Keresés blocks.gif

 GYIK
 Reptilia fórum
 Szabalyzat

blocks.gif

Szia, Anonymous
Felhasználónév:

Jelszó:


[Regisztráció]
[Elfelejtetted a jelszavad?]
Jelenleg 36 vendég és 0 regisztrált tag online.

blocks.gif

Arachnida: Arachnida fórum


Arachnida fórum :: Téma megtekintése - AFP. V. Második forduló

AFP. V. Második forduló


új téma   hozzászólás    Tartalomjegyzék -> Pályázatok
Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
Pit
Adminisztrátor


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 3698
Tartózkodási hely: Vál


Elküldve: 2009 Okt. 02. Pént., 21:12    Hozzászólás témája: idéz

Értékelés

A mostani pályázat több szempontból sem volt rendhagyó, először is az új szabályok bevezetése és a díjak hiánya az előző pályázatokból szerzett tapasztalatokra vezethetőek vissza.
Továbbá ezúton szeretnék elnézést kérni a hosszú csúszás miatt, aminek az elsődleges oka, hogy több váratlan esemény jött közbe az oldal életében, a másodlagos pedig, hogy minőségi, az eddigiektől is színvonalasabb értékelést szerettem volna. Így a zavaró körülmények hatására, inkább a csúsztatást választottam, mint egy összecsapott, átgondolatlan értékelést.
Ide tartozik a legagyobb különbség, hogy ez alkalommal a képeiteket csakis profi, a szakma által is elismert fotósok értékelték.
Ezért a kompromisszumért remélem nem is fogjátok sajnálni a várakozást. Mosoly


A jelenleg pályázat Zsűritagjai:

Mitterpach Ildikó Hivatásos és hobbifotós
Wagner Ferenc Fotóművész http://fotowagner.fw.hu/
Újvári Zsolt Zoológus és természetfotós http://cadeyrn.webportfolio.hu/hun/uzso/fotok


A zsűri tagjai egymástól függetlenül értékeltek, nem befolyásolták egymást.
Remélem az értékeléseket olvasva mindnyájan tanulhatunk egymás "hibáiból" is, s úgy látszik működik a dolog, hiszen pályázatról-pályázatra egyre kiemelkedőbbet alkottok.
Köszönjük mindenkinek a részvételt, és reméljük sok hasznos információt szereztek az értékeléseket olvasva.

Pit
Kárpáthegyi Péter

Kedves Pályázók!

Örömmel tettem eleget a felkérésnek, hogy idén először én lehetek az egyik zsüritag. Magam is lelkes fotós vagyok, így nem esett nehezemre ezeket a szép fotókat értékelnem. Kedvenc fotósoldalomon gyakran szoktam fotókat értékelgetni, így ha lehet mondani ez szorosan hozzátartozik számomra a hobbimhoz. Próbáltam nem szigorú lenni, de a sok szép fotó között kénytelen az ember rangsorolni, és bár a fotók megítélése erősen szubjektiv dolog, ezért ígyekeztem technikailag is indokolni az adott pontjaimat.
Remélem ezt az igyekezetemet ti is érzitek, és nincs belőle sértődés, ha kicsit vékonyabban fogott a ceruzám.
További élménydús fotózást kivánok mindnekinek! Valamint sok sikert ehhez a nagyszerü pályázathoz!

Mitterpach Ildikó


Kedves Pályázók!

Köszönöm a megtiszteltetést, hogy részt vehetek a zsűri munkájában. Gratulálok a pályázóknak a sok szép fotóhoz! Próbálok kritikus lenni, rámutatva a hibákra, ezt azonban kizárólag jobbító szándékkal teszem, és remélem, nem bántok meg senkit vele. Mint téma és műfaj, nem áll közel a fotós tevékenységemhez, témaválasztásomhoz, így ilyen tekintetben kívülállóként szemlélem az alkotásokat, de kompozícióban, kreativitásban, technikai megvalósításban mindenképpen szeretnék jobbító segítséget adni. Szinte alig akadt a pályaművek közt gyenge minőségű, az a néhány is némi korrekcióval, utómunkával helyrehozható. A legjobbak közt viszont nagyon nehéz volt a választás, némelyiket nagyon is el tudnám képzelni egy nívós természettudományos magazin címlapján.

Wagner Ferenc


Kedves Pályázók!

Ismét szeretnék gratulálni minden indulónak, sokan hallgattak a tanácsokra, amik az eddigi pályázatok értékeléseiben elhangzottak, így alkalomról alkalomra egyre színvonalasabb fotók érkeznek! Többek egyre komolyabb géppel próbálkoznak, mások pedig egyre nagyobb feladatkora veszik rá régi masinájukat, olyan eredményeket kihozva belőlük, amire nem mindenki képes!
A bírálatomról csak annyit szeretnék írni, hogy ismét a kritikai részre koncentráltam, úgyhogy senki ne gondolja úgy, hogy a képe nem jó, ha nem írtam dicsérő szavakat mellé! Igyekeztem építő jellegű dolgokat írni, nem csak megkeresni a hibákat, de javaslatokkal élni azok kijavítására. Mindazonáltal az enyém is csak egy vélemény a sok közül, szubjektív, bár próbáltam a lehetőségekhez mérten objektíven szemlélni a fotókat. A lehetőség pedig ismét adott lesz, hogy megmondjátok, ha másként vélekedtek, mindenkinek válaszolni fogok.
Mindenkinek szép fényeket, és hasonlóan jó pillanatok átélését és sikeres megörökítését kívánom!

Újvári Zsolt


Pontszámok összesítése:


Kategória: Terráriumi Pókszabásúak

Koka: Nem minden arany ami fénylik 107
Ferrault: Nyakon csípve 106
Gabesz Arany-os 103
davidoka: Bluetooth 97
georgio: Színpadon a Metallica 96
Kratosz: Hív a természet 96
georgio: Az aki szép, az reggel is szép... 92
Koka: Az élet rögös útján 92
Gabesz Pironkodó 83
Kratosz: Falánkság 81
davidoka: Színkavalkád 79


Kategória: Ízeltlábúak a természetben

mimulus: Profil 117
LGM: Halálos Dallam 110
Horga: Légivadász 109
mimulus: "Zebrabogár" 108
georgio: Predator 105
LGM: Orchidea "Tövissel" 100
Ferrault: Tüzes iszkiri 89
georgio: Virágnak világa 85
gombitattoo: Uborka 83
gombitattoo: simple-pille 56


Kategória: Pókszabásúak a természetben

Horga: Blackeyed 99
_________________
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website msn
Pit
Adminisztrátor


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 3698
Tartózkodási hely: Vál


Elküldve: 2009 Okt. 02. Pént., 21:10    Hozzászólás témája: idéz

georgio

Cím: Színpadon a Metallica
Kategória: Terráriumi pókszabásúak
Fényképezőgép típusa: FujiFinepix S6500FdMitterpach Ildikó értékelése:

Acélosan szép kék színével valóban van benne valami fémességet érzékeltető vonás, és reflektor is ráirányult, teljes a színpadi hatás. Viszont a középre szerkesztést általában unalmasnak tartjuk, mert a szemnek nem kell bejárnia fotót, hogy megkeresse a kompozícióban a lényegest, hiszen mindjárt ott van előttünk, készen tálalva a látvány. Ennek ellenére én itt mégsem érzem akkora hibának a középre szerkesztést, mert maga a téma elhelyezkedése ezt jóváhagyja. Azonban a túl direkt és nagyon kemény fényekkel még a „színpadi” játék ellenére sem tudok megbékélni. Én mindenképpen tompítottam volna a vakufényerején, mondjuk egy diffúzorként a vaku elé tartott papírzsebkendővel, zsírpapírral... A levélen illetve a forgácson túl erősen csapódik le a fény, ezáltal kicsit műiesnek hat a látvány. Noha gondolom a fotós szándéka ezekkel a zöld növényekkel éppen az ellenkező hatást akarta elérni, azaz a természetközeliséget próbálta megvalósítani otthoni körülmények között. Kiegyenlítettebb fényforrást használva valószínűleg ezt maradéktalanul el is érhette volna , de a sötét árnyékok és a világos levelek kontrasztja zavaró kissé.

Kompozíció: 8
Témaválasztás: 9
Látvány: 8
Technikai megvalósítás: 7

Összesen: 32

Wagner Ferenc értékelése:

Korrekt, és jó a kompozíció, a direkt vakuzás ellenére is jók a színek. Talán ha lágyabb lenne a világítás, és nem lennének ilyen erősek az árnyékok, még szebb lenne. Kicsit lehetne vágni a képből minden oldalon, hangsúlyosabb lenne a "modell". A keretet is el lehetett volna hagyni, nem kell.

