Keresés blocks.gif

 GYIK
 Reptilia fórum
 Szabalyzat

blocks.gif

Szia, Anonymous
Felhasználónév:

Jelszó:


[Regisztráció]
[Elfelejtetted a jelszavad?]
Jelenleg 130 vendég és 0 regisztrált tag online.

blocks.gif

Arachnida: Arachnida fórum


Arachnida fórum :: Téma megtekintése - Pterinochilus Murinus

Pterinochilus Murinus


új téma   hozzászólás    Tartalomjegyzék -> Fajok
Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
csepelball
Adminisztrátor


Csatlakozott: Nov 11, 2007
Hozzászólások: 1833
Tartózkodási hely: Budapest


Elküldve: 2016 Ápr. 29. Pént., 18:12    Hozzászólás témája: idéz

Szia!

A téma már létezik, ezt lezártam.
Kérlek folytasd itt
http://www.arachnida.hu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=267

Üdv,
Dudu
_________________
www.macilacispiders.hu www.kituzoshop.hu
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website
Baal69
Újonc


Csatlakozott: Apr 22, 2016
Hozzászólások: 1


Elküldve: 2016 Ápr. 22. Pént., 17:59    Hozzászólás témája: Pterinochilus Murinus idéz


Pterinochilus Murinus
Tartása

Akárcsak származási helye Kelet Afrika, ez is egy agresszívabb, nehezebben kiismerhető faj, mely könnyen okozhat meglepetéseket a nem eléggé felkészült póktartónak-terraristának. Méreteit tekintve, arányos, talajlakó pók látszatát kelti, valójában viszont üreglakó életmódot folytat, melyben nagy segítségére van a nagyobb robusztusabb termetű tarantulákat is felülmúló testi ereje. Nem ez az egyedüli attribútum, ami kiváló ragadozóvá teszi, alighanem az egyik leggyorsabb pókfaj, mely nyugalmának megzavarása esetén, akár a szabad szemmel nehezen vagy egyáltalán nem érzékelhető mozgást is képes elérni, gyakorlatilag olyan mintha ez a pók teleportálna. Kiváló hálószövő, menedékét – odúját és annak környékét rendszerint gyorsan behálózza, rendszerint sátorszerűen, fedelet – ponyvát is készít magának, ezzel védekezik az erős napsugárzás ellen (természetesen mint a legtöbb pók P.M. Is leginkább éjszaka aktív.) Mérge a veszélyesebb kategóriába esik, vagy ha úgy jobban tetszik a kellemetlenebbe. Agresszív, gyorsan támadó faj, de a gondozás, esetleges kézhez szoktatás stb. kapcsán ne feledjük, hogy a fenyegető testtartás, egyfajta kommunikáció, figyelmeztetés nem mindig követi támadás, marás. Más talajlakó pókoktól eltérően, a szőrzet kidörzsölése, bombázása egyáltalán nem jellemző a fajra, ellenben jól megfigyelhető vadászat közben, ahogy zsákmányra les menedéke közelében, és a prédát berántva hálójába, és gyakorta egész testével, lábaival köré fonódik, míg tart a marás. Nagyobb zsákmányt is elfogad, ám ennél a fajnál is figyelem előtt kell tartani a potroha méreteit. Étvágya rendszerint jó, afrikai tücsök, csótány lehet eledele ám tartsuk észben, hogy a természetben ritka a teljesen jól lakott állat, valamint, hogy a potroh teljesen teli (ún 100%-s állapotát a legtöbb faj képes überelni, ám ettől sem nagyobbra nőni, sem tovább élni nemfog). Mint minden pókfaj a P.M.-is hajlamos a kannibalizmusra, más pókkal nem tartható együtt.
Méreteit tekintve impozáns közepesen nagyra növő, viszonylag ritkábban vedlő faj (egyes poecilotheria fajok nőstényei főleg fiatal korban irtózatos tempóban képesek vedleni, és növekedni), melynek árnyalatai, színezete még inkább élbűvölővé teszik, ezt a hihetetlenül dekoratív állatot. Több színárnyalat és két fő (gyakoribb) irányzat rcf, tcf létezik belőle valamint számtalan ritkább fajta. Főleg vedlés után a lábain jól kirajzolódó lábszárcsontokra emlékeztető mintázatával talán az egyik legdekoratívabb pókféle. A színezet és a pigmentáció az egyed eredetén kívül föghet a takarmányállat színétől is.
Kisebb 25x25-s terrárium elég a számára, tapadókorongjait mellyel a terrárium falán is tud közlekedni, mászóágat csak elvétve használ. Vastagabb több talaj javallott, tőzeg, tőzegmoha. A szakirodalom 50-60 % körüli páratartalmat ajánl, és 25 celsiust, ezen paraméterek túllépése hosszútávon nem feltétlenül tesz jót az állatnak, ám mint a legtöbb fajnál nála is igaz, hogyha lelkiismeretesen etetjük és felcsavarjuk a fűtést gyorsabban – nagyobbra növekszik. Viszont a póktartás nem egészen olyan mint a forma egy, ennek a metódusnak inkább a hímeknél lehet szerepe, már ha azt szeretnénk, hogy a párzás alkalmával a nőstény ne fogyassza el őket.
Az állat sziszegést, stridulációt csak ritkán elvétve hallat, támadóállása laza, potrohát nem emeli a magasba, és támadólag-figyelmeztetőleg felemelt két mellső lába sem mered az égnek, laza módon lógatja maga elé, nekem a hangyák csápjai tapogatói jutnak róla eszembe ebben a testtartásban. Más fajokkal ellentétben pl. a parahybanaval mely balett táncosként mutat be újabb és újabb figurákat a terrárium falán ez a faj többnyire nyugodtan, mozdulatlanul várja a példát vagy szélsebesen viharzik elő lakóüregéből-hálójából a tiszteletünkre. Arra vonatkozó adataim, hogy napos egérrel emlőssel etetve agresszívebb támadóbb harapósabb lesz e nincsenek adataim. Az állatnál megfigyelhető továbbá oldalra dőlt, laza testtartás is, az sem kizárt, hogy időnként halottnak tettese magát, de ez már egyedfüggő.
Ismét megjegyzem, hogy tarantulák csak a talaj által közvetített lábunk által keltett rezgéseket „hallják”-érzékelik, gyakran megfigyelhető ahogy egy vagy több lábukat hálóik rostainak, vezérszálainak vetve hallgatóznak.

Balló Norbert
Vissza az elejére
Profil üzenet
Hozzászólások megtekintése:   
új téma   hozzászólás    Tartalomjegyzék -> Fajok Időzóna: (GMT +1 óra)
1 / 1 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

arachnida.hu