Keresés blocks.gif

 GYIK
 Reptilia fórum
 Szabalyzat

blocks.gif

Szia, Anonymous
Felhasználónév:

Jelszó:


[Regisztráció]
[Elfelejtetted a jelszavad?]
Jelenleg 42 vendég és 0 regisztrált tag online.

blocks.gif

Arachnida: Arachnida fórum


Arachnida fórum :: Téma megtekintése - Mygalomorphae pókok

Mygalomorphae pókok


új téma   hozzászólás    Tartalomjegyzék -> Egyéb pókszabásúak
Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
Arensis
Stabil Tag


Csatlakozott: Sep 05, 2008
Hozzászólások: 260
Tartózkodási hely: Vác


Elküldve: 2009 Aug. 17. Hétf., 10:37    Hozzászólás témája: idéz

hawk írta:
igy van,örülök hogy utánajártál!

sajnos a fordításokkal pár napig adós maradok,most értem haza Arensis barátomtól, egy heveny sáska-szöcskeszedésből 2,5 órás túrázás lett,és jelenleg meg vagyok halva, a képeket a túráról azért feldobom hamarosan:)


Hehe Nevet? Mi lessz veled ha elmegyünk egy rendes túrára ? ?rd?g
( Jó azért innivalót lehet kellett volna vinni Zavart )
üdv.
_________________
Madárpók nélkül lehet élni... DE MINEK?
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail msn állomány
hawk
Moderátor


Csatlakozott: Jun 10, 2009
Hozzászólások: 1579
Tartózkodási hely: Nógrád megye / Rétság


Elküldve: 2009 Aug. 16. Vas., 20:34    Hozzászólás témája: idéz

igy van,örülök hogy utánajártál!

sajnos a fordításokkal pár napig adós maradok,most értem haza Arensis barátomtól, egy heveny sáska-szöcskeszedésből 2,5 órás túrázás lett,és jelenleg meg vagyok halva, a képeket a túráról azért feldobom hamarosan:)
Vissza az elejére
Profil üzenet msn állomány
sved520
Gyakori látogató


Csatlakozott: Nov 07, 2008
Hozzászólások: 46
Tartózkodási hely: herend


Elküldve: 2009 Aug. 16. Vas., 14:35    Hozzászólás témája: idéz

Magyar aknászpók

A magyar aknászpók (Nemesia pannonica) az aknászpókfélék családjának (Nemesiidae) a pókszabásúak (Arachnida) osztályának a pókok (Araneae) rendjének, ezen belül a négytüdős pókok (Mygalomorphae) alrendjének családjába tartozik.
Tartalomjegyzék


Megjelenésük

A magyar aknászpókoknál a nőstény és a hím egyaránt 11-12 milliméter hosszúságúra nőhet. Színe általában barnásvörös, de a fej két oldalán egy-egy, a tori részen 3-3 sötétbarna sugár alakú sáv húzódik, a pók potrohának középvonala sötét színű. Fontos jellegzetessége, hogy a csáprágókon kitinfogakból álló ásásra alkalmas képződmény van.

Életmódjuk

A magyar aknászpók a többi aknászpókhoz hasonlóan nem sző hálót, hanem napközben egy földbe ásott aknában tartózkodik, éjjel innen vadászik az áldozataira. Az akna általában egy hosszú, legfeljebb 30 centiméteres alagút, amelynek a falát a pók nyállal és talajszemcsékkel szilárdítja meg és fonallal béleli ki. Az aknáknak több funkciója van: vadászat közben elrejtőznek benne, az utódok felnevelésére, fészek rakásra szolgál. Vadászat közben a pók az akna szájánál, félig elrejtőzve les a zsákmányra. A pók járatának nyílását egy csapóajtóval zárja le, amely sarokpánttal fel-le csapható és növényi maradványokkal álcázza. Ha egy rovar vagy más kisebb gerinctelen elhalad az akna előtt, a pók kibújik a rejtekhelyéről, zsákmányát villámgyorsan elkapja, megmérgezi és behúzza az aknába.

Elterjedése

Magyarországon a középhegységek déli oldalainak sziklás bokros részein él, legnagyobb egyedszámban a Villányi-hegységben él, de Budapest környékén sem ritka.