Kompozíció: 8
Témaválasztás: 9
Látvány: 9
Technikai megvalósítás: 7

Összesen: 33


Újvári Zsolt értékelése:

Az első képedhez képest egyes dolgokat jobban, másokat kissé rosszabbul oldottál meg. A technikai színvonal megmaradt, itt is egyedül a kissé kusza sötét árnyakat tudnám felhozni. Szerintem látványosabb eredményt hozhat, ha valami nagylevelű szobanövényen (mondjuk Ficus, Diffenbachia) kapod lencsevégre az állatot, egyetlen levelet hagyva a látótérben, annak szegélyeit pedig csonkolva, így elkerülhető a kuszaság. A színek viszont itt remekül játszanak össze, a kék pók szinte kiugrik a zöld levélkupacból, mégis harmonizál azokkal. Ami az előző képhez képest alulmarad, az a kompozíció. Talán egy szűkebb kivágás előnyösebb lenne, ekkora felbontásban több érdekes részletet láttatna a pókból, és kevesebb fölöslegeset a háttérből. Ezen kívül a másik képed átlós szerkesztése után kicsit sablonosan, középre szerkesztve, közvetlenül felülről fotózva, kevésbé jól oldottad meg ezt a problémát. A témaválasztást az előzőhöz hasonlóan tudnám jellemezni, ismét egy érdekes (szívemhez közelebb álló) pókról láthatunk egy természetesnek ható felvételt. A képnek azonban látványa az, ami kissé a másik fölé emeli számomra.

Kompozíció: 6/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 8/10
Technikai megvalósítás: 10/10

Összesen: 31/401. fordulóból továbbjutott képe:

Az aki szép, az reggel is szép...Mitterpach Ildikó értékelése:

Szépen sikerült bemutatni a mintázatát, az apró szőröket a lábain. Talán szerencsésebb lenne egy a színétől jobban elütő háttérrel együtt lefotózni. Bár jól kivehető így is, de úgy vélem egy másik háttér még inkább kiemelné a pók különlegességét. A direkt fények inkább csak a műlevélen zavaróak, szerencsére a pók és a környezete viszonylag elviseli ezt az erős fényt. A műnövényzet valószínűleg igen praktikus lehet a terráriumokban, én azonban esztétikailag sem tartom szépnek, azon kívül nem tartom korrektnek, hogy egy élő állatot megpróbáljunk ilyennel „becsapni” . Ha nincs rá lehetőség egyébként máskor, legalább a fotózás alkalmával próbáljunk természetes körülményt előállítani neki, úgy vélem ez megoldható lenne. A kép szerkesztése tetszik, a faháncs szépen végigtelíti az átlómentén a képet, és rajta a pók is szép szögből látható.

Kompozíció: 8
Témaválasztás: 9
Látvány: 6
Technikai megvalósítás: 6

Összesen: 29

Wagner Ferenc értékelése:

Ugyanaz a helyzet, mint az előző képen. Egy kicsit lágyabb világítással, vágással és a keret elhagyásával nagyon jó kép lenne. Főleg a jobb oldalon nagyon zavaró a sötét keret, olyan, mintha a vakuzás árnyéka lenne. Ezeknél a fotóknál nem tartom indokoltnak a keretezés mindenáron való alkalmazását, persze, lehet, ha az segíti a kompozíciót, lezárja a képszéleket, hozzáad valamit a műhöz. Itt talán nem kellene. A kép címét nem igazán értem, és egy kicsit modorosnak is érzem.

Kompozíció: 8
Témaválasztás: 9
Látvány: 8
Technikai megvalósítás: 7

Összesen: 32


Újvári Zsolt értékelése:

Technikailag minden rendben van a képpel (egy kicsit a túlzottan fekete árnyékokra kell jobban odafgyelni), ahogy az egy FinePix-től elvárható. Jó az élesség, tetszik a meleg fénnyel való megvilágítás, valamint a fehéres részek sem égtek ki. Tudatosan átlóba szerkesztetted a pókot, ami szintén dicséretes, így a kompozíció is kifogástalan lehetne… Ami azonban mégsem tökéletes. Rengeteg fölösleges tér van a kép jobb felső sarkában, onnan bőven lehetne vágni, ezzel szemben azonban kevésnek érzem a teret a pók előtt, a bal alsó sarokban. Ennek megfelelően egy kicsit balra és lefelé tolva a látómezőt, egy előnyösebb kompozíciót érhettél volna el (persze ha ezt nem akadályozták különböző zavaró elemek). Apropó, zavaró elemek… Már többször írtam, elképzelhető, hogy csak az én esztétikai érzékemet bántja, de szerintem nem előnyös, ha látszik, hogy a dekoráció valójában műnövény. Bár a kategóriába beleférhet, hiszen terráriumi pókszabásúakról van szó, mégis előnyösebbnek érzem, ha az állat valamelyest természetközelibb környezetben van ábrázolva. A látvány tekintetében még azt említeném meg, hogy számomra az egyébként látványos és dekoratív pók kissé elsikkad a hozzá hasonló színű háttér előtt. Egy barnás árnyalatú állatot talán célszerűbb valamivel hidegebb színű környezetben ábrázolni, ez alól az az eset kivétel, amikor a mimikrit szeretnénk bemutatni, ami viszont nagyon nehéz feladat. A téma egyébként tetszik, természetes testhelyzetben fotóztál le egy szép állatot, azonban alulmarad a téma olyan fotókkal szemben, ahol a pók életének egy-egy izgalmasabb pillanatát sikerült lencsevégre kapni.

Kompozíció: 8/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 7/10
Technikai megvalósítás: 9/10

Összesen: 31/40georgio

Cím: Virágnak világa
Kategória: Ízeltlábúak a természetben
Fényképezőgép típusa: FujiFinepix S6500FdMitterpach Ildikó értékelése:

Pillangót fotózni mindig hálás dolog, mert nagyon szépek, és ez már félsiker, mert olyanok is könnyen befogadják a látványát, akik egyébként nem rajonganak az ízeltlábúak iránt különösebben. Itt is egy gyönyörű példányt látunk, sajnos a fotózás szöge olyan, hogy csak a pillangó félszárnyának szépségét élvezhetjük, pedig jó lenne mindkettőt szépen látni, mert valóban gyönyörű. A fényviszonyokat jobban megnézve azt hiszem értem, miért döntött a fotós mégis emellett a megoldás mellett. A bal szárnyra még szépen esik a fény, azonban a jobbat teljesen telibe kapja, ezáltal teljesen elvesz a bordázottsága, illetve a felületének textúrája túl simává válik. A háttér lehetne kicsit jobban mosottabb is, a zöld levél kicsit zavaróan életlen. Azaz éppen az a határ, amikor ahhoz már életlen hogy jól kivehető legyen, viszont annyira még nem életlen, hogy belesimuljon a háttérbe és ne legyen ennyire jelentős. A középre szerkesztést itt is jónak tartom, a kompozíció szinte eleve ezt igényli.

Kompozíció: 8
Témaválasztás: 10
Látvány: 7
Technikai megvalósítás: 7

Összesen: 32


Wagner Ferenc értékelése:

Természetes fényben, jó képkivágásban készült a kép, talán ami zavaró, hogy a pillangónak csak az egyik szárnya látszik. Kicsit ügyeskedni kellett volna még, más szögből, talán kicsit felülről jobb lett volna a látvány, és a másik szárny is éles lett volna. A keret itt is elmaradhatna.

Kompozíció: 6
Témaválasztás: 7
Látvány: 6
Technikai megvalósítás: 7

Összesen: 26


Újvári Zsolt értékelése:

Ennél a képednél nem érzem azt a tudatosságot, mint a botsáskásnál. Először is a legnagyobb problémám az, hogy a lepke kissé elveszik a virágban. Egy pirosas árnyalatú állat, egy pirosas árnyalatú növény, ráadásul a textúra is kissé hasonló. Ez számomra ront a látványon. A kompozíciót sem sikerült eltalálni, itt is középre van szerkesztve az állat, nem érzem azt, hogy valahova vezetődne a tekintetem. Középen van az, amit látni kell, pont. A lepkéknél nagyon nehéz egyébként egy olyan látószöget találni, ami nem unalmas és hétköznapi, ugye a pókokkal ellentétben ők viszonylag be vannak korlátozva testhelyzetükben… ez alatt azt értem, hogy szárnyaik fixek, vagy szét vannak tárva, vagy össze vannak csukva, vagy a kettő között valahol félúton. Legkönnyebben és legszebben valószínűleg a két szélső esetben lehet őket lencsevégre kapni. Ha teljesen széttárják a szárnyukat, akkor talán a leglátványosabb, ha közvetlen felülről fotózzuk őket, valami szimmetriát varázsolva a képbe. Ha összezárják a szárnyukat, akkor megint egy sík felület az állat, de ekkor talán a legkönnyebb a helyzet, sok szögből készíthetünk róluk jó képet. Ha viszont a kettő közti eset áll fönn, jönnek a problémák, ugyanis ki-kilóg az állat az élesség síkjából, itt sajnos ugyanez a helyzet, a felénk néző szárny életlen. Egy szóval én leginkább az egyedibb látásmódot hiányolom ebből a képből. Technikailag még azt rónám fel, hogy a növény fehér sziromvégei kiégtek imitt-amott.

