006
Hozzászólások: 897
Tartózkodási hely: Budapest 12.kerület


Elküldve: 2007 Szept. 08. Szomb., 20:13    Hozzászólás témája: idéz

Hello

Én most elkezdtem gyüjteni oket, mert nagyon megteszett a külsejük meg háló amiket csinálnak, a viselkedésük, hát az annyira nem szimpatikus.
Eddig van Chilobrachys
huahini
dyscolus
andersoni

Kik tartanak még rajtam kívül valmilyen fajt ebbol a genusból?
Vissza az elejére
Profil üzenet
Koka
Öreg Tag


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 1616


Elküldve: 2007 Szept. 01. Szomb., 20:51    Hozzászólás témája: idéz

brachy írta:
Szia

Huhu az már nagyon régen igy van. Ugyan annyit kell tudni a tartásáról mint a huahininél. A dyscolus vmivel kisseb méretuen adul be.


Kösz!
_________________
Ha leöltétek az utólsó vadat,ha kivágtátok az utólsó fát,ha megmérgeztétek az utolsó folyót,majd rájöttök,hogy a pénzt nem lehet megenni. -indián mondás-
Vissza az elejére
Profil üzenet állomány
brachy
Stabil Tag


Csatlakozott: Dec 28, 2006
Hozzászólások: 318


Elküldve: 2007 Szept. 01. Szomb., 20:50    Hozzászólás témája: idéz

Szia

Huhu az már nagyon régen igy van. Ugyan annyit kell tudni a tartásáról mint a huahininél. A dyscolus vmivel kisseb méretuen adul be.
Vissza az elejére
Profil üzenet
Koka
Öreg Tag


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 1616


Elküldve: 2007 Aug. 10. Pént., 20:11    Hozzászólás témája: idéz

Azt már tom, hogy az sp. burmensis lett a Chilobrachys dyscolus! Viszont jó lenne ha valaki szolgálni tudna valami információval róla!
Vissza az elejére
Profil üzenet állomány
Koka
Öreg Tag


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 1616


Elküldve: 2007 Aug. 09. Csüt., 21:31    Hozzászólás témája: idéz

Tud valaki valamit a Chilobrachys sp. burmensis-r?l? Tényleg ? lett a Chilobrachys dyscolus?
Vissza az elejére
Profil üzenet állomány
Koka
Öreg Tag


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 1616


Elküldve: 2007 Ápr. 02. Hétf., 16:01    Hozzászólás témája: idéz

C. fimbriatus 2 vedléses

Vissza az elejére
Profil üzenet állomány
brachy
Stabil Tag


Csatlakozott: Dec 28, 2006
Hozzászólások: 318


Elküldve: 2007 Feb. 24. Szomb., 02:11    Hozzászólás témája: idéz

Hi

Itt lenne a tulajdonos Mosoly. Nekem a kedvenceim a nevemet is tőlük kölcsönzöm...

Vissza az elejére
Profil üzenet
Pit
Adminisztrátor


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 3698
Tartózkodási hely: Vál


Elküldve: 2007 Feb. 21. Szer., 23:50    Hozzászólás témája: idéz

Ez már Makró!
Nagyon szép fotók!

Egyébként a huahini lehetne népszer?bb is! Megérdemelné! Laza
De a Chilobrachys fajok is úgy általában...
Remélem kés?bb népszer?södnek...
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website msn
brachy
Stabil Tag


Csatlakozott: Dec 28, 2006
Hozzászólások: 318


Elküldve: 2007 Feb. 07. Szer., 13:35    Hozzászólás témája: Gen. Chilobrachys Karsch, 1891 idéz

Hi

Ch, huahini adult csajóSzembdombPatella

Vissza az elejére
Profil üzenet
Hozzászólások megtekintése:   
új téma   hozzászólás    Tartalomjegyzék -> Nemek Időzóna: (GMT +1 óra)
1 / 1 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

arachnida.hu