Szerintem az argentin jobb választás. A perui eléggé nagyra megnő, és nem biztos, hogy egy fullos adultnak nekimegy a pók, márpedig le kell vezetni a felesleget.
tudtom, tudom, infós vagyok , nemakadály neten keresgélni ( azért köszi a tippet + fáradtságot) , csak akit eddig találtam az nem postáz ... szóval argentin csótány lesz belőle , mert azt postáznák is, csak le kell szervezzem és indul is a csótánytenyészet
Igazából a kisebb csótikkal akarom etetni a pókjaim, de még elsőnek csak tenyészteni akarom a csótányt nem etetni vele, max néha-néha, a pók potrohával megegyező méretűeket, a többit hagynám had szaporodjon. Egy pókom van amit etetnék vele, szóval nem kell sok, a másik pókom még nagyon pici a harmadik meg tervben van
Akkor érdemes jó pár kicsit venni, hogy etess és 20-30db adultat. Több nem kell.
wildboyz írta:
Hello.
Elértem oda hogy van 4 5 db adúlt állatom.
Az lenne a kérdésem hogy honnan veszem észre ha esetleg készülődnek a kicsik???
Elkezd dagadni?És petéket rak vagy magán hordja??Külön kell tenni az anyát szülés előtt?
Köszi a válaszokat előre is.
Üdv:wildboyz
Az állatok utóteste megdagad, ahogy irtad. Mást nem igen látni rajta.
Magában hordja az utódokat, amiket egyszerre fog kiengedni ha "beértek".
Hello.
Elértem oda hogy van 4 5 db adúlt állatom.
Az lenne a kérdésem hogy honnan veszem észre ha esetleg készülődnek a kicsik???
Elkezd dagadni?És petéket rak vagy magán hordja??Külön kell tenni az anyát szülés előtt?
Köszi a válaszokat előre is.
Igazából a kisebb csótikkal akarom etetni a pókjaim, de még elsőnek csak tenyészteni akarom a csótányt nem etetni vele, max néha-néha, a pók potrohával megegyező méretűeket, a többit hagynám had szaporodjon. Egy pókom van amit etetnék vele, szóval nem kell sok, a másik pókom még nagyon pici a harmadik meg tervben van
Tudom, de ha már fórum megkérdezni megkérdezhetem, és írhat egy PM-et, ha esetleg túlszaporulata van.
De azért köszi, sztem rendelek is ... 20 db csóti elég szerintetek kezdő tenyészetnek?
Szia,
Mennyi és mekkora állatokat akarsz vele etetni és milyen sűrűn?
Kezdő tenyészethez Én 100db alatt nem ajánlok csótányt tartani, heti 2x etetés mellett. 70nősténnyel és 30hímmel pár hónap alatt nagyon beindul a dolog, persze figyelni kell, mekkroa és milyen állatokat etetsz fel, hogy különböző generációkból maradjon mindig utánpótlás amiből késöbb adult lesz. Ajánlatos sub körüli állatokat venni, és mellé különböző méretüekből még pár-pár darabot.
Tudom, de ha már fórum megkérdezni megkérdezhetem, és írhat egy PM-et, ha esetleg túlszaporulata van.
De azért köszi, sztem rendelek is ... 20 db csóti elég szerintetek kezdő tenyészetnek?
valakinek van eladásra szánt 20 db perui csótánya?
Hello.
Ezen az oldalon kereskedni nem szoktak már.
De terraplázán van sok én is onnan vettem.Fent az arachnida felirat mögött az oldal legtetején át is tudsz lépni.Sok sikert.És egy illetékest kérek hogy töröljön.
Köszönöm.Üdv:wildboyz
Csatlakozott: Feb 12, 2010 Hozzászólások: 171 Tartózkodási hely: Szeged-Zenta
Elküldve: 2010 Aug. 31. Kedd., 12:49 Hozzászólás témája:
Sok jó elfér kis helyen...ha biztositasz nekik megfelelő számú tojástartót akkor rengeteg elfér. Megnöveled velük a felületet is, plusz bujkálót is igy nyujtasz nekik. Most nincs előttem pontosan mekkora a dobozod, de majd látod, hogy mikor kell új hely. Szóval úgy számold, hogy jó sokan elférnek viszonylag kis helyen.