Kompozíció: 6/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 6/10
Technikai megvalósítás: 8/10

Összesen: 27/40


1. fordulóból továbbjutott képe:

PredatorMitterpach Ildikó értékelése:

Szerkesztés szempontjából úgy látom egy rovar-portrét látunk. A fotós a fejre illetve az ahhoz közel eső testrészek bemutatására törekedett. Merész elképzelés, mert rovart általában egészben szeret látni az ember, de megértem, hogy a minél nagyobb részletgazdagság elérése végett ilyen szoros szerkesztésre törekedett a szerző. A direkt vakuzás következtében valóban szép részletgazdag a fej , a homogén háttér szépen kiemeli , nincs benne semmi zavaró elem, legfeljebb a keretmegoldás lenne elhagyható véleményem szerint. A szűk mélységélességgel is jól dolgozott a szerző, amire élesség kellett, az valóban éles. Talán a kép jobboldalán egy pár pixelnyivel tágabb vágást érdemelne a kompozíció.

Kompozíció: 8
Témaválasztás: 8
Látvány: 7
Technikai megvalósítás: 7

Összesen: 30


Wagner Ferenc értékelése:

Fantasztikus kép!! Valóban egy félelmetes szörnyet idéz. Nem egyszerű a dolog, de még próbálkozni kellett volna kicsit nagyobb mélységélességgel, hogy ha a csápok meg a "karok" nem is, de legalább a fej minden ponton éles legyen. El tudnám képzelni a képet egy sötét háttérrel, még hatásosabb és még félelmetesebb lenne. A keret itt is zavaró.

Kompozíció: 10
Témaválasztás: 10
Látvány: 9
Technikai megvalósítás: 7

Összesen: 36


Újvári Zsolt értékelése:

Nos, ez igen! Én elsősorban a makró-témában mozgok otthonosan, és azt kell, hogy mondjam, ez egy remek felvétel lett erről a botosról! Érdemei tagadhatatlanok technikai téren, ami kell, éles, jól kiexponált a kép, valamint részletgazdag. A szerkesztés is kiváló, nagyon jól vezetted ki a sarkokba az állat különböző függelékeit, remek helyre helyezted a fejét, és kiváló ez a félprofil róla. A témaválasztást itt maximálisan értékelem, szerintem mindig érdekes egy ilyen különleges állat olyan méretben és látószögben való ábrázolása, amilyennek egy átlagember másként nem láthatná. Három dolgot mondanék, amivel még jobbá válna a képed. Az első a keret. Szerintem egyszerűen nem illik az ilyen, kissé absztrakt keret a képhez. A második a háttér kiválasztása. Egy egyszerű fekete háttér óriásit dobna a színvilágon, és ezáltal a látványon is. A harmadik pedig egy sokkal nehezebben megvalósítható dolog, az alsó árnyékok kiküszöbölés, mondjuk fehér lappal való derítéssel, vagy egy körvakuval J De tényleg remek kép lett!

Kompozíció: 10/10
Témaválasztás: 10/10
Látvány: 9/10
Technikai megvalósítás: 10/10

Összesen: 39/40Gabesz

Cím: Arany-os
Kategória: Terráriumi pókszabásúak
Fényképezőgép típusa: Sony DSC H2Mitterpach Ildikó értékelése:

Nagyon leegyszerűsített környezetben bemutatott rendkívül dekoratív állatka. Sajnos nem ismerem a különböző pókfajtákat, így számomra csak mint esztétikumra ható látványként tudom értékelni. Szép részletgazdag a fotó, a mintázata és a pók teljes valósága egyaránt szépen bemutatott. A direkt fények nem kellemetlenek, mert szépen visszaadják a szőrök bársonyosan fénylő textúráját. Szerkesztése is végtelen egyszerű, szimmetrikusan középre szerkesztett téma, amelyet egyedül a háttér színének váltása tör meg.

Kompozíció: 7
Témaválasztás: 9
Látvány: 8
Technikai megvalósítás: 8

Összesen: 32


Wagner Ferenc értékelése:

Minden szempontból korrekt kép, egyszerűen nem lehet hibát találni rajta. Talán csak annyit lehetne megemlíteni, hogy nem ugrik ki eléggé a háttérből a modell, mert az közel azonos tónusú. Ez a direkt világítás következménye is, tudom, nem egyszerű technikailag megoldani, de egy féloldalas megvilágítással, derítéssel plasztikusabb lenne a kép. A keretezés itt nem hivalkodó, és így nem is zavaró.

Kompozíció: 10
Témaválasztás: 10
Látvány: 8
Technikai megvalósítás: 9

Összesen:37


Újvári Zsolt értékelése:

Tetszik az, hogy szimmetrikus képet mutatsz a pókról, látványos lett a közeli, minden aprócska részlet remekül látszik. Mindenhol szűkre szabtad az állat körül a teret, mintha dobozba zártad volna, ennek a hatásnak, valamint a szimmetriának a megtartása végett én még jobbról lecsíptem volna egy kis darabot (de ugyanígy a hajszálvékony keret belevág felül a lábba). Szóval összességében nem rossz a kompozíció, itt most tényleg előnyös a középre szerkesztés. Ami a legjobban zavar engem a látvány szempontjából, hogy a háttér kicsit itt is elnyomja az állat hangsúlyosságát, ezt a kókuszrost intenzív barna színe, és jól látható finomtextúrája együttesen okozza. A lábak test alá hajlása egyébként érdekessé teszi a fotót, mondjuk épp nem látjuk, mit zsákmányolt az állat, de a képnek nem is célja ennek bemutatása. Engem egyébként a kép egésze az olyan kulcstartókra emlékeztet, amikor műanyagba öntik a különböző ízeltlábúakat J Végül egy tanács: sokkal jobb lenne a kép, ha valami homogén, kevésbé hivalkodó háttéren (illetve aljzaton) sikerült volna lefotóznod a pókod!

Kompozíció: 9/10
Témaválasztás: 8/10
Látvány: 7/10
Technikai megvalósítás: 10/10

Összesen: 34/40


1. fordulóból továbbjutott képe:

PironkodóMitterpach Ildikó értékelése:

A szűk mélységélesség megtette a hatását, felkelti a néző kíváncsiságát az életlen részek irányában is. Azonban mivel a vaku is főleg azt a részét kapja el, így kissé zavaró, hogy az életlen részek kapják a nagyobb figyelmet. Tehát nem szerencsés arra a részre irányítani a fényt, amit egyébként nem akarunk kiemelni. Ezzel szemben a lábak végei pedig a sötétségbe vesznek, holott jó lenne részlet gazdagabban látni azokat, vagyis hogy egyáltalán hol kezdődnek. A kép tetejéből kb. egy centit levágnék, mert a világos sáv a belógó zöld szárral kicsit magára hívja a figyelmet.

Kompozíció: 7
Témaválasztás: 8
Látvány: 6
Technikai megvalósítás: 6

összesen: 27


Wagner Ferenc értékelése:

Nagyon jól elkapott kép, szépek a színek, és nagyon hatásos lenne, de sajnos több zavaró dolog is van... Ha már utómunka van a képpel, akkor inkább a kép felső részén a háttérben lévő dolgokat kellett volna eltüntetni, sokat rontanak a az összképen, és az előtérben lévő feketeség (vaku árnyék vagy a keret?) is ront a hatáson. Sajnos ez nagyon zavaró.

Kompozíció: 6
Témaválasztás: 8
Látvány: 7
Technikai megvalósítás: 4

Összesen: 25


Újvári Zsolt értékelése:

Látványos lett a kép a harsány színekkel, valamint jól illik az állat testtartása a címhez J. Számomra az első probléma az élesség. Az első vörös lábak tűélesek, de én mégis hiányolom azt, hogy a szemei már nem azok. Ezen kívül én nagyon szűknek érzem a képkivágást. Jobb és bal oldalon még hagytam volna egy leheletnyi helyet, de alul is kicsit olyan érzésem van, mintha kifutnának a lábak a képből, holott látom, hogy nem így van, csak az alsó sötét folt zavar be. Én picit fentebbről fotóztam volna róla még párat, igaz, úgy nem takarná a pók az „arcát” a pedipalpusokkal. A kép tetejéből levágnám azt a világos foltot, ahol a terrárium talaja végződik, és kiretusálnám azt az egyetlen zöld növényszálat is, ami megtöri a meleg színek egyébként jól alkalmazott harmóniáját. Ami pedig ízlés dolga, én egy picit visszább vettem volna a kontrasztokból, mert így „bebuktak” a fekete részek, semmi részlet nem látszik már rajtuk. Viszont mindenképp díjazandó továbbá a sablonostól eltérő látásmód és szerkesztés!

