Keresés blocks.gif

 GYIK
 Reptilia fórum
 Szabalyzat

blocks.gif

Szia, Anonymous
Felhasználónév:

Jelszó:


[Regisztráció]
[Elfelejtetted a jelszavad?]
Jelenleg 24 vendég és 0 regisztrált tag online.

blocks.gif

Arachnida: Arachnida fórum


Arachnida fórum :: Téma megtekintése - Pelinobius muticus (Pocock, 1900)* Kenya ex. C. crawshayi

Pelinobius muticus (Pocock, 1900)* Kenya ex. C. crawshayi


Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Következő
új téma   hozzászólás    Tartalomjegyzék -> Fajok
Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
peti85
Tag


Csatlakozott: Sep 15, 2010
Hozzászólások: 103
Tartózkodási hely: Jászberény


Elküldve: 2010 Nov. 26. Pént., 20:17    Hozzászólás témája: idéz

Sziasztok!

A kis tökös befalt a egy akkora Dubiát mint az egész teste(nem volt csak nagy)De simán lebirkózta és már kajolta is.Nem semmi ereje van az tuti.Nálam sokkal agresszívebb mint a nőstény,igaz azt sem kell félteni. Mosoly De ez ennek a fajnak az egyik "varázsa".
És íme szépen megtelt a "kis" potroha. Mosoly
A kép nem is adja vissza a valós méretét.Hatalmasra ette magát! Nagyon boldogVissza az elejére
Profil üzenet
KoKoN
Fanatikus Tag


Csatlakozott: Mar 30, 2008
Hozzászólások: 586
Tartózkodási hely: Kisvárda - Debrecen


Elküldve: 2010 Nov. 26. Pént., 17:01    Hozzászólás témája: idéz

Puding írta:
(kicsi off Ny Amúgy megmagyarázná nekem valaki, hogy az esőerdei pókokat miért tárolják a börzéken sokszor szárazon, nem egyszer talaj nélkül, és miért tesznek ezzel párhuzamosan nedves tőzeget sivatagi skorpiók alá a kereskedők?)


... ezt én is sokszor tapasztaltam. Gondolom úgy vannak vele "pár órát kibír így is". Persze helytelen, de hát nah drága a tőzeg, szegínség ván. Forg? szemek Kacsint?
_________________
Ide születtem, ahol a gumibot tartja a hatalmat, de csak ócska gumipók,
Ide születtem, ahol a könnygáz és magyar hús együtt kilója ötszáz,
Ide születtem, hol ezer év után, újra béke lesz, érzem az illatát!
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website msn állomány
Puding
Öreg Tag


Csatlakozott: Dec 24, 2006
Hozzászólások: 1016
Tartózkodási hely: Budapest


Elküldve: 2010 Nov. 26. Pént., 16:30    Hozzászólás témája: idéz

Látod nekem ezzel ellentétesek a tapasztalataim! Mosoly

Jelenleg (ahogy előbb is írtam) van egy példány faunaboxban. Igaz, kedvtelen is lehet szegény, de én gyanítom inkább a kevés talaj, és az ez miatt kialakuló túlzott szárazság (sajnos a faunabox már csak ilyen) az oka annak, hogy fakó a színe. Alapozom ezt arra, hogy a táplálékot röptiben kapja el, és a molesztálása esetén (pl. kajamaradék eltávolítás, szóval nem passzió) is inkább nevezném brutálisan vérmes vadállatnak, semmint magába roskadt apatikus halálvárónak.
Hasonló színe volt, egy ismerősömnél is, márpedig ő gond nélkül nevelte fel (igaz kevés talajjal, és szárazabban) 3, vagy 4 vedléses kora óta. Állata ennek ellenére kifogástalanul evett, és nézett is ki, leszámítva a fakóbb színezetet.
Amúgy ez a kifakuló tendencia más madárpókoknál (pl. Brachypelma) is jó megfigyelhető.
A Brachypelma albopilosum volt pl az, mely faunaboxban egyértelműen elhalványodott, szürkés fahéj alapszínű lett (de evett, és a kokonját kikeltette Kacsint?) , ám mikor visszakerült egy lényegesen nyirkosabb terráriumba, a vedlését követően ismét felvette a göndör szőrével kontrasztban álló mélyfekete alapszínt. De láttam már túl szárazon tartott vagans-ot barnás lábakkal, és narancsosbarna potrohszőrökkel, és egyáltalán nem narancsos hanem majdhogynem citromsárga térdű smithi-t is. És akkor még nem is beszéltem a rusnya egységesen barna színezetű parahybana példányokról, melyeken nyomokban sem volt fellelhető az a bizonyos "Lazacszín" amiről kapta angol nevét (ugye "salmon pink tarantula").

Valójában azonban nem azt akarom ezzel mondani, hogy száraz helyre rakva az állatunk (kaméleon módjára) rögvest kifakul! A dolog ennél prózaibb...
Egyszerűen az állat, a kevesebb nedvességnek köszönhetően tovább húzza a két vedlés között eltelő időt (a vedléshez mint tudjuk sok folyadékra van szükségük), így a kültakaró is lényegesen kopottabbá, elöregedettebbé, fakóbbá válik.
Ez egy általános dolog a túl száraz tartásnál, és ezt tapasztaljuk az étlen szomjan szálított, hetekig, hónapokig egyértelműen nem kellő páratartalmon tartott, szinte üres dobozokban tárolt vadbefogott egyedeknél is. Amint levedlik, szinte más pókot kapunk.
(kicsi off Ny Amúgy megmagyarázná nekem valaki, hogy az esőerdei pókokat miért tárolják a börzéken sokszor szárazon, nem egyszer talaj nélkül, és miért tesznek ezzel párhuzamosan nedves tőzeget sivatagi skorpiók alá a kereskedők?)
_________________
Vissza az elejére
Profil üzenet állomány
Attila-spider
Stabil Tag


Csatlakozott: Nov 13, 2008
Hozzászólások: 438
Tartózkodási hely: Szeged


Elküldve: 2010 Nov. 26. Pént., 15:49    Hozzászólás témája: idéz

Puding írta:


Ne haragudj, de hagy kérdezzem meg, ezt mire alapozod?
Véleményem szerint az állat tónusa inkább a környezetének nedvességtartalmától függ.
Azaz minél nyirkosabban tartod, annál sötétebb az állat.Szia Puding!
Bevallom érdekességként, és új dologként szolgált amit írtál.
Volt nálam berendezve úgy terkó, hogy kb. 5cm talajréteg volt, ill bujkáló elhelyezve a terkóban. Az állat a bújkáló alatt alakította ki "üregét", már amennyire ekkora talajrétegben ez lehetséges. Páratartalom megegyezett a nagyobb terkóban magasabb talajréteggel tartott állatokéval. A színezet és viselkedés mégis teljesen eltért. Míg az első esetben egy világosabb, életkedv nélküli (érthető mivel nem megfelelőek voltak a körülmények) állatot láttam, második esetben pedig egy vérbeli crawshayit, és sötétebb színezettel. Ezt ismerősök állatainál is megfigyeltem. Hozzáteszem nem egyforma idős állatról beszélek.
A páratartalom hatását, hogy őszinte legyek nem figyeltem meg, ill. nem vettem észre, sőt más oldalakon sem olvastam még erről (bár lehet csak figyelmetlen voltam).
Én a nedvesítést úgy oldom meg, hogy az üreg kijáratánál, és ahogy az üreg elhelyezkedik annak mentén nedvesítem a talajt intenzívebben, míg a terráriumban vannak szárazabb (de nem csontszáraz) rész is.