Szaporodásuk

Párzási időszakuk tavaszra és őszre tehető. A nőstény a petéket az aknába levő fészekbe rakja le.Ittvan ami kimaradt!!!! Nagyon boldog
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail
sved520
Gyakori látogató


Csatlakozott: Nov 07, 2008
Hozzászólások: 46
Tartózkodási hely: herend


Elküldve: 2009 Aug. 16. Vas., 14:10    Hozzászólás témája: idéz

Okés megpróbálom de mostanában nem sok időm lesz ugyhogy nemtudom mikorra lesz kész Zavart
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail
hawk
Moderátor


Csatlakozott: Jun 10, 2009
Hozzászólások: 1579
Tartózkodási hely: Nógrád megye / Rétság


Elküldve: 2009 Aug. 16. Vas., 14:00    Hozzászólás témája: idéz

sved520 írta:
Íme a kért összeállítás!
Ennyi tellt tőlem Kacsint?

Ja és kérem hogy ha valaki hibát talál szóljon Mosoly


hali!

ez a wikipédiás ugye? nem gond,legalább vetted a fáradtságot és kikerestél 1-2 dolgot,de én konkrétan a 4 magyar négytüdös fajra gondoltam,ebböl 3-at megtaláltál, a torzpókokat,még 1 van ami nem torzpók Mosoly erröl a 4 fajrol kellene keresni valami leirásfélét.

Köszi hogy veszed a fáradtságot az épitö munkára Kacsint? este én is befejezem a forditásokat Kacsint?

üdv.
Hawk
Vissza az elejére
Profil üzenet msn állomány
sved520
Gyakori látogató


Csatlakozott: Nov 07, 2008
Hozzászólások: 46
Tartózkodási hely: herend


Elküldve: 2009 Aug. 16. Vas., 13:39    Hozzászólás témája: idéz

Íme a kért összeállítás!
Ennyi tellt tőlem Kacsint?

Ja és kérem hogy ha valaki hibát talál szóljon Mosoly
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail
sved520
Gyakori látogató


Csatlakozott: Nov 07, 2008
Hozzászólások: 46
Tartózkodási hely: herend


Elküldve: 2009 Aug. 16. Vas., 13:29    Hozzászólás témája: Mygalomorphae pókok idéz

A négytüdős pókok
A pókok rendszertanába megközelítőleg 40 000 pókfajt soroltak be 111 családba az arachnológusok. A begyűjtés nehézsége, és a jelenleg még nem besorolt pókok miatt azt feltételezik, hogy mintegy 200 000 fajuk él a Földön.

A rend három alrendre osztható:

* Alsórendű pókok (Mesothelae)
* Négytüdős pókok (Mygalomorphae)
* Főpókok (Araneomorphae)

A négytüdős pókokat és a főpókokat együtt gyakran felsőrendű pókoknak (Opisthothelae) nevezik.

Négytüdős pókok (Mygalomorphae)

A négytüdős pókok (Mygalomorphae, régebben Orthognatha) csáprágói nagyok és erősek, egyenesen lefelé néznek, és nem keresztezik egymást. Ebbe az alrendbe tartoznak a nehéz felépítésű, tömzsi lábú madárpókok, a csapóajtókészítő pókok és a veszélyes ausztráliai tölcsérhálós pókok. Ezen pókok még a kisebb halakat és emlősöket is megölik. A legtöbb faj a trópusokon és a szubtrópusokon él.
A négytüdők pókfajon belül találhatóak meg az alábbi alfajok:Atypidae, Nemesiidae, Ctenizidae, Hexathelidae, Theraphosidae és Cyrtaucheniidae.

A torzpókfélék (Atypidae) a pókok (Araneae) rendjébe, a négytüdős pókok (Mygalomorphae) alrendjébe tartozó család.

Európában kizárólag az Atypus (abból is csak az Atypus affinis, A. muralis és A. piceus fajok) találhatók meg.


Atypus muralis


A három európai faj nagyon hasonlít egymásra – a hímek koromfeketék, méretük a csáprágók nélkül 7-10 mm, a nőstények és a fiatal példányok sötétbarnák, a nőstények mérete csáprágók nélkül 10-15 mm –, még az ivarszerveik alapján sem lehet egykönnyen megkülönböztetni őket. A hátsó fonószemölcs alapján lehet őket elkülöníteni: ez a kövi torzpóknál négyes, a tölgyestorzpóknál hármas tagolású, a szurkos torzpók esetében pedig felülről hármas, alulról vagy oldalról négyes tagoltságot mutat.

* Kövi torzpók (Atypus muralis) – a Villányi- és a Budai-hegység sziklagyepeiben és karsztbokorerdeiben található meg, Közép-Európában a legritkább faj.

* Szurkos torzpók (Atypus piceus) – bükkösök, fenyvesek lakója, az újabb kutatások szerint középhegységi gyepekben, a Dunántúl kékperjés láprétein is előfordul.