Kompozíció: 7/10
Témaválasztás: 8/10
Látvány: 8/10
Technikai megvalósítás: 8/10

Összesen: 31/40gombitattoo

Cím: simple-pille
Kategória: Ízeltlábúak a természetben
Fényképezőgép típusa: Canon EOS 350D - 18-55mm 3,5/5-8Mitterpach Ildikó értékelése:

A kategória és a kép tartalma között érzek némi ellentmondást. „Ízeltlábúak a természetben”- ennek megfelelően természetes környezetet várnék el a kompozícióhoz. Ehelyett azonban inkább olyan érzetet kelt bennem a kompozíció, mintha egy lepkegyűjteményből lenne kiragadva ez a példány. Csak éppen a gombostű nem látszik, amivel rögzítették, -már bocsánat a szerzőtől, természetesen nem gyanúsításként mondtam- de az árnyéka az alaplapon szintén a lepkegyűjteményre vonatkoztat vissza. Ha sikerül elvonatkoztatom ettől a kissé morbid hasonlattól, akkor is a technikai problémákkal nem tudok megbékélni. A csápoknál kissé töredezett a vonalvezetés, a szárnyak pedig alulexponáltnak tűnnek. Egy ilyen ragyogóan pompás mintázat gondosabb kivitelezést érdemel, szép szórt fényt, ami egyenletesen deríti, és a szárny mintázata részletgazdagon , gyönyörű tónusokban lenne látható. Mindenképpen nagyobb figyelemmel kellett volna megvilágítani, és nekem az élesség sem tűnik 100 %-osnak, tehát azt hiszem ebből a látványból többet is ki lehetett volna hozni.

Kompozíció: 4
Témaválasztás: 9
Látvány: 4
Technikai megvalósítás: 4

Összesen: 21


Wagner Ferenc értékelése:

Sajnos, ez tényleg nagyon "simple" lett... Ha jól sejtem, a fényméréssel is lehetett gond, a gépet nagyon becsapta a sok fehér, így a pillangó tónusai elég "döglöttek" lettek. Mindenképpen jó lett volna más, esetleg természetes környezetbe helyezni. A háttéren lévő árnyékok is zavaróak. Úgy tűnik, a lepke már nem él, így könnyen lehet vele kísérletezni különféle megvilágítással, hátterekkel.

Kompozíció: 5
Témaválasztás: 4
Látvány: 3
Technikai megvalósítás: 4

Összesen: 16


Újvári Zsolt értékelése:

Őszinte leszek, én nem látok többet ebben a képben, mint amit a cím mutat. Egy egyszerű lepke. Nem volt szerencséd sajnos a fényekkel, mert a fal (vagy a fehér dolog, amin a lepkét fotóztad) csúnyán kiégett, kimondottan érdekesek azok a lila színek, amit az objektív csinált a csápokhoz (és meg is szakad a csáp vonala). Sajnos mindemellett nem is éles, és a színei is sötétek és fakók. Az eddig leírtak azonban szinte kivétel nélkül a 18-55-ös csodaobjektív hibáit tükrözik. Azzal egyszerűen nem lehet szép, részletgazdag makrókat készíteni… Ami viszont már rajtad múlt, az a szerkesztés. Nagyon nehéz feladat jól megkomponálni egy ilyen képet, igazából ötletem sincs, hogyan lehetne valami izgalmasat kihozni belőle, hiszen a szög, ahonnan fotózni lehet a lepkét, tulajdonképpen adott, máshonnan előnytelen lenne, viszont így egy darab állat lebeg az ürességben, ez az állat ráadásul szimmetrikus. Semmi támpont nincs, ami adná magát, és segítene a fotósnak. Talán az lett volna a legcélravazetőbb, ha minden oldalról szűk teret hagysz a lepkének, de úgy sem lett volna az igazi… Nekem az egész kép nagyon steril. Nem érzem a természetet, ami ugye a kategória címe is… Olyan ez, mint egy lepkegyűjtemény egy példányáról készített dokumentáló fotó.

Kompozíció: 4/10
Témaválasztás: 6/10
Látvány: 4/10
Technikai megvalósítás: 5/10

Összesen: 19/40


1. fordulóból továbbjutott képe:

UborkaMitterpach Ildikó értékelése:

Jópofa mókás cím, a kép tartalma azonban kicsit üres. Egy nagyon egyszerűen , középre komponált téma, viszont természetes közegben, szép természetes fény mellett fotózva. Az ilyen hernyószerű állatkák akkor mutatnak jól, ha a lábaik is látszódnak a kompozícióban. Itt csak sejthetőek, mert egyrészt önárnyékosak, másrészt a fotózás szöge sem ahhoz megfelelő. Jobban el tudnám képzelni ezt a látványt is kicsit a talajszintjének közeléből meglőve, mert nem mindig az a jó, ha felülről fotózzuk az állatokat, néha célszerű lemenni az ő szintjükre, és egész más lenne a látvány. Kicsit a háttér is módosulna, laposabb szögből látnánk rá a kavicsokra, ami által mélységet kapna a látvány.

Kompozíció: 5
Témaválasztás: 6
Látvány: 5
Technikai megvalósítás: 5

Összesen: 21


Wagner Ferenc értékelése:

Nagyon izgalmas a modell!!! Jópofa kép, jó a kompozíció, még a cím is frappáns, és a keret is stílszerű. Sajnos, a környezet kicsit lehangoló, ugyanakkor harsány, tolakodó. Ez a látványt eléggé lerontja. Utólag már nem lehet segíteni rajta, de mindenképpen jobb lett volna, ha tisztább, semlegesebb terepen pózolna ez az "uborka"...

Kompozíció: 9
Témaválasztás: 10
Látvány: 3
Technikai megvalósítás: 9

Összesen: 31


Újvári Zsolt értékelése:

Nagyon szép hernyót találtál, az állat (és elsősorban annak színe) önmagában már kellemes hangulatot ad a képnek. Furcsa, mert számomra mégis kicsit ellentmondásos a kép. Életteli a ragyogó, remek szórt fényekkel elkapott és nem túlszaturált zöld színe, viszont magából az állatból mégis hiányolom az életet. Egy hernyót viszonylag ritkán találunk a tápnövénye helyett valahol máshol, főleg így levetve a porba. Kicsit benne van az is, hogy az állat el fog pusztulni, elképzelhető, hogy pont feltűnősége volt a veszte, és már egy útonálló darázs épp „kivégezte”… Tehát, ha már uborkához hasonlítjuk, olyan ő nekem, mint valamiféle partra vetett tengeri uborka, ami még éppen él, de már láthatóan nem sokáig. Szerintem látvány és téma terén is jobb fotót készíthettél volna, ha felrakod a hernyót egy fűszálra, és hasonlóan jó sötét, esetleg fekete háttér előtt kapod le, mondjuk úgy, hogy kapjon hátulról egy pici fényt is, ami fehér kontúrokat kölcsönzött volna neki. Így nem érzem az egészet olyan átütőnek. A kompozícióra azt mondhatom, hogy nem bonyolítottad túl, egyszerű középre helyezés, itt is segített volna egy fűszál, ami határozottabb formát és irányultságot adott volna az állatnak.

Kompozíció: 6/10
Témaválasztás: 9/10
Látvány: 8/10
Technikai megvalósítás: 8/10

Összesen: 31/40
_________________
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website msn
Pit
Adminisztrátor


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 3698
Tartózkodási hely: Vál


Elküldve: 2009 Jún. 07. Vas., 10:26    Hozzászólás témája: AFP. V. Második forduló idéz

Horga

Cím: Légivadász
Kategória: Ízeltlábúak a természetben
Fényképezőgép típusa: Fujifilm Finepix S5600Mitterpach Ildikó értékelése:

Szépen kiexponált, látványosan szerkesztett fotó. A kék árnyalatait nagyon sok tónusban láthatjuk a szitakötőn, egészen üvegszerű a csillogása, a szárnyvégeinél a hártyák becsillanása. Nagyon szépen sikerült visszaadni ezt a „légivadászt”, a szárnyszerkezetének finomságát, illetve áramvonalas testfelépítését. A háttér is kellően lemosott, nem zavaróak a különböző tónusok, hiszen a természetes életkörülményeket adják vissza. A téma szépen követi az átlót, és szinte végig uralja .Egy picivel több pixelnyi terület elfért volna a bal alsó sarokban, de ettől eltekintve is látni, hogy nagy odafigyeléssel készített fotó.

Kompozíció: 10
Témaválasztás: 10
Látvány: 10
Technikai megvalósítás: 9

Összesen: 39


Wagner Ferenc értékelése:

Ez igen, mestermunka! Hibátlan átlós kompozíció, tökéletes színek, minden a helyén. A kékek és zöldek tökéletes harmóniája. Talán a fejnél látszik egy kis életlenség, de ne legyünk telhetetlenek... Gratulálok a képhez, ez nagyon szép!

Kompozíció: 10
Témaválasztás: 10
Látvány: 10
Technikai megvalósítás: 9

Összesen: 39


Újvári Zsolt értékelése:

Rengeteg ilyen szitakötős képet látni manapság, nehéz igazán egyedit kitalálni. Nem is kísérleteztél valami extrém, látványosabb nézőponttal, így ebben a tekintetben ez a képed nem ugrik ki a légivadász-fotók népes táborából. Ami azonban mégis más, mint a többi sablonos képben, az a színvilág. Mind a képzaj, mind ezek a különleges kék és zöld színek a régi filmes korszak képeit idézik, és ez nekem nagyon tetszik! A fényviszonyok szerencsések voltak, szép szórt megvilágítást kapott az állat, ezen kívül az élesség is tökéletes (kivéve a szemeket, de azt élesre hozni nehéz is a test mellett, ez tény). Tehát a kompozíció viszi el kicsit a képed, nagyon kevés a tér az állat előtt. Egy pálca, ami kettészeli a fotót, ezt kicsit másként kellett volna megoldani. Ha jobbról hagysz még neki pár centi teret, szerintem jótékonyan hatott volna a látványra az alsó kifutó sáslevél is.