Viszont, ki fogom próbálni, hogy a talajösszetételt úgy alakítom ki, ahogy te is leírtad. Ill. azt is hogy a talaj felső rétegét szárazon hagyom.

Köszönöm szépen ezeket az információkat! Kacsint?

Üdv.: Attila
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail msn állomány
Puding
Öreg Tag


Csatlakozott: Dec 24, 2006
Hozzászólások: 1016
Tartózkodási hely: Budapest


Elküldve: 2010 Nov. 26. Pént., 15:31    Hozzászólás témája: idéz

Attila-spider írta:

Az állat minél jobban érzi magát (adult nőstényről beszélek) annál sötétebb színű.


Ne haragudj, de hagy kérdezzem meg, ezt mire alapozod?
Véleményem szerint az állat tónusa inkább a környezetének nedvességtartalmától függ.
Azaz minél nyirkosabban tartod, annál sötétebb az állat.

Amúgy tapasztalataim szerint az állat kedveli, ha a talaj felső rétege csontszáraz, míg az ürege alja kellőképpen nedves. Nekem egy 40x40x50-es terráriumban, jó 30 centis talajrétegen volt tartva, méghozzá úgy, hogy legalul tőzeges, középen pedig agyagos virágföldel volt feltöltve amire legfelül végül csak a szimpla agyagos talaj volt terítve. Az egyik sarokba be volt illesztve egy egycolos gumicső, ami segítségével csak a talaj alsó részét locsoltam, úgy, hogy a teteje felül szárazon maradhatott. Az állat oda ment a lakóüregében, ahol számára éppen ideális volt, és éjszakánként, vagy ha nagyon éhes volt nappal is, félig kiült a lakóürege bejárata elé.
Érdekes, de mikor nem ült "lesben" is elő-előjött, amint egér került a terráriumba, azaz voltak kevésbé feltűnő jelzőfonalai is. Így tartva viszonylag ritkán láttam, de a szegről-végről természetes hatás kárpótolt ezért.
Pároztatásnál is jobb a mély lakóüreg, mert ilyenkor a fajra jellemző nyeszlett hímek részben bemászva az üregbe jobban hozzáférnek a többnyire függőleges helyzetben álló nőstények ivarnyílásához, szemben ugye az üregen kívül, sokszor erejükön felüli a gigantikus párjuk megemelése.
Sokat gondolkoztam azon, újra beszerzem a fajt (jelenleg is van egy, de az nem saját, csak éppen eladásra vár, és ezért faunaboxban pislog szegény), és ha ez egyszer megtörténik (vagy a jelenlegi marad), én bizony egy szimpla vödörben, vagy ehhez hasonló nagyobb dobozban helyezem majd el, ismét jó vastag talajréteggel. (Természetesen valamilyen zárható megoldással...)Kacsint?

Tudjátok ebben a jószágban megint az a csodálatos, hogy nagyon jól tartható viszonylag természetes, mondhatni autentikus módon. Kár, hogy a többséget ez nem érdekli, és "éppenhogy" talajon tartva gyönyörködik állatában, miközben észre sem veszi, hogy ezzel kínozza kedvencét! Zavart
_________________


Legutóbb Puding szerkesztette (2010 Nov. 27. Szomb., 14:54), összesen 1 alkalommal
Vissza az elejére
Profil üzenet állomány
Attila-spider
Stabil Tag


Csatlakozott: Nov 13, 2008
Hozzászólások: 438
Tartózkodási hely: Szeged


Elküldve: 2010 Nov. 26. Pént., 08:53    Hozzászólás témája: idéz

Hali.
Amit tőlem idéztél arra vonatkozott, hogy ezeknek az állatoknak "lételemük", hogy üreget tudjanak kialakítani maguknak. Gondolom te is olvastál/hallottál már arról, hogy a természetben 1-2m mély üregekben élnek. Ezt természetesen terráriumi körülmények között lehetetlen biztosítani, de tegyünk meg minden tőlünk telhetőt.
Az állat minél jobban érzi magát (adult nőstényről beszélek) annál sötétebb színű.
Korábban írtam azt is, hogy nálam is volt olyan állat (növendék nőstény) aminek nem tudtam eleinte megfelelő talajszintet biztosítani, és ebben a korszakban szinte csak vegetált. Amint bekerül az új terkóba lényegesen magasabb talajszinttel, elkezdett zabálni.

Én az adult nőstiket 40x40es alapterületű terkókban tartom, magasságuk változó... Nagyon boldog ahogy sikerült... De igyekszem a lehető legmagasabb talajréteget biztosítani.

Az én véleményem az, hogy ha van rá lehetőséged, rakd át nagyobb terkóba és biztosíts neki min. 15cm talajt.

Ha tudsz dobj már fel egy képet! Mosoly Kiváncsi vagyok az állatra... Plusz hátha valami okosat látunk rajta! Mosoly

Ui.: Ha esetleg hím, és a közeljövőben beadul légyszi gondolj rám... Vicces


Davidoka:
Jó kép... Nagyon boldog Mikor próbálkoztál?? Mi lett a végeredmény? Mosoly

Üdv.: Attila
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail msn állomány
lilslim
Stabil Tag


Csatlakozott: Feb 20, 2010
Hozzászólások: 447
Tartózkodási hely: Ajka


Elküldve: 2010 Nov. 25. Csüt., 21:46    Hozzászólás témája: idéz

Sziasztok!
Köszi mindenkinek!Visszanéztem pár oldalt és itt egy kép, amin egy, az enyémhez hasonló méretű van.
http://j.imagehost.org/0533/HPIM4597.jpg
Az enyémnek közel sincs ilyen hátsó lába, szinte még vékonyabbak, mint az elsők, de ha az egész pókot nézem akkor az összes lába vékonyabb a testéhez képest mint a képen.
Attila-spider:
olvastam az egyik hsz-odat:
"magasabb talajréteg esetén, sokkal élénkebbek az állatok, sokkal többet esznek, gyorsabban fejlődnek" és hogy a színűk is más.
Kérdés: szerinted (szerintetek) melyik színű szebb (mármint a talajréteg hatására) és persze hogy melyik a jobb neki, mert ugye az fontosabb mint a kinézete.
Szerintem átrakom nagyobb helyre, hátha megindul az evésben
Vissza az elejére
Profil üzenet állomány
davidoka
Moderátor