Én nem válogatom külön a kicsiket, van aki igy teszi. Viszont pár hónapja egy kisebb egyedszámú kicsit külön hagytam és lemaradtak a szülökkel együttmaradottakhoz képest valamennyire, pedig a tartási körülmények ugyanolyanok voltak. Hallottam olyat is, hogy a felnőtt egyedek ürülékével is táplálkoznak a kicsik, amit személyesen ugyan nem figyeltem meg, de lehet, hogy igaz és ezért nagyobbak azok akikkel a szülők is együtt voltak. _________________ "Absolutely" (Charles F. Harper)
Elküldve: 2010 Aug. 19. Csüt., 12:56 Hozzászólás témája:
Azt mondom, hogy adult, mivel már megvannak a szárnyai. Nekem is beadulhatna már néhány, mert így soha nem lesznek kicsik -.- Azon filózom, hogy rendelek még hozzájuk, hogy megindítsam a dolgot.
Csatlakozott: Feb 16, 2009 Hozzászólások: 95 Tartózkodási hely: badacsonytördemic
Elküldve: 2010 Aug. 19. Csüt., 12:24 Hozzászólás témája: csóti
Hello.Megtörtént az első vedlés.Az érdekelne hogy adúlt-e.Én hímnek tippelem vedlése alapján mival az állatot nem merem még megfogni nehogy kárt tegyek benne.
Kicsit közelebbről
Az egész terkó.
Pár kisebb.Remélem hamarosan vedlenek ők is:)
Megint pár db.
Mag a vedlés.Bár nem lett jó a kép este volt és kapkodtam mert fáradt voltam:(
Nem tudnak mászni semmilyen sima felületen. A többit pontosan nem tudom, de le van minden írva egy kicsivel lentebb.
A pók a tücsköt sem eszi meg teljesen, maximum szétfolyik a tőzegen, vagy a szilárd maradékot elássa oda, ahol te nem látod.
Most én jövök egy kérdéssel ;>
Írtam a dubiás topicban, hogy 2 craniifer tetemét is megtaláltam, holott nem értem mitől pusztultak el. Azóta ez a szám háromra nőtt, ami aggasztó. Ugyanakkor már az első kettőnél is gondoltam arra, hogy ez csak a levedlett vázuk, de nem tudtam eldönteni. A dubiák váza széttört két részre vedléskor, amiről meg is bizonyosodtam, mivel 3-4 már be is adult mióta nálam vannak. Azonban a craniiferek nem adultak még be, vagy ténylegesen elpusztult pár darab.
A visszamaradt "tetem" olyan, mintha mindent kiszipolyoztak volna belőle, és teljesen száraz, szinte súlytalan. Jellemző egy levedlett vázra, de ezek teljesen egyben vannak. Valaki tudna erről nekem bővebb infót adni, esetleg képeket beszúrni? Nagyon megköszönném!
Hello.Én is most vettem kb 4 cm s példányokat.
Üvegre tudnak mászni kb mennyi az adulási és vedlések közt az idő?Ideális környezetben??
Válaszokat előre is köszönöm.
Jah és ha feletetek egyet kell utána a póknál takarítani vagy mint a tücsköt megeszi teljesen?
Sziasztok!
Megszülettek az első csótányaim! Tiszta boldog vagyok!
Egy kérdést azért feltennék még: mekkora helyen tartatok és mennyi példányt kb?
Félek ugyanis, hogy kicsi lesz lassan a hely nekik, de nem tudom igazán, lehet, hogy csak nekem tűnik annak.
Köszi előre is a válaszokat!
Szia
Csak 8 db van, mert először ki akarom próbálni, hogy szaporodik e nálam.És hogy könnyű e tartani, meghogy megéri e.Kb. mennyi idő mire adult lesz?Mennyi időnként vedlenek?Remélem nem lesz fél év mire adul.
Hát elég nagy már...szerintem max egy vedlés és utána adul vagy az is lehet, hogy egyből adulni fog. Nálam kb ekkorák azok amikből már várom a felnőtt példányokat. Ha ideálisak a körülmények akkor nem kell rá sokat várni. Hány darabod van?
Na ez nem semmi... Nálam is kergetőztek, arra lettem figyelmes, hogy a tojástartók csörögnek eszeveszetten. Mikor felnyitottam csak rohangásztak, különösen egyik. Aztán egy tiz perc múlva pároztak. Én azt vettem le, hogy az a rohangászás valami udvarlótánc lehetett.