Kompozíció: 6/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 9/10
Technikai megvalósítás: 9/10

Összesen: 31/40


1. fordulóból továbbjutott képe (csere a "Pókszabásúak a természetben kategóriából"):

BlackeyedMitterpach Ildikó értékelése:

Noha a környezete színével majdnem megegyezik, mégis szépen látható ez a pók a képen, mert a remek érzékkel megválasztott mélységélesség által szépen ki lett emelve. Az élesség oda került a szemekre, amit valóban nagyon eredményesen mutat be a fotós. A fények is megfelelőek, nem túl erős, de a pókot kellőképpen megvilágítja. Nagyon tetszik a döntött perspektíva. Akár direkt történt a döntés, akár eredetileg is így volt , mindenképpen ügyes a szerkesztése a fotónak, ahogyan a pók vízszintes tengelye az átlót követi. Ehhez nincs különösebben mit hozzáfűzni, nagyon remek kompozíció és kivitelezés. A kép széleinek utólagos elsötétítése a kép belseje felé tereli a tekintetet, ami szintén jó ötlet szerintem.

Kompozíció: 10
Témaválasztás: 10
Látvány: 10
Technikai megvalósítás: 10

Összesen: 40


Wagner Ferenc értékelése:

Hát... Itt azért van egy-két gond... A pók jó lenne, ha esetleg a kép megengedne egy szűkebb kivágást, még jobb lehetne. Gondolom a vastag fekete keretezés a téma kiemelését szolgálná, és ha már mindenképp beavatkozunk utómunkával a fotóba, jobb megoldás lett volna a környezet fokozatos elsötétítése a szélek felé, így nem látszana annyira az életlenség sem, és a pók is jobban kiemelkedne.

Kompozíció: 6
Témaválasztás: 9
Látvány: 4
Technikai megvalósítás: 5

Összesen: 24


Újvári Zsolt értékelése:

Ugrópók. Talán a legfotogénebb pókok egyike, az előre néző nagy szempárjával J Ebből kifolyólag a téma már csak jó lehet! Tetszik a szerkesztés, nagyon kellenek azok a repedések, amik behúzzák az ember tekintetét a pók felé. Tehát kellett a tér a pók körül, viszont az állat még így sem lett túl kicsi, nem veszik el a képen. Érdekes a monokrómba hajló színvilág, nincsenek olyan elemek a képen, amik megtörnék ezt a harmóniát, tehát jól komponáltad meg a környezet elemeit is! Engem két dolog zavar, ami miatt nem 100%-os a kép. Az egyik a kissé fura testhelyzet, ami által másfelé is néz a pók. Talán érdemes lett volna várni néhány másodpercet, vagy valahogy ügyesen az obi felé vonzani a pók figyelmét! A másik pedig az erős vignettálás, ami kicsit szögletesre sikerült. Ez azonban PhotoShopban rövid játék után egyszerűen megoldható. Összességében azonban jó felvétel!

Kompozíció: 10/10
Témaválasztás: 9/10
Látvány: 8/10
Technikai megvalósítás: 8/10

Összesen: 35/40Ferrault

Cím: Nyakon csípve
Kategória: Terráriumi Pókszabásúak
Fényképezőgép típusa: Canon PowerShot S3 ISMitterpach Ildikó értékelése:

Gyönyörű szép színekben pompázó felvétel, a szűk mélységélesség miatt talán picit zavaróan hat az elülső lábak életlensége, ám itt ami inkább zavaró az a szűkre szabott képszerkesztés. Semmi előtere nem maradt az póknak, a lábai hozzáérnek a képszéléhez a kép alján és felül is majdnem a jobboldalon. Így nagyon levegőtlennek hat a kompozíció. A fotózás szöge egyébként szép, és a világítással sincs bajom, de ezzel a szűk vágással nem tudok megbarátkozni, így sajnos elnéző sem tudok lenni felette.

Kompozíció: 8
Témaválasztás: 10
Látvány: 8
Technikai megvalósítás: 8

Összesen: 34


Wagner Ferenc értékelése:

Egy hozzáértőnek bizonyára többet is mond a fotó, mint nem szakértőnek, nekem annyit, hogy korrekt a képkivágás, jó a világítás, szépek a színek, és a keretezés is elmegy, nem zavaró. Egy nagyon-nagyon kicsit lehetett volna tágabb a kivágás, talán pár centivel nagyobb távolságból a pók legközelebbi és legtávolabbi részei is bekerültek volna a mélységélességi tartományba.

Kompozíció: 9
Témaválasztás: 9
Látvány: 9
Technikai megvalósítás: 8

Összesen: 35


Újvári Zsolt értékelése:

Nagyszerű nézőpont! Nagyon tetszik, hogy szemből van fotózva a pók, mégis mind a négy pár láb szépen, elkülönülve látszik. A kép részletgazdag, tiszta, világos, az élesség megfelelő helyen van, technikailag minden rendben vele. Szerkesztését tekintve úgy érzem, itt indokolt a kisebb meghagyott tér a jobb oldalon, viszont nem vágnám le a lábak csúcsát a kerettel, sőt, el is hagynám a keretet, fölösleges. A témaválasztás kiváló, jó pillanat, nagyszerűen megörökítve. Ami számomra egy picit azonban furcsa, az a látvány tekintetében adódik. Egyszerűen annyit kifogásolok, hogy nem illik a képhez a rózsaszínes háttér. Ezt nyilván nem lehetett kiküszöbölni, így csak megjegyzésként írom… De mindamellett, hogy bántja a szemem (és talán a téma drámaiságának sem felel meg Nagyon boldog ), mégis remekül emeli ki a pasztell környezet a harsány kék és narancs színű pókot!

Kompozíció: 9/10
Témaválasztás: 10/10
Látvány: 8/10
Technikai megvalósítás: 10/10

Összesen: 37/40


1. fordulóból továbbjutott képe:

Tüzes iszkiriMitterpach Ildikó értékelése:

A szelektív színtelenítést nem tartom jó ötletnek, még ha a cím utal is a színére. Általában a cím csak a kép elkészítése után születik, ezért a kialakított látványhoz igazodnia nem nehéz. Viszont maga a látvány kialakítása értékelendő, és az itt úgy érzem nem a legsikerültebb. A jól megválasztott mélységélesség miatt a kép eredeti színvilággal is megállta volna a helyét, a túlzott belebabrálással viszont ellenkező hatást sikerült elérni. Túl mesterségesen hatnak a vörös szín között a szürke árnyalatai. Azonkívül a páncél fölött egy kis aurásodás is jelentkezett, ami szintén a nem megfelelő útómunka számlájára írató.

Kompozíció: 8
Témaválasztás: 8
Látvány: 2
Technikai megvalósítás: 2

Összesen: 20


Wagner Ferenc értékelése:

Ügyes ötlet, a környezet szürkeárnylatos, egyedül a bogár háta piros. Divatos megoldás, és alig látszik a trükk. De azért látszik... főleg a piros körvonalaknál. Nem egyszerű, és pepecselős kicsit, vagy inkább nagyon, de photoshopban, vagy valami hasonló képességű képszerkesztő programban szépen meg lehet oldani. Sajnos a piros színekkel is mintha történt volna valami, a csillogásoknál is valamiféle furcsa foltok vannak. Esetleg meg lehetne próbálni a bogár színeinek érintetlenül hagyásával. Sajnos a bogár lábai is életlenek lettek, ezen nem, de a kép alsó részén az ág túlexponáltságán lehet segíteni.

Kompozíció: 9
Témaválasztás: 9
Látvány: 10
Technikai megvalósítás: 8

Összesen: 36


Újvári Zsolt értékelése:

Maga a fotó nem rossz a bogárról, dokumentáló jellegű, helyenként részletgazdag, jól komponált, jól helyezted el az állatot a képen. Szép az ív, amit a levél befut, elég tér van bogarunk előtt és mögött egyaránt. Amit nem érzek előnyösnek, az a szelektív színtelenítés. Ez valahol egy természetfotó, amihez érzésem szerint hozzátartoznak a színei. Levetted a zöldeket, ami valószínűleg ugyanilyen jól kiemelte volna az állatot, így viszont nagyon mű lett a kép. Egészen más lenne teljesen monokrómban is, de nem szürkeárnyalatokkal, hanem mondjuk fekete-fehérben. Így nekem ebben az átmeneti állapotában nem az igazi. A másik dolog az élesség, aminek a mélysége az, amit kicsit növelhettél volna. Nem túl előnyös, hogy a lábak és csápok egyike sem lóg bele ebbe a síkba, a bogarakat fotózni épp ezért sem olyan könnyű, mert nagy 3D-s kiterjedésük. Végül témáját tekintve, dobott volna a fotón, ha érdekesebb környezetben, különlegesebb megvilágításban mutatod be, avagy egy olyan pillanatot (pl. csáp tisztítása) kapsz el, amit dinamikusabb. Így megmarad dokumentáló fotónak, ami jól mutatja be a fajt.