Csatlakozott: Apr 24, 2009
Hozzászólások: 453
Tartózkodási hely: Túrkeve, Debrecen


Elküldve: 2010 Nov. 25. Csüt., 20:20    Hozzászólás témája: idéz

Egy kis segítség:A nőstény kb 17 cm, a hím 11-12 volt, és valóban kicsi rózsaszínesnek tűnik a hím, és vannak kampói.
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail msn állomány
Attila-spider
Stabil Tag


Csatlakozott: Nov 13, 2008
Hozzászólások: 438
Tartózkodási hely: Szeged


Elküldve: 2010 Nov. 25. Csüt., 16:20    Hozzászólás témája: idéz

Szia.
Ezek a körülmányek szerintem teljesen megfelelőek. Arra figyelj oda, hogy ahogy nő, úgy emeld a talajszintet! Mosoly Szereti mélyen elásni magát... Nagyon boldog

Korábban én is, és azt hiszem paraspider is (most nem néztem vissza) rakott fel hím crawshiról képet... talán összehasonlítási alapnak azok is jók lehetnek! Mosoly
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail msn állomány
lilslim
Stabil Tag


Csatlakozott: Feb 20, 2010
Hozzászólások: 447
Tartózkodási hely: Ajka


Elküldve: 2010 Nov. 25. Csüt., 15:01    Hozzászólás témája: idéz

Szia
Köszi a segítséget.Akkor asszem azt teszem, hogy nem kap mást csak lisztkukacot és elöbb, utóbb ugyis megeszi, ha éhes lesz.
Így tartom: 15x15 cm-es terkó, 10 cm vastag tőzeg, nappal 23-27fok, este 22-25fok, páratartalom 70-80% között, a 10 cm-es talajban az aljáig vezet 2 lejárat és a terkó alja körbe üreg, de általában fennt van csak ha megijed akkor fut le, valószínű azért van elöl mert direkt árnyékosabb helyre tettem(a lividumjaim mellé és ott ők is egész nap elöl vannak és sétálgatnak)
Tuti, hogy nem adult akkor mert túl pici, viszont a lábain nem látom hogy kicsit vastagabb lenne, mint az átlag(hozzáteszem ez az 1 crawshayi-m van, szóval nincs viszonyítási alapom, és képet szinte csak adult csajokról láttam)
Valahonnan szerzek 1 fényképezőt és akkor felteszem a képét.Azt nem tudom, hogy vadbefogott-e, mert szeptemberi ausztriai börzén vettem.
Elég fostos kis jószág, mert egy akkora tücsköt ami kicsit nagyobb mint a segge, azt már nem kapja el, csak odamar neki és elfut, aztán késöbb vagy megeszi vagy nem Szomor? Ahogy nézegetem a képeket azt látom, hogy az adult hímeknek a színűk is más, kissé rózsaszínebb.Amugy vannak kampói?
Vissza az elejére
Profil üzenet állomány
Attila-spider
Stabil Tag


Csatlakozott: Nov 13, 2008
Hozzászólások: 438
Tartózkodási hely: Szeged


Elküldve: 2010 Nov. 25. Csüt., 08:50    Hozzászólás témája: idéz

Szia Lilslim!
Megpróbálok sorban válaszolgatni! Mosoly
Nálam a crawshik mérettöl függetlenül mindenféle táplálékot elfogadnak/elfogadtak. Egy válogatósabb példányom volt, ő szintén csak tücsköt evett, de ez kb. 1-2hónap alatt kinőtte. Viszont nekem nagyon meglepő, hogy hetente egy közepes tücsköt fogad el. Nálam naponta/kétnaponta kajálnak. Szerintem ott van valami bibi...
Szóval kérdések:
Talajréteg?
Terrárium/doboz méret?
Hőmérséklet?
Páratartalom?
Van-e ürege?

Egy adult hím "átlagos" mérete 11-15cm között van, ehhez valóban kb.5-6cm testméret párosul. A hosszabb szőrrel viszont nem feltétlenül értek egyet, ill. csak részben! Mosoly Ami a különbség, hogy a nősténynek bársonyszerű szőre van, ez különösen a hátső megvastagodott lábakon figyelhető meg nagyon jól. A hímeknél ez a bársonyozottság adulás után nem található meg. Ritkábban helyezkednek el a szőrök, épp ezért tűnik hosszabbnak.
A nőstényeknek fejlődésük során fokozatosan "vastagszik" a lábuk. Igazából egy 8-9cm-es állatról ezek alapján már lehet tippelni...

A lassú növekedéstől pedig ennél a fajnál nekem épp úgy herótom van, mint ahogy Hawk cáfolja ugyan ezt rendszeresen a roseáknál! Mosoly A te példányod (szerintem) keveset eszik, és ezért nem látod rajta hogy hízna! Mosoly Amint beindul hidd el látványos lesz.

Az hogy adult hím-e, inkább nem részletezem, szerintem meg tudod állapítani! Mosoly Ha mégsem dobj egy képet...

És akkor így utolsó megjegyzésként írnám le, hogy ismereteim, tapasztalataim szerint ezeknek az állatoknak is van nyugalmi időszaka... Ami kb. a november-január időszakra tehető.
Na de, hogy miért is utoljára jegyzem ezt meg...
Mivel van terráriumban nevelt, és vadfogott adult nőstényem is, látom a különbséget.
Ami terráriumban nevelkedett (fiatal) adult nőstény, nála nem tapasztaltam ezt az időszakot, míg a vadfogott nősténynél igen. Ilyenkor sokkal kevesebbet mozog, és kevesebb kaját fogad el...

Remélem tudtam segíteni....