* Tölgyestorzpók (Atypus affinis) – mediterrán jellegű tölgyesek, cserjések, lejtősztyeppek faja. A leggyakoribb, Magyarországon is előforduló faj.

Aknászpókfélék:
Az aknászpókfélék (Nemesiidae) a pókszabásúak (Arachnida) osztályának a pókok (Araneae) rendjéhez, ezen belül a négytüdős pókok (Mygalomorphae) alrendjéhez tartozó család.

Elterjedésük

A különböző fajok széles körben elterjedtek a föld trópusi, szubtrópusi és meleg-mérsékelt égövi területein. Vannak olyan aknászpók-fajok, amelyeknek szűk az elterjedési területük, ezért számuk meglehetősen alacsony. Jelenleg azonban egyetlen faj sem fenyegetett.

Megjelenésük

Az aknászpókfélék általában 25 milliméteresek. A tor a lábakkal együtt barna színű, a potroh világosabb. Egy pár lefelé álló csáprágója méregmirigyekkel ellátott, vele döfi át a zsákmányt. A csáprágót ásásra is használja. Fején négy pár egyszerű szem található.

Életmódjuk

Az aknászpókfélék napközben a földbe vájt aknában tartózkodnak, éjjel innen lesnek áldozataikra. Az akna alakja sokféle lehet, a legegyszerűbb forma a hosszú, legfeljebb 30 centiméteres alagút. Az aknákat a pókok arra használják, hogy vadászat közben elrejtőzzenek, ellenségeik ellen védekezzenek és fészket készítsenek bennük utódaik felnevelésére. Vadászat közben a pók az akna szájánál, félig a „csapóajtó” alá bújva les zsákmányára. Ha egy rovar halad el az akna előtt, a pók kinyitja az ajtót, zsákmányát villámgyorsan elkapja, megmérgezi és behúzza a csőbe. Táplálékuk talajon élő rovarok és más gerinctelenek. Egyes darázsfajok az aknászpókokba rakják a petéiket. Az aknászpókfélék többnyire 1-2 évig élnek.

Szaporodásuk

A párzási időszak a mérsékelt égövben nyáron, a trópusokon akár egész évben tart. A peték száma fajonként változó. A nőstény csőszerű aknában petézik.

Madárpókfélék (Theraphosidae)


A madárpókfélék (Theraphosidae) a pókszabásúak (Arachnida) osztályának a pókok (Araneae) rendjéhez, ezen belül a négytüdős pókok (Mygalomorphae) alrendjéhez tartozó család.
Tartalomjegyzék

Elterjedésük

A Föld minden meleg pontján, de legfőképp az amerikai trópusi erdőkben találkozhatunk madárpókkal. Néhány fajt az veszélyeztet, hogy nagy számban gyűjtik az állatkereskedelem számára. A perui Pamphobetus antinomus faj állománya megcsappant, mivel nagy tömegben gyűjtik, hogy szuvenírként eladhassák a turistáknak. Azokat a fajokat, melyek a trópusi esőerdőkben élnek, élőhelyük elvesztése miatt fenyegeti veszély.

Megjelenésük

A madárpókfélék testhossza 6-9,5 centiméter, lábfesztávolsága akár 26 centiméter is lehet és testtömege átlagosan 85 gramm. A madárpókok testszőrzete rendkívül érzékenyen reagál a rezgésekre. Színezetük általában a barna különböző árnyalatai, fekete mintázattal. Néhány faj egészen feltűnő színezetű. A csáprágók a többi eredetileg hálószövő fajhoz hasonlóan előre irányulnak. A nyolc aprócska szem csak alig képes többre a fény-árnyék érzékelésénél.

Életmódjuk

A madárpókfélék magányos lények. Táplálékuk sáskák, bogarak, éjjeli lepkék, ászkarákok, ezerlábúak, más pókok. A nagyobb testű fajok gyíkokat, kisebb kígyókat, békákat, varangyokat, egereket és madárfiókákat fogyasztanak. A madárpókok 10-20 évig élnek.

Szaporodásuk

Az ivarérettséget 3-10 éves korban érik el. A párzási idény fajonként eltérő időszakban van. A nőstény akár 3000 kokont(????) is rakhat. A kokonból való kikeléshez 2-3 hét kell, hogy elteljen. A pók neme csak az utolsó vedlés után derül ki.

Valamit a négytüdős pókokhoz tartoznak az alábbiak:Ctenizidae, Hexathelidae, Cyrtaucheniidae[i][u][b]
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail
Hozzászólások megtekintése:   
új téma   hozzászólás    Tartalomjegyzék -> Egyéb pókszabásúak Időzóna: (GMT +1 óra)
1 / 1 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

arachnida.hu