Kompozíció: 10/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 7/10
Technikai megvalósítás: 9/10

Összesen: 33/40mimulus

Cím: Profil
Kategória: Ízeltlábúak a természetben
Fényképezőgép típusa: EOS-450D+ sigma 105mmMitterpach Ildikó értékelése:

Hihetetlen nagyításban bemutatott részlet. Részletgazdagsága nem csak a technikának, hanem a jó világításnak is köszönhető, bár a kép jobboldalán a csúcsfényeknél kicsit kiégés-gyanús néhány pixelnyi terület, de a részletesség, és a jól megválasztott élesség kárpótol minket ezért. Talán úgy lenne teljesen tökéletes a fotó, ha a szemeken kívül a szívószerv is teljes egészében belefért volna az élességi tartományba. De sejtem hogy ekkora nagyításnál már technikailag kompromisszumot kellett kötni, és akkor én is inkább így döntenék. A keretmegoldás nagyon diszkrét, finom, szépen egészíti ki a kompozíciót. Vágás szerkesztés ugyancsak remekül megoldott.

Kompozíció: 10
Témaválasztás: 10
Látvány: 9
Technikai megvalósítás: 10

Összesen: 39


Wagner Ferenc értékelése:

Gratulálok, ez tökéletes! Ez egy címlapfotó! Már a kép felső részére a címet is odaképzeltem. De ha nincs ott cím, esetleg lehetne egy kicsit vágni a felső részből.

Kompozíció: 10
Témaválasztás: 10
Látvány: 10
Technikai megvalósítás: 10

Összesen: 40


Újvári Zsolt értékelése:

Na igen, az a bizonyos Sigma 105/2.8 J. Ez már egy igazi makró, egy remek portré, élesség, mélység, színek, látvány, kompozíció, minden a helyén! Jó a látószög, remekül látszik a szájszerv, amit annyira utálunk az ilyen legyeknél… Egyedül egy dolgot tudnék említeni, ami talán kiküszöbölhető, ha RAW-formátumban fotóztál. A légy jobb oldalán a szőrök több helyen kiégtek. Ha kicsit lejjebb veszed az expót, illetve a kontrasztokat, azok talán visszanyerik textúrájukat, és egy ily módon nyert réteget érdemes lenne a részlettelenül fehér helyekre áttetszetni. Láttam, az itteni publikálás után megjelent a képed a Fotozz.hu-n is, és nem vagyok biztos benne, de talán a Fotovilag.hu-n szintén találkoztam vele. Kíváncsi lennék, milyen értékeléseket kaptál J.

Kompozíció: 10/10
Témaválasztás: 9/10
Látvány: 10/10
Technikai megvalósítás: 9/10

Összesen: 38/40


1. fordulóból továbbjutott képe:

"Zebrabogár"Mitterpach Ildikó értékelése:

Természetes környezetben, természetes fényviszonyok mellett tökéletesen kiexponált kép. A szerkesztést is csak dicsérni tudom, a jobboldalra kimozdított komponálás indokolt volt. A mélységélességgel a háttér kiválóan elmosódott lett, azonkívül az ág is éppen annyit veszített az élességéből, hogy ne legyen zavaróan éles.

Kompozíció: 9
Témaválasztás: 10
Látvány: 9
Technikai megvalósítás: 10

Összesen: 38


Wagner Ferenc értékelése:

Ez is hibátlan, tökéletes munka, nincs mit felróni hibának... szép kompozíció, jó technika, még a keret is harmonizál a bogár csíkjaival. Ehhez is csak gratulálni tudok!

Kompozíció: 10
Témaválasztás: 9
Látvány: 10
Technikai megvalósítás: 10

Összesen: 39


Újvári Zsolt értékelése:

Ismét egy egyszerű, dokumentáló jellegű kép egy gyalogcincérről. Akaratlanul is összehasonlítanám Ferrault képével. Előnyösebb az esetedben a mélységélesség megválasztása, az állat szinte minden fontos része éles a fotódon. Mindamellett jobban érvényesül a bogár a pasztell-zöld háttér előtt (ugyanakkor ez fekete-fehérben is kiválóan mutatna), egyszóval természetesebb a látvány. A kompozíciót tekintve azonban nem választottál olyan jól, ehhez a pózhoz jobban illene egy álló formátum, így rengeteg a fölösleges tér a fotón. Baloldalról egészen az ág befutási pontjáig vágnék, és jobbról szintén, mindamellett felül lehet, hogy hagynék még egy kis helyet. Téma tekintetében ugyanaz a helyzet, mint a másik bogaras fotónál. Valami hiányzik ahhoz, hogy kimagaslóan jó rovarmakró lehessen, talán a fények, vagy egy érdekesebb pillanat…

Kompozíció: 6/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 8/10
Technikai megvalósítás: 10/10

Összesen: 31/40davidoka:

Cím: Színkavalkád
Kategória: Terráriumi Pókszabásúak
Fényképezőgép típusa: Canon S3 ISMitterpach Ildikó értékelése:

A cím valóban teljes mértékeben utal a látványra, pompázatos színek, az élesség is megfelelő helyre került. Ennek ellenére nem érzem áttekinthetőnek a kompozíciót. Már a kép elhelyezése is fura kicsit, mert mintha nem oldalhelyes lenne. Általában ennyire vízszintesen nem láthatóak a pókok, persze mindezt el tudnám fogadni, ha a környezetéből is az lenne igazolható, hogy éppen így helyezkedett el mondjuk a hálójában. A környezetéből viszont semmi nem látható, illetve ami környezetként látható, az is inkább csak a zavart növeli a nézőben. A kép oldaláról belógó különböző lábakat (?) sem tudom mihez kötni, ezért zavaróan hatnak, mert olyan benyomást keltenek, mintha több pók is lett volna a környezetében, akiket nem kívánt bemutatni a fotós, viszont mégiscsak belelógnak a kompozícióba. Noha valószínűleg nem így van, de a kuszaság ezt a benyomást közvetíti.

Kompozíció: 3
Témaválasztás: 5
Látvány: 4
Technikai megvalósítás: 5

Összesen: 17


Wagner Ferenc értékelése:

Hatásos fotó, merész képkivágás. Szépek a színek valóban, talán elbírta volna a kép, ha a fehéregyensúly kicsit a hidegebb tartományba kerül. Sajnos a vakuzás miatt sok a becsillanás, és bizony ezeken a helyeken ki is égett a kép.

Kompozíció: 8
Témaválasztás: 8
Látvány: 7
Technikai megvalósítás: 5

Összesen: 28


Újvári Zsolt értékelése:

A téma szintén ugyanaz a gyönyörű pók, ám ez a szokatlan nézőpont (ami lassan megszokottnak tekinthető, mert minden pályázaton akad egy-egy J ) mégis egyedibbé teszi a képet! Én a helyetekben egyszer megpróbálnám kihasználni a szimmetria-adta lehetőségeket, és készítenék egy pontosan felülről készített, álló formátumú fotót. Így a kompozíciót leginkább a szimmetrikushoz tudnám közelíteni, ebből a szögből viszont ez nem tökéletes. Természetesen most egyáltalán nem zavarók a csonkolt lábak, ennek valahogy így kell kinéznie. Ami viszont már picit a kép kárára megy, hogy kicsinek érzem az élesség mélységét. Egy 8 körüli rekeszértékkel mind az előtest pajzsa, mind a szemek élesebbek lennének. Nagyon ok továbbá az apró becsillanás, szórt fényekkel szebb látványt sikerült volna kihozni (igaz megsokszorozódott volna a záridő, így állvány nélkül ez megoldhatatlan). Viszont a színek kárpótolnak, szépen szaturáltak.

Kompozíció: 8/10
Témaválasztás: 9/10
Látvány: 8/10
Technikai megvalósítás: 9/10

Összesen: 34/40


1. fordulóból továbbjutott képe:

BluetoothMitterpach Ildikó értékelése:

Ezen a képen szépen látszik az egész állatka, kitűnően megválasztott fókuszálással a megfelelő helyeken az élesség. A világítással egyaránt nagyon szépen kijött a textúrája és a gyönyörű színek is, amely nagyon jellemző erre a fajra. Kicsit kár a belevágott lábakért, de a nagyobb részletgazdagság elérése miatt érthetően közelebb akarta hozni a fotós, tetszik az átló irányát követő elhelyezés is a képen. Talán a keret kicsit túl lett bonyolítva, bár nagyon vékony, így nem feltűnő, és nem is vesz el lényeges pixeleket a képből.

Kompozíció: 9
Témaválasztás: 10
Látvány: 9
Technikai megvalósítás: 8

Összesen: 36


Wagner Ferenc értékelése:

Itt korrekt és szép a világítás, kevésbé zavaró a vakufény, és a becsillogás. Talán az a legfeltűnőbb, hogy kicsit elbillen a kép a jobb oldalra... Ha a mélységélességi tartomány kicsit hátrébb került volna, a túlsó lábak is élesek lehetnének, így viszont a bal alsó sarok lett feltűnően éles.