Üdv.: Attila
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail msn állomány
lilslim
Stabil Tag


Csatlakozott: Feb 20, 2010
Hozzászólások: 447
Tartózkodási hely: Ajka


Elküldve: 2010 Nov. 24. Szer., 22:15    Hozzászólás témája: idéz

Sziasztok!
Ti mivel etetitek a crawshayi-tokat?Bocs Pelinobius-t?
Az enyém kb.7-8 cm-es de csak a közepes tücsköt eszi meg, azt is csak heti 1-et max 2-t.A fajleírásban olvastam, hogy minden eleséget megeszik, de az enyém csak a tücsköt, se lisztkukacot, se kisebb gyászbogarat, se csótányt.Lehet hogy fajon belül van ennyire válogatós?
Azt is olvastam, hogy a hím csak 3-5 cm-es testűre nő, és hosszabb szőrű....
Ezt kisebb korban is meg lehet figyelni.Vagy teljesen egyformák a nemek méretileg és a hím csak adulás után válik hosszúszőrüvé?És a nőstényeknek is csak adulás után lesz vastag a hátsó lábuk?Testalkatra ekkorán nem lehet megkülönböztetni?És olvastam hogy nagyon lassan nőnek, de ennyire?Az enyémet 3 hónapja etetem, de egy milit sem nőtt a segge.De most hogy belegondolok szerintem 3-5 cm-es teste már van és elég hosszú a szőre.Lehet hogy adult hím?
Vissza az elejére
Profil üzenet állomány
hawk
Moderátor


Csatlakozott: Jun 10, 2009
Hozzászólások: 1579
Tartózkodási hely: Nógrád megye / Rétság


Elküldve: 2010 Nov. 24. Szer., 17:33    Hozzászólás témája: idéz

amugy tök igazad van,én egy forditásbol kiindulva használtam, de meg kellett volna nézni az eredeti szöveget is:
The eumenophorine genus Pelinobius Karsch, 1885 is revalidated and proposed as a senior synonym of Citharischius Pocock, 1900. Phoneyusa gregori Pocock, 1897, Phoneyusa bettoni Pocock, 1898, Citharischius crawshayi Pocock, 1900 and Phoneyusa rufa Berland, 1914 are treated as junior synonyms of Pelinobius muticus Karsch, 1885. The monotypic genus Monocentropella Strand, 1907 is treated here as a junior synonym of Eumenophorus Pocock, 1897.
_________________
Auribus frequentius, quam lingua utere
Vissza az elejére
Profil üzenet msn állomány
Ghabi
Stabil Tag


Csatlakozott: May 17, 2010
Hozzászólások: 205
Tartózkodási hely: Nagykőrös


Elküldve: 2010 Nov. 24. Szer., 17:05    Hozzászólás témája: idéz

Hello!

Egy kis segítséget kérnék. Sok embernél látom, hogy ezt a nevet használja: Phoneyusa muticus.

Richard Gallon írásában viszont ez szerepel:

"Repercussions for hobbyists: Citharischius crawshayi is now called Pelinobius muticus Karsch, 1885. Ceratogyrus ezendami is now called Augacephalus ezendami (same spider as Augacephalus sp. Mozambique). Idiothele sp. Blue Foot is now called Idiothele mira."

Lemaradtam valahol? Akkor Pelinobius muticusnak kéne hívnunk nem?
A válaszokat előre is köszönöm.

Üdv.: Ghabi
Vissza az elejére
Profil üzenet msn
hawk
Moderátor


Csatlakozott: Jun 10, 2009
Hozzászólások: 1579
Tartózkodási hely: Nógrád megye / Rétság


Elküldve: 2010 Nov. 03. Szer., 08:32    Hozzászólás témája: idéz

szia Para!

igy van, kiszivják belöle a folyadékot,én azt szoktam,hogy kiveszem a vedlést,beszexálom rola,majd visszaadom neki,és mindenki jol jár.
_________________
Auribus frequentius, quam lingua utere
Vissza az elejére
Profil üzenet msn állomány
paraspider
Öreg Tag


Csatlakozott: May 28, 2009
Hozzászólások: 1074


Elküldve: 2010 Nov. 03. Szer., 08:02    Hozzászólás témája: idéz

hali
tegnap hajnalba levedlett a nőstény crawim....
sikerült pár képet készíteni a vedlésről és az utána következő mosakodásról...
íme 2 kép.
nagyon szép színe van így vedlés után ...
a vedlést nem szedtem ki mert egyre több pókomnál láttam hogy kellő szeretettel rágcsálják a vedlést követően gondolom nedvességet pótolják ilyenkor...


_________________
Üdv: Zoli!
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail
Attila-spider
Stabil Tag


Csatlakozott: Nov 13, 2008
Hozzászólások: 438
Tartózkodási hely: Szeged


Elküldve: 2010 Szept. 27. Hétf., 07:20    Hozzászólás témája: idéz

hawk írta:
lilslim írta:
Sziasztok!
Nekem is sikerült 1 ilyen példányt végre vennem a St pölten-i börzén és az lenne a kérdésem, hogy hány fokon tartsam?Mert itt a fajleírásban 25-27°C van, de a Terráriumok enciklopédiája című könyvben viszont 20-24°C van írva. Inkább az itteninek hiszek de azért erősítsetek meg létszi.Ja és mekkora korban kezd el stridulálni?Mert most mikor átköltöztettem egy hangot sem adott.

szia lilslim!
gratulálok a muticus-odhoz! (a topic nevét is át lehetne majd írni)
25-27C teljesen jó,de ahogy arról már volt is korábban szó, ez a "milyen hőmérsékleten tartsam a pókom" nem egzakt tudomány, ha ez alatt van néha az nem probléma.
Azt nem írtad mekkorát vettél, néhány vedléses még biztos nem fog,ami meg már nagyobb az képes a stridulálásra, de az sincs előírva, hogy minden alkalommal fog is mikor cseszegetve van.


Hali.
Az én tapasztalatom, hogy ezt a hőmérséklet dolog úgy helyes, hogy inkább 25fok, de nem gond néha ha fölötte van... Gondolj bele a természetes élőhelyén a mély üregekben nem igazán van 27fok! Mosoly Márpedig ideje nagy részét az üregben tölti... Semmi gondot nem okoz neki a magasabb hőmérséklet sem, de én úgy vettem észre, hogy 24-25fokon nyugodtabbak...

Üdv.: Attila
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail msn állomány
hawk
Moderátor


Csatlakozott: Jun 10, 2009
Hozzászólások: 1579
Tartózkodási hely: Nógrád megye / Rétság


Elküldve: 2010 Szept. 26. Vas., 20:49    Hozzászólás témája: idéz

lilslim írta:
Sziasztok!
Nekem is sikerült 1 ilyen példányt végre vennem a St pölten-i börzén és az lenne a kérdésem, hogy hány fokon tartsam?Mert itt a fajleírásban 25-27°C van, de a Terráriumok enciklopédiája című könyvben viszont 20-24°C van írva. Inkább az itteninek hiszek de azért erősítsetek meg létszi.Ja és mekkora korban kezd el stridulálni?Mert most mikor átköltöztettem egy hangot sem adott.