Nálad elég vad lehetett a nász
Sziasztok!
Nekem is van egy tenyész csordám ebből a fajból.
Tegnap este arra lettem figyelmes,hogy nagyon rohangálnak,és egy frissen adult társukat kergetik,de mint a bolondok.
Na mondom biztos valami rituálé ,beavatják az újjoncot.
Ma pont etetés volt náluk,és látom hogy a frissen vedlett egyed szét van szedve,a teste egy darabja még megvolt,meg a feje is,de külön
Ezek szerint ők is hajlamosak a kannibalizmusra _________________ Üdv:Robi
Hát attól függ mekkorák. Nekem azok adultak most amiket december elején vettem. Azért egy hónapot vegyél le belőle, mert sokáig nem volt meg nekik az ideális hőfok, akkor lassan fejlődtek, szóval ha akkorák voltak mint az enyémek akkor kb 2 hónap.
Igazad van.Most néztem utána és tényleg. Akkor átvágttak. Akitől vettem azt mondta, hogy 2 hét és adulnak.Vedlettek de nem lettek szárnyasak. Olyanok mint voltak csak kicsit nagyobbak. Ezek milyen sűrűn vedlenek?Remélem nem kell hónapokat várnom.
De mást nem találtam, hogy lenne köztük különbség, de gondolom a nőstény nagyobb és dagadtabb a sok pete miatt. Majd kiderül.
Azért jó lenne ha valaki meg tudná mondani, mert az osztott seggét nem nagyon látni, mert tiszta föld + izeg-mozog
Valamit elnézhettél!
A hím is és a nőstény is szárnyas, csak akkor adultak, amiket ott a képen látsz azok még nem adult egyedek az adultak mellett! Szóval ha nincs szárnyuk akkor még nem lettek nagyok!
Szia vartusmeister
Itt egy link ahol nagyjából le van írva.
http://szabakareptiles.extra.hu/elesegek_elemei/csotany.htm
A képen amin a perui óriáscsóti van ott jól látni melyik a hím.Azt írják, hogí szárnyai vannak és ott látszik is.Nekem van 8 db, és elvileg a mostani vedlésük után adultak, de egyik sem néz ki olyan szárnyasan mint ott azok.Lehet mind nőstény?
Na látod erről nem tudok, lévén én is kezdő vagyok... Egyébként már 10 csótány adult, megszűnt az elhalálozásuk és tegnap este vletlenül rajtakaptam kettőt amint párosodnak. Az egyik kisebb volt, a másik jóval nagyobb. Ha az ízeltlábúakat nézem nagy általánosságban a nőstény szokott robosztusabb lenni, nem? Javítsatok ki ha tévedek...
Nem tudom mennyi időre kelnek ki a kiscsótik, ebben valaki valami segítséget?
Sziasztok!
Szereztem pár perui óriáscsótányt végre.Most vedlettek adultá, de hogyan tudom hogy melyik hím és melyik nőstény. Csak a potrohuk végénél?hogy osztott és nem?Vagy van valami láthatóbb jele is?Pl.:szárny, szín, minta?
Ismét a segítségeteket szeretném kérni.
A frissen adult példányaimmal van baj. Kettő még két hete adult be, ők voltak az elsők, minden rendben velük, utánuk még kettő, de elpusztultak, a harmadik deformáltan jött elő, a negyedik és ötödik közül egy ismét elhullott, de nem értem miért. A fiatalokkal semmi gond nincs és az első kettő is vígan él, de azóta a felnőttek ahogy levedlettek nem maradnak meg.
Egy műanyag lábasban tartom őket, a föld 5-6 cm vastag, tojástartók, az edény le van takarva.
Etetés minden konyhai dologgal, kígyóuborka, saláta, sárgarépa, stb száraz közül pedig kutyakaja, kenyér, keksz, ami eszembe jut.
Párásítok náluk, de itt láttam olyan véleményeket, hogy teljesen szárazon is szaporodnak, szóval ha már azon felül párásítva van akkor jó gondolom.
A hőmérséklet 28-33 fok között van náluk.
Nem tudom kihagytam-e valamilyen részletet.
Nagyon dühítő a dolog, mert nem akar sehogy sem elindulni az állomány, már gondolkodtam, hogy ferlszámolom az egészet!