Kompozíció: 6
Témaválasztás: 8
Látvány: 6
Technikai megvalósítás: 8

Összesen: 28


Újvári Zsolt értékelése:

Egy egyszerű fotót láthatunk erről a különlegesen szép állatról, melynek nyilvánvaló célja a faj bemutatása. Szépek a színek, jók a fények az állaton, valamint a mélységélességet is jól választottad meg. Amit nem sikerült eltalálnod, az a kompozíció. A pók pont úgy helyezkedik el, hogy se igazán álló, se pedig fekvő formátumot nem lehet hozzárendelni, így talán a négyzetes megoldás valóban jó választás (én fekvőre csináltam volna meg, úgy, hogy a pók ne „dőljön” előre ennyire, és sok teret hagytam volna előtte). Ami azonban véleményem szerint hiba, hogy a pók mögött szinte nagyobb a tér, mint előtte, ezért „kifut a képből, és több lábát is csonkoltad. Ezek olyan apró részletek, amikre nem árt figyelni, mert mindamellett, hogy éles és látványos képet készítettél, ezek rontanak az összképen.

Kompozíció: 6/10
Témaválasztás: 8/10
Látvány: 10/10
Technikai megvalósítás: 9/10

Összesen: 33/40Koka

Cím: Nem minden arany ami fénylik
Kategória: Terráriumi Pókszabásúak
Fényképezőgép típusa: Olympus x-785Mitterpach Ildikó értékelése:

Nagyon lényegre törő bemutatás, egyszerű, letisztult kompozíció, csak a háttér és a pók, nincs semmi ami elterelje a figyelmet a látványról, ami nagyon szép. Mint egy faragott ékkő, amit bársonyos szőrszálak vesznek körül. Nagyon jól harmonizál az alaplap színe a pókkal, esztétikailag is látványos a kép, és technikailag is szépen megoldottnak tartom. A fények éppen megfelelőek ahhoz, hogy szépen kiexponált legyen a kép, viszont sem kiégés, sem bebukást nem találok, mert még a sötét helyeken is láthatóak a részletek. Szerkesztése kicsit direkt, de a kompozíció egyszerűsége miatt indokolt.

Kompozíció: 7
Témaválasztás: 10
Látvány: 10
Technikai megvalósítás: 10

Összesen: : 37


Wagner Ferenc értékelése:

Kicsit modorosnak érzem a címet, talán felesleges is, különben pedig nem is fénylik annyira... Viszont a kép jó, nagyon hatásos, szépek a színek, még a keret is stílusos. Talán ha választani kellene, ezt akasztanám ki szívesen a falra. Tulajdonképpen minden rendben lenne, ami kissé zavaró, az a nagyon markáns, fekete árnyék.

Kompozíció: 10
Témaválasztás: 10
Látvány: 9
Technikai megvalósítás: 8

Összesen: 37


Újvári Zsolt értékelése:

Az előző képhez képest sokkal egyszerűbb, sokkal kevésbé természetes a háttér, mégis sokkal több, remekül emeli ki a pókot az egyszerű kék szín. A megvilágítás is sokkal szerencsésebb, nincsenek kiégett részletek, és kimondottan jó a vignettálás a széleken. Itt is középre van szerkesztve az állat, nincs túlbonyolítva a kompozíció, viszont nincsenek olyan hibák, mint az előző kép esetében. Az élességgel és annak mélységével minden rendben van, a fényeket jól használtad ki, témájában azonban nem mutattál többet, mint az előző képeddel (persze kevesebbet sem). Végeredményben azt mondhatom, hogy célját kifogástalanul megvalósítja a fotó, szépen mutatja be az adott fajt.

Kompozíció: 8/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 8/10
Technikai megvalósítás: 10/10

Összesen: 33/40


1. fordulóból továbbjutott képe:

Az élet rögös útjánMitterpach Ildikó értékelése:

Szép kompozíció, gyönyörű látvány, amelyet csak egyetlen apró hiba zavar meg, hogy a kövekre eső fény túl erős, ezért a kontrasztok miatt a világos foltok magukra hívják a figyelmet. Egy kis utómunkával megérte volna tompítani a rájuk eső fényt, kiegyenlítetté válna a látvány, és azt hiszem a kép tetejéből egy kicsit vágni is lehetne, egy kb. 7 milliméteres rész szerintem nyugodtan elhagyható lenne fentről. Tetszik az átlót követő elhelyezkedése a póknak, illetve az élessége is rendben van.

Kompozíció: 9
Témaválasztás: 10
Látvány: 8
Technikai megvalósítás: 7

Összesen: 34


Wagner Ferenc értékelése:

A szerző nagyon szereti a hatásos képcímeket... Mosoly Ez nem baj, a kompozíció jó lenne, de a világítással lehetett volna kicsit ügyeskedni. Úgy rémlik, hogy mesterséges a fény, így lehet módosítani rajta. Nagyon hangsúlyos a bal oldali kő, ez a kép legvilágosabb pontja, és elvonja a figyelmet. Egy kis utólagos beavatkozással még lehetne javítani: a köveket fokozatosan elsötétíteni, így a figyelem a "modellre" terelődne. A kép szélein a keretszerűség nem ad semmit a fotóhoz, inkább zavaró.

Kompozíció: 9
Témaválasztás: 9
Látvány: 6
Technikai megvalósítás: 5

Összesen: 29


Újvári Zsolt értékelése:

A fajokat önmagukban bemutató képekkel venném egy kalap alá, nem érzek olyan extra elemet a képben (fények, pillanat, esetleg a múltkori pályázaton bemutatott képedhez hasonló hangulat), ami miatt ez a fotó többet nyújtana. A kompozíció valamelyest átlós, így nem egysíkú, viszont a középre szerkesztés helyett célszerűbb lett volna máshová komponálni az állatot. Én a jobb fölső sarokból vágtam volna, egészen a lábakig, úgy szerintem másként festett volna az egész. A látványt itt sem érzem 100%-osnak, mert a barnás árnyalatú kövek magukba szívják a pók barna színét. Valóban természetesnek hat így a kép, akár egy dél-amerikai sziklafalon is fotózhattad volna, de szerintem célszerűbb lett volna kissé más környezetbe helyezni. A másik gond a kövekkel, hogy nagyon erősen kiégett a felszínük az erős napsütésben. A szórt fények oldották volna meg a problémát, talán érdemes lett volna várni egy felhőt.

Kompozíció: 7/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 6/10
Technikai megvalósítás: 9/10

Összesen: 29/40


Kratosz

Cím: Falánkság
Kategória: Terráriumi Pókszabásúak
Fényképezőgép típusa: Samsung s730Mitterpach Ildikó értékelése:

Kicsit túl erősre sikeredett a direkt fény, ennyire telibe vakuzni nem szerencsés, mert a világos részeken elvesznek a részletek, és a kemény világítás ellenére sem igazán kontrasztos a fotó. Viszont ha még húznánk a kontraszton, akkor a világos részeken még inkább elvesznének az apró részletek.
Ilyen közelről vakuzva vagy a vaku fényerejét kellene csökkenteni, vagy legszerencsésebb lenne diffuzorként egy zsírpapírral csökkenteni a villanás irányultságát. Szórt fénnyel megvilágítva sokkal kellemesebb lenne a kompozíció. Kicsit sajnálom alul a belevágott lábakat is.

Kompozíció: 7
Témaválasztás: 9
Látvány: 5
Technikai megvalósítás: 5

Összesen: 27


Wagner Ferenc értékelése:

Gondolom, a cím a pók ebédjére utal, kár hogy a látványból ez nem teljesen jön le. A környezet viszont szép, néhány apróság van csak, amit korrigálni kellene: A jobb felső sarokban valami fénybeszűrődés van, ez zavaró, és a jobb alsó sarokban is feltűnik egy, oda talán nem szükséges részlet. Talán ezeket a képrészeket le is lehetne vágni. Egy árnyalatnyit távolabbról fotózva éles lehetett volna a pók legközelebbi lába is. És egy lágyabb vakufénnyel (diffúzor, sajnos, erre a gép beépített vakuja nem alkalmas) az árnyék sem lenne ilyen erős.

Kompozíció: 7
Témaválasztás: 8
Látvány: 7
Technikai megvalósítás: 5

Összesen: 27


Újvári Zsolt értékelése:

Kicsit elkapkodottnak érzem a képet. Egy kis türelemmel és odafigyeléssel, több megvilágítással kiküszöbölhető lett volna a vaku, ami nagyon erős lett, és a fekete árnyékokkal és kiégett részletekkel sokat ront a látványon. A téma természetesen jó, táplálkozás, valahol az ebéd közepe táján, tehát a pók valószínűleg sokáig tartózkodott előtte és utána is ugyanabban a pózban és helyen, szóval valószínűleg megérte volna kísérletezgetni vaku nélküli expókkal. A kompozíció sajnos nem lett jó, nagyon hiányoznak a lábak végei alulról, továbbá a jobb oldalt egy egyszerű vágással el lehetett volna tűntetni, nem illik oda. Szerintem érdemesebb lett volna szűkebben lefotózni a jószágot, közelebbről (már amennyire engedte volna), több lábat levágva, csak a fejre és az áldozatra koncentrálva, a kevesebb lehet hogy többet mutatott volna. Ha elküldöd az eredeti képet, megmutatom, hogy vágtam volna meg, illetve azt is, a közelebbi látószögbe mit helyeztem volna!