szia lilslim!
gratulálok a muticus-odhoz! (a topic nevét is át lehetne majd írni)
25-27C teljesen jó,de ahogy arról már volt is korábban szó, ez a "milyen hőmérsékleten tartsam a pókom" nem egzakt tudomány, ha ez alatt van néha az nem probléma.
Azt nem írtad mekkorát vettél, néhány vedléses még biztos nem fog,ami meg már nagyobb az képes a stridulálásra, de az sincs előírva, hogy minden alkalommal fog is mikor cseszegetve van.
_________________
Auribus frequentius, quam lingua utere
Vissza az elejére
Profil üzenet msn állomány
lilslim
Stabil Tag


Csatlakozott: Feb 20, 2010
Hozzászólások: 447
Tartózkodási hely: Ajka


Elküldve: 2010 Szept. 26. Vas., 20:08    Hozzászólás témája: idéz

Sziasztok!
Nekem is sikerült 1 ilyen példányt végre vennem a St pölten-i börzén és az lenne a kérdésem, hogy hány fokon tartsam?Mert itt a fajleírásban 25-27°C van, de a Terráriumok enciklopédiája című könyvben viszont 20-24°C van írva. Inkább az itteninek hiszek de azért erősítsetek meg létszi.Ja és mekkora korban kezd el stridulálni?Mert most mikor átköltöztettem egy hangot sem adott.
Vissza az elejére
Profil üzenet állomány
peti85
Tag


Csatlakozott: Sep 15, 2010
Hozzászólások: 103
Tartózkodási hely: Jászberény


Elküldve: 2010 Szept. 19. Vas., 15:04    Hozzászólás témája: idéz

hawk írta:
peti85 írta:
Sziasztok!
Íme az én "kicsi" craw-om. Mosoly Gondoltam rakok fel egy képet róla.


szia!


ő egy Pelinobius muticus ,ha nem hiszed járj utána Nagyon boldog Nagyon boldog


Szia Hawk!

Igazad van,de nálam sincs ez a név megszokva,és szerintem nagyon sokan vagyunk még ezzel így.De majd idővel. Mosoly
Vissza az elejére
Profil üzenet
hawk
Moderátor


Csatlakozott: Jun 10, 2009
Hozzászólások: 1579
Tartózkodási hely: Nógrád megye / Rétság


Elküldve: 2010 Szept. 19. Vas., 12:42    Hozzászólás témája: idéz

peti85 írta:
Sziasztok!
Íme az én "kicsi" craw-om. Mosoly Gondoltam rakok fel egy képet róla.


szia!


ő egy Pelinobius muticus ,ha nem hiszed járj utána Nagyon boldog Nagyon boldog
_________________
Auribus frequentius, quam lingua utere
Vissza az elejére
Profil üzenet msn állomány
peti85
Tag


Csatlakozott: Sep 15, 2010
Hozzászólások: 103
Tartózkodási hely: Jászberény


Elküldve: 2010 Szept. 18. Szomb., 14:57    Hozzászólás témája: idéz

Sziasztok!

Nagyon tetszik az oldal!Íme az én "kicsi" craw-om. Mosoly Gondoltam rakok fel egy képet róla.

http://picasaweb.google.com/115034959783941130551/AllatosKepeink?authkey=Gv1sRgCLuEgPjmj82-5AE#5518251034663799666
Vissza az elejére
Profil üzenet
Attila-spider
Stabil Tag


Csatlakozott: Nov 13, 2008
Hozzászólások: 438
Tartózkodási hely: Szeged


Elküldve: 2010 Szept. 06. Hétf., 09:49    Hozzászólás témája: idéz

Szia Rboy!

Először is gondold végig logikusan a dolgot. Ha te bent vagy a lakásban, és megéhezel, de nincs a lakásban kaja. Mit csinálsz? Szépen felkelsz és elmész a boltba kaját venni. Na ugyan ez a pók is. Lakás = üreg, lakásban nincs kaja = üregben nincs kaja, felkelsz, elmész a boltba = kijön az üregből megkeresi hamm hamm és jól lakik. Ugyan az, csak nincs pénz. Vicces

Véleményem szerint egyáltalán nem jó ötlet az ablakba rakni. Mint előttem már leírták, egyszer megy rá a meleg, utána szellőztetésnél a hideg. Lehet kapni nagyon f*sza fűtőszálakat, de ha erre nem akarsz beruházni, egy sima íróasztali lámpa is megfelel, vagy cserépbe foglalat, izzó, és ráteszed a terkó tetejére.

Üdv.: Attila
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail msn állomány
Allex88
Fanatikus Tag


Csatlakozott: Jun 13, 2010
Hozzászólások: 766
Tartózkodási hely: Szombathely


Elküldve: 2010 Szept. 05. Vas., 12:52    Hozzászólás témája: idéz

Hát én nem tenném oda, én felszereltem egy polcot és azon vannak rajta, elég az a fény ami beáramlik a szobába. Nem kell konkrétan az ablak elé tenni nem egészséges, hogy 1x megy a fűtés máskor meg szellőztetsz és megy rájuk a hideg. Főleg most amilyen sz*r idővan.
Vissza az elejére
Profil üzenet msn állomány
rboy
Rendszeres látogató


Csatlakozott: Aug 30, 2009
Hozzászólások: 85


Elküldve: 2010 Szept. 05. Vas., 12:47    Hozzászólás témája: idéz

Allex88 írta:
Hogy érted, hogy kitennéd az ablakba vagy micsoda? Nem értem a megfogalmazást.


arra gondoltam,hogy az ablak alatt van a radiátor,és én a radiátor élé akarom őket tenni,de ott az ablak is egyből!
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail állomány
Allex88
Fanatikus Tag


Csatlakozott: Jun 13, 2010
Hozzászólások: 766
Tartózkodási hely: Szombathely


Elküldve: 2010 Szept. 05. Vas., 12:44    Hozzászólás témája: idéz

Hogy érted, hogy kitennéd az ablakba vagy micsoda? Nem értem a megfogalmazást.
Vissza az elejére
Profil üzenet msn állomány
rboy
Rendszeres látogató


Csatlakozott: Aug 30, 2009
Hozzászólások: 85


Elküldve: 2010 Szept. 05. Vas., 11:34    Hozzászólás témája: idéz

rboy írta:
Allex88 írta:
Szia ha annyira hideg van a lakásba akkor nem árt nekik egy kis meleg, de ne vidd túlzásba.

Üdv.


oké köszi!nem akarom őket megsütni! ?rd?g
az nem baj,hogy az ablak lennének?azt tudom,h a napfénytől védeni kell!de a fényre gondoltam?azt szeretik nem?
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail állomány
rboy
Rendszeres látogató


Csatlakozott: Aug 30, 2009
Hozzászólások: 85


Elküldve: 2010 Szept. 05. Vas., 11:23    Hozzászólás témája: idéz

Allex88 írta:
Szia ha annyira hideg van a lakásba akkor nem árt nekik egy kis meleg, de ne vidd túlzásba.