Köszönöm a segítséget!
nehézkesen adulnak a csótányaim, amit az eddigi alacsony hőmérsékletnek tulajdonitok, szerintem mindenképpen az az oka.
Mindegy... most kitaláltam nekik egy módot amivel talajfűtést csinálok nekik fény nélkül, stb. Viszont ha a talaj hőmérséklete már 40 fok az már sok, ugye?
nehézkesen adulnak a csótányaim, amit az eddigi alacsony hőmérsékletnek tulajdonitok, szerintem mindenképpen az az oka.
Mindegy... most kitaláltam nekik egy módot amivel talajfűtést csinálok nekik fény nélkül, stb. Viszont ha a talaj hőmérséklete már 40 fok az már sok, ugye?
Scolia köszönöm szépen a választ!
Reméltem, h valaki megerősít abban, h nem kell az elszaporodástól tartani. Ezekből az apróbb méretű fajokból azért is nem vettem börzén, mert a tücsök se3 sokkal drágább, és nem kell tőle annyira tartani, max ciripel, de akkor gyorsan lebukik a jókoma!
Ha meg mégis meglépne egy kisebb osztag, akkor olvastam itt vhol, h létezik csótánycsapda, ami elég hatátsos.
Szia CeFReX!
Nem kell aggódnod a halálfejes (perui) vagy az argentin csótány tömeges hazai elszaporodása miatt.
Először is a világon a kb. 3600 csótányfajból mindössze tízegynéhány olyan faj akad, amelyik az emberi környezetet (lakóteret és közvetlen környékét) elviseli. A csótányok "rosszhíre" ennek a néhány fajnak köszönhető, magyarul "nem minden csótány ami csótány"! E két faj pont nem ilyen
Ha ki is szabadulnak a szabadban sem maradnak életben a mi éghajlatunkon, a hideg teleink betesznek nekik rendesen !
Amúgy a trükk a párperces fagyban nem csak a csótányoknál válik be, de igen sok ízeltlábú képes mindezt minden károsodás nélkül átvészelni, még a trópusi fajok közül is
Ezek az állatok ugyanis változó testhőmérsékletűek. A környezet hőmérsékletének csökkenése az életfolyamataikat lelassítja, de a testüket ennyi idő alatt nem károsítja olyan szinten, hogy az a pusztulásukhoz vezetne. A lelassult életfunkciók miatt kevesebb oxigént is fogyasztanak, ezért a légzőmozgásuk is lelassul. A rovarok légzőmozgásaiból amúgy sem lehet megállapítani, hogy elpusztultak-e vagy sem, mivel nem tüdejük van, hanem légcsöveik, melyekben akkor is áramlik a levegő, ha nem mozog az állat potroha (gondoljunk csak a merev páncélzatú bogarakra!).
Aggodalomra tehát nincs ok!
Garantált csótány-lakóközösséget a tenyészetben tartott egzotikus fajok közül az amerikai csótánytól (Periplaneta americana), ausztrál csótánytól (Periplaneta australasiae) a zöld csótánytól (Panchlora nivea), hazaiak közül a német csótánytól (Blattella germanica) és a konyhai (vagy közönséges) csótánytól (Blatta orientalis) várhatunk, a többi faj legfeljebb ideiglenes lakóvendégünk lehet, és esetleges túlélő családjaik -kis tűrőképességüknél fogva- könnyen felszámolhatók _________________ Üdv!
Scolia
"... már égóta figyelem...az esze sohasem ott járt, ahol éppen volt..mindig csak a kaland, az izgalom..."
A minap rémálmom volt, de brutálisan szarul éreztem magam utána... Szóval a lényeg az volt, h kikerült néhány csótány az udvarra, és pár nap múlva zsákszámra özönlöttek, lapáttal pakoltuk zsákokba, és nem fogytak, csak mentek be a lakásba meg mindenfelé... Persze ez egy rossz álom volt, de mégis elgondolkoztató.
Tudom sokszor le volt írva, hogy nem élnek meg a lakásban ezek a csótányok. Beindult a tenyészetem (argentin és perui csótány), és sokat zabálnak, így sok almahéjat meg miegymást szedek ki tőlük. Át szoktam nézni, DE... kicsik kikerülhetnek...