Kompozíció: 5/10
Témaválasztás: 10/10
Látvány: 5/10
Technikai megvalósítás: 7/10

Összesen: 27/40


1. fordulóból továbbjutott képe:

Hív a természetMitterpach Ildikó értékelése:

Barátságos környezetben elhelyezett nagyon gyönyörű pók, nagyon szép a színek összhangja, az egész képnek van egyfajta hideg színvilága, amelyre a keret még rá is erősít. Mondjuk én ezt a világos türkizes keretet elhagytam volna, inkább a pók színéből választottam volna hozzá pipettával egy árnyalatot, már ha egyáltalán muszáj ide a keret, mert szerintem anélkül is remekül elboldogul a kép csupán a látványa által is. A szimmetrikusan középre szerkesztés bár önmagában véve nem sokat dobna a fotón, de itt a környezete szerencsére sokat asszisztál ahhoz, hogy az egyhangúság nem legyen unalmas. A növények váltakozása ritmust ad a képhez, ami által jól be lehet járni a szemnek a képet.

Kompozíció: 8
Témaválasztás: 10
Látvány: 9
Technikai megvalósítás: 8

Összesen: 35


Wagner Ferenc értékelése:

Üdítően jó a környezet, és végre egy természetes fényben készült kép! Nincs is semmi baj vele, de a keretet én levenném, itt valahogy azt szimbolizálja, hogy le van zárva, holott éppenhogy a természet folytatódik a képen túl is! A levelek néhány helyen túlexponálódtak, a pók viszont a sötét részeken besült... A kontraszt-beállítással van valami baj?

Kompozíció: 9
Témaválasztás: 8
Látvány: 8
Technikai megvalósítás: 5

Összesen: 30


Újvári Zsolt értékelése:

Első és legfontosabb dolog, hogy látványosabb lenne ez a fotó egy 180 fokos forgatás után J Nem is tudom. Önmagában nem rossz, valahogy a színek harmóniája miatt mondanám, hogy tetszik az összkép, de inkább ecsetelném a hibákat, hiszen itt most az a lényeg. A kicsit természetellenes testtartás miatt furcsa az egész, ami egyébként jó metaforája annak, hogy a pók nem nagyon érzi otthon magát az európai sziklakerti növények között J. A kompozíciónak vannak előnyei, illetve hátrányai is. Ez a testtartás nem tökéletesen szimmetrikus, ez a beállítás pedig leginkább arra építkezne. Viszont így a háttérrel mégis valamiért jó benyomást kelt az egész. Ha más szemmel nézem, egy álló formátum jobban illene így a témához, sok a fölösleges hely. A fények itt előnyösek, szép, felhős, szórt fényeid voltak. Viszont a fehéregyensúly kicsit elmászott, picit kékes árnyalatba hajlik a pók (de javíts ki, mert lehet, hogy ez valóban így néz ki egy frissen vedlett albopilosa-nál)

Kompozíció: 7/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 8/10
Technikai megvalósítás: 9/10

Összesen: 31/40LGM

Cím: Halálos Dallam
Kategória: Ízeltlábúak a természetben
Fényképezőgép típusa: Sony DSC-S730Mitterpach Ildikó értékelése:

Valóban olyan, mintha egy hangszerén játszó zenészt látnánk. Kiváló minden szempontból a fotó, nem csak témáját tekintve, de a kivitelezése is megérdemli a maximális elismerést! Azt hiszem nincs is mit ragozni rajta, a megvilágítása, a homogén háttér, a kitűnő mélységélessége mind hozzájárult a kép tökéletességéhez. Szerkesztése szintén példa értékű. Ehhez a fotóhoz csak gratulálni tudok, nagyon ügyes, precíz, profi munka!!!! Gondolkodnom sem kell, ez mind a négy szempont szerint a legmagasabbat érdemli.

Kompozíció: 10
Témaválasztás: 10
Látvány: 10
Technikai megvalósítás: 10

Összesen: 40


Wagner Ferenc értékelése:

Fantasztikusan jó kép - lenne... Úgy látom, "műtermi" körülmények közt készült, ezért talán nem lehetett volna gond olyan beállítást használni, hogy a kép minden része éles legyen. Így kissé zavaró, a szem akaratlanul is azonnal az életlen részekre téved. Pedig a kompozíció kiváló, a színek is jók, egyébként is minden rendben lenne...

Kompozíció: 10
Témaválasztás: 10
Látvány: 5
Technikai megvalósítás: 5

Összesen: 30


Újvári Zsolt értékelése:

Ez igen! Nem írok a kép előnyeiről, hiszen azok így is nyilvánvalóak, csak pár módosítási javaslatot tennék, illetve lenne azért kritikám is J Az első, hogy maga a kép kissé steril, ahhoz mérten, hogy az „Ízeltlábúak a természetben”’ kategóriába került. Tehát önmagában nagyszerű, csak kicsit inkább „Ízeltlábúak a műteremben” lett J Picit alulról fotóztam volna (lehetőségek szerint), hogy az objektív egy síkban legyen az állat fejével, ezen kívül alul egészen a lábakig vágtam volna, és felülről és balról is lecsíptem volna picit. Azt hiszem, ennyi. Mélységélesség kitűnő (ízlés dolga, lehet, hogy másnak kevés, én szeretem így), színek ragyogóak, nagyszerűen derített az állat, nincsenek túl erős, zavaró árnyékok.

Kompozíció: 10/10
Témaválasztás: 10/10
Látvány: 10/10
Technikai megvalósítás: 10/10

Összesen: 40/40


1. fordulóból továbbjutott képe:

Orchidea "Tövissel"Mitterpach Ildikó értékelése:

A tökéletes mimikri! Szinte eggyé olvad a virággal, annyira jól elrejtőzködik, színében és formájában kiválóan képes utánozni a környezetét, és a fotós ezt remekül be is mutatja nekünk. Csupán egy dologban nem találom kimagaslóan jónak a fotót, hogy a fehér virágok az erős fények miatt túlexponáltak lettek, ezért nagy kár. A téma maga és a meglátás nagyon szenzációs, de technikailag kicsit sérült a kivitelezés ezzel a világítással. Egyébként tényleg csak ezen bukott el nálam a kép, mert szívesen megadnám rá a maximális pontokat, hiszen az élesség , szerkesztés, stb szempontját nézve nagyon kiváló kép lenne, de sajnos a fehéren nagyon zavaró a túlexponáltság.

Kompozíció: 10
Témaválasztás: 10
Látvány: 9
Technikai megvalósítás: 9

Összesen: 38


Wagner Ferenc értékelése:

Nagyon izgalmas a kép, jó a téma! És ha már a photoshopnál tartunk, a keretet lehetett volna szerényebbre választani, ennyi talán nem indokolt. És ha már úgyis nyitva van a kép a képszerkesztőben, és az előtérben lévő túlexponált virágok még engedik, lehetne korrigálni rajtuk, mert így nagyon hangsúlyos és zavaró az előtérben a sok fehér és életlen folt. A rovar csápja is kiszalad a képből, és egy kicsit félrebillent a kompozíció. Egy szűkebb kivágás talán enyhítené a bajokat.

Kompozíció: 6
Témaválasztás: 10
Látvány: 8
Technikai megvalósítás: 6

Összesen: 30


Újvári Zsolt értékelése:

Na igen, ismét egy csodaszép állat! Itt a mimikri tipikus esete, és a probléma szintén fenn áll, ugyanis mint korábban írtam, ezt borzasztó nehéz feladat kimagaslóan bemutatni. Azt kell, hogy mondjam, remek választás volt a rozsdásodó szirmú növény erre a célra. Egy nagy gond van a fehér színekkel: nagyon vigyázni kell velük, mert becsapják a fényképezőgépet. Legtöbbször túl szürke képet kapunk, máskor pedig nagy részek kiégnek a fotóinkon. Fehér színeket szórt fények mellett is nehéz fotózni, erre a kemény feladatra vállalkoztál Te. A legnagyobb baja itt gyökerezik a képnek, ugyanis annak rendje és módja szerint a szirmok egy része kiégett, ráadásul homályos részek kaptak így hangsúlyt. A szerkesztés egyébként tetszik, jó ez a fele-fele megoldás, valamint az is, hogy a mimikri ellenére sikerült kiemelned a fő témát! A legjobb mégis az lenne, ha imádkozó barátunk a kamerába nézne, és nem csak a válla fölül sandítana vissza J. Remélem, egyszer nekem is lehetőségem lesz fotózni egy ilyen rovart, elég sok konkrét elképzelésem van már… J

Kompozíció: 8/10
Témaválasztás: 10/10
Látvány: 6/10
Technikai megvalósítás: 8/10

Összesen: 32/40


Legutóbb Pit szerkesztette (2010 Jan. 13. Szer., 14:46), összesen 11 alkalommal
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website msn
Hozzászólások megtekintése:   
új téma   hozzászólás    Tartalomjegyzék -> Pályázatok Időzóna: (GMT +1 óra)
1 / 1 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

arachnida.hu