Üdv.


oké köszi!nem akarom őket megsütni! ?rd?g
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail állomány
Allex88
Fanatikus Tag


Csatlakozott: Jun 13, 2010
Hozzászólások: 766
Tartózkodási hely: Szombathely


Elküldve: 2010 Szept. 05. Vas., 11:21    Hozzászólás témája: idéz

Szia ha annyira hideg van a lakásba akkor nem árt nekik egy kis meleg, de ne vidd túlzásba.

Üdv.
Vissza az elejére
Profil üzenet msn állomány
rboy
Rendszeres látogató


Csatlakozott: Aug 30, 2009
Hozzászólások: 85


Elküldve: 2010 Szept. 05. Vas., 10:29    Hozzászólás témája: idéz

Sziasztok!szerintetek baj lenne ha most télire átraknám őket a radiátor mellé?nem túl közel,de még is csak több ott a meleg mint a szoba másik felében! Sokkolt
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail állomány
rboy
Rendszeres látogató


Csatlakozott: Aug 30, 2009
Hozzászólások: 85


Elküldve: 2010 Szept. 04. Szomb., 21:02    Hozzászólás témája: idéz

Kratosz írta:
nagy nehezen kihámoztam. Nagyon boldog

nos: ha bedobod neki a csótányt, az nagy valószínűséggel lefelé veszi az útját, és a te esetedben ilyenkor jól jön a pókod szokása, életmódja. Nagyon boldog
ugyebár ő üregben lakik. Kacsint?
ha nem láttad a pókod regóta, akkor próbálj mag valahogy bekukkolni nála, lehet hogy levedlett vagy bármi.
és azt ne feledd, ha éhes a pókod, megtalálja a kaját. Kacsint?Köszi a segítséget!a pók olyan helyre ásott,hogy pont látni úgyhogy jó Nagyon boldog bedobok majd neki egy csótányt,és meglátjuk mit csinál! ?rd?g
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail állomány
Kratosz
Adminisztrátor


Csatlakozott: Oct 13, 2007
Hozzászólások: 2499
Tartózkodási hely: sárisáp


Elküldve: 2010 Szept. 04. Szomb., 20:16    Hozzászólás témája: idéz

nagy nehezen kihámoztam. Nagyon boldog

nos: ha bedobod neki a csótányt, az nagy valószínűséggel lefelé veszi az útját, és a te esetedben ilyenkor jól jön a pókod szokása, életmódja. Nagyon boldog
ugyebár ő üregben lakik. Kacsint?
ha nem láttad a pókod regóta, akkor próbálj mag valahogy bekukkolni nála, lehet hogy levedlett vagy bármi.
és azt ne feledd, ha éhes a pókod, megtalálja a kaját. Kacsint?
_________________
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website állomány
rboy
Rendszeres látogató


Csatlakozott: Aug 30, 2009
Hozzászólások: 85


Elküldve: 2010 Szept. 04. Szomb., 19:59    Hozzászólás témája: idéz

császtok!azt szeretném kérdezni,amit az előbb valaki kérdezett már!hogy fog enni?bedobtam neki egy csótányt,és sztem nem ette meg Szomor? ki fog jönni ha éhes?vagy mi lesz vele? Nagyon boldog egész nap csak bent ül az odujában ?rd?g köszi a segítséget!
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail állomány
Vasanabe
Újonc


Csatlakozott: Jul 30, 2010
Hozzászólások: 7


Elküldve: 2010 Aug. 31. Kedd., 20:22    Hozzászólás témája: idéz

hawk írta:
synergy írta:
Koka írta:
Ha itt jelenik meg hátha felfogja az pókos társadalom:

Gallon, R. C. 2010. On some Southern African Harpactirinae, with notes on the eumenophorines Pelinobius muticus Karsch, 1885 and Monocentropella Strand, 1907 (Araneae, Theraphosidae). Bull. Br. arachnol. Soc., 15 (2): 29-48.


"The eumenophorine genus Pelinobius Karsch, 1885 is revalidated and proposed as a senior synonym of Citharischius Pocock, 1900. Phoneyusa gregori Pocock, 1897, Phoneyusa bettoni Pocock, 1898, Citharischius crawshayi Pocock, 1900 and Phoneyusa rufa Berland, 1914 are treated as junior synonyms of Pelinobius muticus Karsch, 1885."


Köszönjük az infot!
A cikk előttem is ismeretes, de
ezt a "junior szinoníma" kifejezést nem értem. A szinoníma fogalmát tudom, de így egyben nem tudom mit jelent.
Elmagyarázná a jelentését nekem vki?
Köszi.
syn


Másodlagos szinonimának nevezzük a nem tudatosan szinonimaként alkotott neveket. Ezek többnyire eredetileg önálló fajként leírt, de később valamely korábban leírt fajjal való azonosságuk miatt diszkreditált elnevezések. Ilyenkor általában a prioritási elvnek megfelelően a korábban használt név (a szenior szinonima) marad az érvényes fajnév.Sziasztok!
Nem vagyok biztos benne, hogy helyesen értelmezem a dolgokat, ezért leírom ahogy értem és javítsatok ki légyszi ha félreértettem valamit. Tehát az eredetileg használt fajnév, a Citharischius crawshayi junior szinonímájává vált a Pelinobius muticus-nak, mivel bebizonyosodott a két faj azonossága? Ezért a korábban leírt P.muticus elnevezés a helyes( most már) Mosoly

Lehet, hogy felesleges belekeverni,
DE
hasonló a történet mint a Lasiodora cristata / Nandhu chromatus esetében. HA így van akkor ott is várható ilyen módon senior/junior szinoníma váltás?
Ua a 2 dolog?

Köszi !
Vissza az elejére
Profil üzenet állomány
Ghabi
Stabil Tag


Csatlakozott: May 17, 2010
Hozzászólások: 205
Tartózkodási hely: Nagykőrös


Elküldve: 2010 Aug. 31. Kedd., 16:43    Hozzászólás témája: idéz

Szia!

Majd ha éhes lesz kijön és eszik.

Üdv.: Ghabi
Vissza az elejére
Profil üzenet msn
Allex88
Fanatikus Tag


Csatlakozott: Jun 13, 2010
Hozzászólások: 766
Tartózkodási hely: Szombathely


Elküldve: 2010 Aug. 31. Kedd., 15:58    Hozzászólás témája: idéz

Szia pl a dubiák is leássák magukat a talaj alá de egyszerűbb ha kis lukat fúrsz a bejárat helyére a felszínen és beledobod neki az eleséget akkor biztos, hogy megfogja.

Üdv.
Vissza az elejére
Profil üzenet msn állomány
rastar
Stabil Tag


Csatlakozott: Feb 04, 2010
Hozzászólások: 339
Tartózkodási hely: Mezőkövesd


Elküldve: 2010 Aug. 31. Kedd., 15:54    Hozzászólás témája: idéz

Sziasztok!
2 hónapja megcsináltam a crawim terkóját, kb 20-25 cm talajt adtam neki. Áttelepítettem, szépen el is kezdett munkálkodni, leásott a terkó aljára és ott megcsináltam a bunkerét. Kijáratot viszont nem hagyott, vagyis ami volt oda turta felfele a talajt. Azóta még nem kajált hiába adtam neki enni, mivel az eleség a felszinen mozog ő pedig kijárat híjján nem jön fel a felszinre. Próbálkozzak olyan eleséggel ami leássa magát mint mondjuk a lótetű?
Vissza az elejére
Profil üzenet állomány
Leblondi
Tag


Csatlakozott: Sep 02, 2009
Hozzászólások: 188
Tartózkodási hely: Budapest


Elküldve: 2010 Aug. 31. Kedd., 13:42    Hozzászólás témája: idéz

rboy írta:
Hali!azt akarom kérdezni,hogy hogy öntözitek neki a talajt?kell-e itató neki?meg ilyen általános dolgokat szeretnék tudni!(nem vagyok kezdő) Nagyon boldog
csak szeretném a legjobb körülmények között tartani a fenevadat Nevet? milyen tereptárgyakat érdemes a felszinre rakni neki?köszi az infót!itt egy kép most a terkóról!

Helló!

Én szoktam hozzá időnként spriccelni szórt sugárral, de néha 1 liter vizet beöntök az egyik sarkába a terkónak, ahol éppen nincsen járata.
Én hozzá semmilyen tereptárgyat nem raktam be, különösen nem nehéz köveket (volt de rájöttem, hogy veszélyes lehet).

Én itatót speciel egyik pókomnál sem tartok, amelyik nedvességigényesebb annak megy be a moha. Az alá ajánlom, hogy rakjál be jó sok fakérget és legyen levegős, mert akkor sokkal tovább marad meg (mármint a moha alá).

Én tereptárgynak 20-25 csótányt használok, és abban még ő is kedvét leli Mosoly

Üdv: Leblondi
Vissza az elejére
Profil üzenet website aim msn állomány
rboy
Rendszeres látogató


Csatlakozott: Aug 30, 2009
Hozzászólások: 85


Elküldve: 2010 Aug. 31. Kedd., 09:47    Hozzászólás témája: idéz

Hali!azt akarom kérdezni,hogy hogy öntözitek neki a talajt?kell-e itató neki?meg ilyen általános dolgokat szeretnék tudni!(nem vagyok kezdő) Nagyon boldog
csak szeretném a legjobb körülmények között tartani a fenevadat Nevet? milyen tereptárgyakat érdemes a felszinre rakni neki?köszi az infót!itt egy kép most a terkóról!


Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail állomány
Leblondi
Tag


Csatlakozott: Sep 02, 2009
Hozzászólások: 188
Tartózkodási hely: Budapest


Elküldve: 2010 Aug. 30. Hétf., 12:38    Hozzászólás témája: idéz

Koka írta:
Ha itt jelenik meg hátha felfogja az pókos társadalom:

Gallon, R. C. 2010. On some Southern African Harpactirinae, with notes on the eumenophorines Pelinobius muticus Karsch, 1885 and Monocentropella Strand, 1907 (Araneae, Theraphosidae). Bull. Br. arachnol. Soc., 15 (2): 29-48.


"The eumenophorine genus Pelinobius Karsch, 1885 is revalidated and proposed as a senior synonym of Citharischius Pocock, 1900. Phoneyusa gregori Pocock, 1897, Phoneyusa bettoni Pocock, 1898, Citharischius crawshayi Pocock, 1900 and Phoneyusa rufa Berland, 1914 are treated as junior synonyms of Pelinobius muticus Karsch, 1885."

Köszi az infót!
Elég szentimentális dolog, de nekem sokkal jobban tetszett a crawshayi név. Olyan csattogós, vad hangzása volt, ami kifejezte, hogy kivel is van dolgunk. Mosoly

rboy írta:

Nagyon boldog én is sokszor megijedek tőle Nagyon boldog már a kezemen is volt...na akkor be voltam.... Sokkolt

Nála a kézre vételt nagyon nagyon hanyagolnám, még kis korban is, mert ha odacsap jó eséllyel rántod el a kezed és ha rosszul és/vagy gyorsan esik a földre, megsérülhet ill. meg is halhat.

Őrült egy pók az biztos, bárminek is hívjuk Nagyon boldog
Vissza az elejére
Profil üzenet website aim msn állomány
rboy
Rendszeres látogató


Csatlakozott: Aug 30, 2009
Hozzászólások: 85


Elküldve: 2010 Aug. 30. Hétf., 11:39    Hozzászólás témája: idéz

Kratosz írta:
rboy írta:
Császtok!nekem is sikerült beszereznem egy kicsit Nagyon boldog nagyon támadó alkat Nagyon boldog itt egy kép róla!sokszor fogod őt még így látni.
nálam kétféle módon élt.
az első mikor hetekig ki sem bújt az odúból, talán az első pár lába.
vagy a második lehetőség mikor elől volt és próbált ijesztegetni. Nagyon boldog


Nagyon boldog én is sokszor megijedek tőle Nagyon boldog már a kezemen is volt...na akkor be voltam.... Sokkolt
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail állomány
rboy
Rendszeres látogató


Csatlakozott: Aug 30, 2009
Hozzászólások: 85


Elküldve: 2010 Aug. 30. Hétf., 11:37    Hozzászólás témája: idéz

Leblondi írta:
Helló!
Nekem este mindig kint mászkál, csak a legkisebb zajra, fényre visszamászik az üregébe. Most is nagyon vigyáznom kellett, nehogy elzavarjam.
És pár csótány is modellt állt. Mosoly
Üdv: LeblondiJó kép Mosoly az enyém is kb ilyen nagyságú!most tettem át egy terráriumba,mert a doboz az kicsi volt neki!tegnap este még semmi nem csinált,ma reggelre meg kész alagutat Nagyon boldog alagútásó Nevet?
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail állomány
Leblondi
Tag


Csatlakozott: Sep 02, 2009
Hozzászólások: 188
Tartózkodási hely: Budapest


Elküldve: 2010 Aug. 29. Vas., 21:44    Hozzászólás témája: idéz

Helló!
Nekem este mindig kint mászkál, csak a legkisebb zajra, fényre visszamászik az üregébe. Most is nagyon vigyáznom kellett, nehogy elzavarjam.
És pár csótány is modellt állt. Mosoly


Üdv: Leblondi
Vissza az elejére
Profil üzenet website aim msn állomány
Kratosz
Adminisztrátor


Csatlakozott: Oct 13, 2007
Hozzászólások: 2499
Tartózkodási hely: sárisáp


Elküldve: 2010 Aug. 29. Vas., 20:10    Hozzászólás témája: idéz

rboy írta:
Császtok!nekem is sikerült beszereznem egy kicsit Nagyon boldog nagyon támadó alkat Nagyon boldog itt egy kép róla!sokszor fogod őt még így látni.
nálam kétféle módon élt.
az első mikor hetekig ki sem bújt az odúból, talán az első pár lába.
vagy a második lehetőség mikor elől volt és próbált ijesztegetni. Nagyon boldog
_________________
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website állomány
rboy
Rendszeres látogató


Csatlakozott: Aug 30, 2009
Hozzászólások: 85


Elküldve: 2010 Aug. 29. Vas., 18:41    Hozzászólás témája: idéz

Császtok!nekem is sikerült beszereznem egy kicsit Nagyon boldog nagyon támadó alkat Nagyon boldog itt egy kép róla!

Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail állomány
Koka
Öreg Tag


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 1616


Elküldve: 2010 Aug. 27. Pént., 19:17    Hozzászólás témája: idéz

Az alábbiakban megnevezett publikáció más érdekességet is tartalmazz, de az már nem eme topicba tartozik.
_________________
Ha leöltétek az utólsó vadat,ha kivágtátok az utólsó fát,ha megmérgeztétek az utolsó folyót,majd rájöttök,hogy a pénzt nem lehet megenni. -indián mondás-
Vissza az elejére
Profil üzenet állomány
hawk
Moderátor


Csatlakozott: Jun 10, 2009
Hozzászólások: 1579
Tartózkodási hely: Nógrád megye / Rétság


Elküldve: 2010 Aug. 27. Pént., 09:29    Hozzászólás témája: idéz

synergy írta:
Koka írta:
Ha itt jelenik meg hátha felfogja az pókos társadalom:

Gallon, R. C. 2010. On some Southern African Harpactirinae, with notes on the eumenophorines Pelinobius muticus Karsch, 1885 and Monocentropella Strand, 1907 (Araneae, Theraphosidae). Bull. Br. arachnol. Soc., 15 (2): 29-48.


"The eumenophorine genus Pelinobius Karsch, 1885 is revalidated and proposed as a senior synonym of Citharischius Pocock, 1900. Phoneyusa gregori Pocock, 1897, Phoneyusa bettoni Pocock, 1898, Citharischius crawshayi Pocock, 1900 and Phoneyusa rufa Berland, 1914 are treated as junior synonyms of Pelinobius muticus Karsch, 1885."


Köszönjük az infot!
A cikk előttem is ismeretes, de
ezt a "junior szinoníma" kifejezést nem értem. A szinoníma fogalmát tudom, de így egyben nem tudom mit jelent.
Elmagyarázná a jelentését nekem vki?
Köszi.
syn


Másodlagos szinonimának nevezzük a nem tudatosan szinonimaként alkotott neveket. Ezek többnyire eredetileg önálló fajként leírt, de később valamely korábban leírt fajjal való azonosságuk miatt diszkreditált elnevezések. Ilyenkor általában a prioritási elvnek megfelelően a korábban használt név (a szenior szinonima) marad az érvényes fajnév.
_________________
Auribus frequentius, quam lingua utere
Vissza az elejére
Profil üzenet msn állomány
synergy
Tag


Csatlakozott: Oct 09, 2008
Hozzászólások: 103
Tartózkodási hely: Csongrád-megye


Elküldve: 2010 Aug. 27. Pént., 09:02    Hozzászólás témája: idéz

Koka írta:
Ha itt jelenik meg hátha felfogja az pókos társadalom:

Gallon, R. C. 2010. On some Southern African Harpactirinae, with notes on the eumenophorines Pelinobius muticus Karsch, 1885 and Monocentropella Strand, 1907 (Araneae, Theraphosidae). Bull. Br. arachnol. Soc., 15 (2): 29-48.


"The eumenophorine genus Pelinobius Karsch, 1885 is revalidated and proposed as a senior synonym of Citharischius Pocock, 1900. Phoneyusa gregori Pocock, 1897, Phoneyusa bettoni Pocock, 1898, Citharischius crawshayi Pocock, 1900 and Phoneyusa rufa Berland, 1914 are treated as junior synonyms of Pelinobius muticus Karsch, 1885."


Köszönjük az infot!
A cikk előttem is ismeretes, de
ezt a "junior szinoníma" kifejezést nem értem. A szinoníma fogalmát tudom, de így egyben nem tudom mit jelent.
Elmagyarázná a jelentését nekem vki?
Köszi.
syn
Vissza az elejére
Profil üzenet msn állomány
Puding
Öreg Tag


Csatlakozott: Dec 24, 2006
Hozzászólások: 1016
Tartózkodási hely: Budapest


Elküldve: 2010 Aug. 26. Csüt., 20:33    Hozzászólás témája: idéz

Igen-igen!

Egy svéd website-on már szembesültem vele, hogy mire megtanultuk kiejteni eme csodás állat nevét, már felejthetjük is el... Nevet?
Csak lusta voltam itt vele foglalkozni! Kacsint?
Köszönjük Koka!
_________________
Vissza az elejére
Profil üzenet állomány
Koka
Öreg Tag


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 1616


Elküldve: 2010 Aug. 26. Csüt., 18:22    Hozzászólás témája: idéz

Ha itt jelenik meg hátha felfogja az pókos társadalom:

Gallon, R. C. 2010. On some Southern African Harpactirinae, with notes on the eumenophorines Pelinobius muticus Karsch, 1885 and Monocentropella Strand, 1907 (Araneae, Theraphosidae). Bull. Br. arachnol. Soc., 15 (2): 29-48.


"The eumenophorine genus Pelinobius Karsch, 1885 is revalidated and proposed as a senior synonym of Citharischius Pocock, 1900. Phoneyusa gregori Pocock, 1897, Phoneyusa bettoni Pocock, 1898, Citharischius crawshayi Pocock, 1900 and Phoneyusa rufa Berland, 1914 are treated as junior synonyms of Pelinobius muticus Karsch, 1885."
_________________
Ha leöltétek az utólsó vadat,ha kivágtátok az utólsó fát,ha megmérgeztétek az utolsó folyót,majd rájöttök,hogy a pénzt nem lehet megenni. -indián mondás-
Vissza az elejére
Profil üzenet állomány
Hozzászólások megtekintése:   
új téma   hozzászólás    Tartalomjegyzék -> Fajok Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Következő
2 / 8 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

arachnida.hu