Szóval mi van akkor, ha mondjuk néhány, esetleg néhány tucat pici szökik meg, és mondjuk kukába, vagy ne adj isten pincébe, komposztálóba, vagy hasonló rothadó finomságokkal teli helyre menekülnek? Nyáron simán megélnek, sőt sztem télen is találnak menedéket.
-Itt jegyeznék meg egy kísérletet, amit lehet állatkínzásként könyvelhetnek el egyesek... Sry ez van! - Szóval egy adult craniifert választottam tesztalanynak. A meleg helyről a -8 fokos hidegben a hóban hátára fektettem, és vártam. Először erőteljes, gyors mozgás, kb 30s-ig. Utána elkezdett lassulni, kordinálatlanul mozogni a lába, majd a külső ízületek megfagytak, ekkor "láttam rajta a legnagyobb kínt ". 1 perc elteltével megálltak a lábai, csak a tövénél mozogtak, felgyorsult a légzése. Kisvártatva elkezdett lassulni a légzés, végleg megszűnt a lábremegés, majd a légzése is leállt. 2 perc után a lábak teljesen átfagytak (a teste nem), a légzése leállt, halottnak tűnt. Akkor néztem nagyot, amikor behoztam a lámpa alá, és 2 perc múlva elkezdtek mozogni a lábai, majd szépen folyamatosan feléledt. Mintegy 30 perc után mintha mi sem történt volna, szaladt, mászott. Nem élvezhette sokáig az életet, pókkaja lett belőle. A tartós fagyott állapotból való feléledést még nem teszteltem. Lehet azt nem tűrnél ilyen jól.
Valószínűleg nem számít nekik a genetika, testvérek is simán utódképesek. Természetes ellenségükről Magyarországon nem tudok. Létezik ellenük hatásos módszer? Esetleg a hulladék speciális megsemmisítése (gondolok itt égetésre, vagy a kertben történő elásásra) a célszerű óvintézkedés? Takarítani nem is merem őket! Esélytelen hogy a forgács-kókuszrost keverékből összevadásszam az összes kicsit.
a tankok pusztítás közben(körtét esznek)
lenne 1 kérdésem viszont avval kapcsolatban hogy ha levedlett az 1ik crani ilyenre
akkor ő most adult lett vagyis lesznek kis csótik? _________________ Üdv:paraspider
"Ne akarjál lenni egy Arachnida ikon mert észre sem veszed és kifesti a fejedet a Nikon"
http://picasaweb.google.com/paraspider http://www.youtube.com/user/paraspider1
Állományom elég változó méretű adult egyedeket tartalmaz, íme az egyik 'záslóshajó' a maga 7cm-ével igazán óriási.
Még talán a barlangi óriás csótik közé is beállhatna
Nem arra gondolsz,hogy "megijednek" és lefossák a kezed ?: ) Mert ilyenből én is kaptam.. még pókotól is!
Üdv. D
Nem! A potrohukat mozgatják, közben vmi büdös szagot árasztva. Ha utána megmosom, és csak a kezemen mászkálnak, semmi szaguk nincs.
Nálam csak a versicolor tisztelt meg ilyen akcióval.
Mindig tapasztal az ember valamit! Arra lettem figyelmes, h a craniifer adult példányok zaklatásnál sziszegő (strituáló vagy milyen) hangot adnak, és emellett vmi iszonyatosan büdös szagot árasztanak a szárnyaik alól. Közelebbről nagyon lehet érezni, és hányingert generálni vele! Az a poén, h a dubiáknál ezt még nem tapasztaltam. Csak nekem tűnt ez fel? Mert ilyenről még nem olvastam itt.
Szia én a dubiáknál is tapasztaltam ha valami nem tetszik nekik valami genyót köpködnek... _________________ What is this? O.o
Mindig tapasztal az ember valamit! Arra lettem figyelmes, h a craniifer adult példányok zaklatásnál sziszegő (strituáló vagy milyen) hangot adnak, és emellett vmi iszonyatosan büdös szagot árasztanak a szárnyaik alól. Közelebbről nagyon lehet érezni, és hányingert generálni vele! Az a poén, h a dubiáknál ezt még nem tapasztaltam. Csak nekem tűnt ez fel? Mert ilyenről még nem olvastam itt.
Én ezt kettő blaberous fajnál is tapasztaltam, mint gigantea mint craniifer!
Időzóna: (GMT +1 óra) Ugrás az oldalra: 1, 2, 3Következő
1 / 3 oldal
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban