Keresés blocks.gif

 GYIK
 Reptilia fórum
 Szabalyzat

blocks.gif

Szia, Anonymous
Felhasználónév:

Jelszó:


[Regisztráció]
[Elfelejtetted a jelszavad?]
Jelenleg 45 vendég és 0 regisztrált tag online.

blocks.gif

Arachnida: Arachnida fórum


Arachnida fórum :: Téma megtekintése - Arachnida Fotópályázat IV.

Arachnida Fotópályázat IV.


új téma   hozzászólás    Tartalomjegyzék -> Pályázatok
Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
Pit
Adminisztrátor


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 3698
Tartózkodási hely: Vál


Elküldve: 2009 Feb. 11. Szer., 20:38    Hozzászólás témája: idéz

Wolkow állta a díjak java részét, a pályázat végére egy utószót írt.
Köszönjük!


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sziasztok!!!

Én is tiszta szívemből gratulálok minden kedves résztvevőnek!
Szép, értékes, sokat érő munkát adtatok le! Gratulálok!
Én zsűriként nem tudom értékelni a munkátokat, de biztos vagyok
benne, hogy idegfeszítő volt!

A nyeremények tőlem átvehetőek! De én még szeretném a 8-9-10. helyezetteket
is megvendégelni egy madárpókra /választható/ Brachypelma smithi 5 vedlés színesek!
vagy Cyclosternum (Davus) fasciatum - 3vedlés!

Én is köszönöm a résztvevőknek, az értékes szép munkákat!

Üdvözlettel Wolkow
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website msn
Pit
Adminisztrátor


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 3698
Tartózkodási hely: Vál


Elküldve: 2009 Feb. 08. Vas., 18:41    Hozzászólás témája: Eredményhírdetés idéz

A negyedik fotópályázat zsűrije, ezúttal három tagból állt:

Hart Andrea
Derék Szilvia
Újvári Zsolt


Köszönjük a zsűrinek az áldozatos, precíz munkát!
Reméljük mindenki tudja majd a kritikát építésre használni.

A pontozás az alábbi szempontok szerint zajlott:

Kompozíció: 10
Témaválasztás: 10
Látvány: 10
Technikai megvalósítás: 10

Összesen: 40


A zsűri minden képet írásban is értékelt.

Az alábbi táblázatban láthatóak az eredmények. A zsűri tagjai által külön-külön legjobbnak ítélt fotókat, pirossal bejelöltük, a jobb áttekinthetőség kedvéért.


A díjazottak (első 7 helyezett)


1. Gudenus Mária és Gombás László (Gombitattoo) : Kukucs
Nyeremény: Xenesthis intermedius (2 vedléses)

2. Tornai Gábor (Gabesz) : Vacsora ünneplőben
Nyeremény: Theraphosa blondi (1 vedléses)

3. Szikszay Sándor (mimulus) : A gólem
Nyeremény: Poecilotheria miranda (3 vedléses)

4. Nagy Gábor (Ferrault) : Evés közben is figyelek!
Nyeremény: Psalmopoeus irminia (5 vedléses)

5: Tóth Gábor (Toto) : Látogató a Sötétségből
Nyeremény: Psalmopoeus cambridgei (2 vedléses)

6: Cebe Gábor (Varjúvitte) : Hosszúláb
Nyeremény: Psalmopoeus cambridgei (2 vedléses)

7. Kiss Gergő (kissgergo) : Oh, csodás kontrasztok!
Nyeremény: Psalmopoeus cambridgei (2 vedléses)
Tehát a helyezések:

A zsűri előszava


Derék Szilvia:

Sziasztok! Először is gratulálni szeretnék minden pályázók a gyönyörű állatkájához. A fotók értékelése során több, sokszor ismétlődő hibát fedeztem fel. Ilyen például a kép címének megadása….nagyon sokan a gyilkolásra, prédaszerzésre hegyezték ki, pedig ezen érdekes és izgalmas lényeknek más arcát is be lehetett volna mutatni fotóitokon. A másik az „ismeretterjesztő” kategória. A gazdának érdekes és izgalmas dolog a vedlés, de egy kívül állónak ez annyit mégsem jelent.
A fotótechnikáról: üvegen keresztül fotózás…vááááááááááá! Mosoly Na és a vaku használata…sok a bevillanás, „színtelenség” és a kiégett kép a direkt vakuzás miatt.
Készültek szép, és érdekes képek, örülök, hogy ezeket megosztottátok velem és másokkal!! További jó „arachno-mániát” MosolyHart Andrea:

Kedves Fotósok!

Sok jó kép érkezett, aminek nagyon örültem, de sajnos volt sok rosszul sikerült is, amelyekkel olyan alapvető problémák voltak, mint a vakubecsillanás, rossz képkivágás, totális életlenség. Ezekre nagyon oda kell figyelni és addig csinálni a képet, amíg nem sikerül!
A digitális fotózás világában ez már nem okoz problémát! Kritikusnak kell lenni magatokkal szemben, így születnek majd a jobbnál jobb képek!
A másik probléma, hogy nem elég csak lefényképezni az állatot! Legyen benne valami fantázia, legyen hangulata (pl. Vedlés után!)
További jó pókfotózást kívánok mindenkinkek!Újvári Zsolt:

Kedves Pályázók!

Örülök, hogy ismét engem ért a megtiszteltetés, hogy zsűrizhetem munkáitokat! Valamint örömmel látom, hogy egyre több és színvonalasabb pályamunka érkezik be! Végignézve a képeken, általánosságban annyit mondhatok, hogy egyre több embernél javult a képek megvilágításának minősége, nem használjátok annyit a gyenge beépített vakut, így a látvány is fokozottan jobb helyenként. Amit azonban általánosan tapasztalok, és véleményem szerint negatívum, az az egyik felhívási ponttal kapcsolatos dolog. „Utómunka használata javallott”. Ez sokaknál azt jelenti, hogy húzunk a kontrasztokon, színeken, ami sok esetben valóban szükséges, de sosem szabad átesni a ló túlsó oldalára (én is gyakran túlhúzom a csúszkákat), valamint mások különböző „látványos” effektekkel próbálják feldobni a képeiket. Egy fotó értéke abban is rejlik, hogy minél kevesebb változtatással legyen látványos és szemet gyönyörködtető, ezért próbáljatok úgy fotózni, hogy a végeredményen már alig kelljen módosítani. Például nem szükséges keretezni a képeket, de ha ehhez folyamodunk, célszerű valami olyat választani, ami nem túl hivalkodó, és nem vonja el a figyelmet a képről. Amit viszont sajnálok, hogy sokan az egyik leggyakrabban használt és legelemibb utómunkát nem használják, ez pedig a legtöbb esetben ténylegesen ajánlott lenne: a vágás. Nagyon ritkán sikerül tökéletesen megkomponálni egy képet a keresőben, gyakran csak utólag veszünk észre oda nem illő elemeket. Ezt orvosolni kell. Ezen kívül nem elég az, ha képünk fő témája éles, esetleg tökéletesen megvilágított, jó helyre komponált, megfelelő színű stb., nagyon fontos a háttér, ami előtt prezentáljuk azt. Természetben, megfelelő teleobjektívvel kiválóan elmosott hátteret kaphatunk, de szobában, terráriumban általában különböző trükkökhöz kell folyamodnunk, ha ki akarjuk küszöbölni a kompozícióromboló elemeket. Annyit mondanék még, hogy sok kép mellett túlnyomórészt a negatív dolgokat fogom fölsorolni, ami természetesen nem jelenti azt, hogy ne lenne benne sok pozitívum, de igyekszem inkább arra felhívni a figyelmet, mit lenne érdemes a jövőben másként csinálni, illetve mire érdemes figyelni. A pontok úgyis tükrözik egy képről a véleményem, ha sok negatívumot hozok is fel, lehet a kép adott esetben jó. Azt pedig valószínűleg mindenki érzi, melyek a kiemelkedő pályamunkák, a rangsort itt az apró, finom hibák mérlegelésével fogjuk kialakítani. Hozzáteszem, most keményebb leszek, mint eddig voltam, remélem senki nem fog megsértődni, mert a célom az, hogy építő jellegű kritikát írjak a képeitekről (remélem ez általában sikerül). Mindenkinek ajánlom, hogy kísérletezzen sokat azért, hogy még jobb fotókat készíthessen saját pókjáról!
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website msn
Pit
Adminisztrátor


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 3698
Tartózkodási hely: Vál


Elküldve: 2009 Feb. 08. Vas., 18:33    Hozzászólás témája: idéz

Katona Simon (Soldier): Ne piszkálj, ha eszek!
Szilvi:

Nem igazán ismerem ezt a fajt, de ha a lábain a foltok eredetileg fehérek, akkor a fehéregyensúlyt be kellett volna állítani, hogy a kép valós színeket adja vissza. A képkivágás lehetne egy picit precízebb, de összességében elég jó kép, de a kép címe nekem kicsit fura, nem tudom összeegyeztetni a képen látható hurkapálcikával:)

Kompozíció: 7
Témaválasztás: 5
Látvány: 9
Technikai megvalósítás: 10

Összesen: 31


Anda:

Hát igen, senki se szereti ha piszkálják, épp ezért nem a legjobb témaválasztás! De a kép maga jó!

Kompozíció: 8
Témaválasztás: 8
Látvány: 8
Technikai megvalósítás: 8

Összesen: 32


Zsolt:

Ezt a képet igazából nem nagyon értem. Az volt a célod, hogy megmutasd a pókod fegyverarzenálját? Mert akkor világos, de elég gonosz voltál vele Nagyon boldog. A legnagyobb bajom az egésszel az, hogy túl kevés az éles rész, és sok életlen pedig túl hangsúlyos, nincs mibe kapaszkodni. Ráadásul a fókuszban lévő chelicerák közül az egyiket takarja a pedipalpus. A színek sem harmonizálnak túlzottan, ha ránézek a fotóra, nem látom meg igazán azt, amit mutatni hivatott.

Kompozíció: 5/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 3/10
Technikai megvalósítás: 5/10
Összesen: 20/40

Andrási Tibor (Crawshayi): Narciszusz
Szilvi:

Lehet, hogy most szőrös szívű leszek, mint a póuuk lába Nagyon boldog Az öngyújtó elhelyezkedése kissé furcsa nekem, mintha lógna a levegőben. A keret az én ízlésemnek nem felel meg, a jobb oldalon, a fekete és fehér színek találkozásánál meg is törik és nagyon belelóg a fő témába (felül semmi, alul mindent eltakar). Ha már photoshoppal dolgozunk, akkor a hátteret egységesen feketévé retusálhatta volna. A hátsó lábának utolsó ízei hiányoznak a képről. Viszont legalább indirektbe vakuzott, amit kevesen tesznek meg.

K: 2
T: 4
L: 0
T: 5


Anda:

Az ötlet tetszik, és jó lenne a kép, de az a keret nekem nem jön be!

Kompozíció:8
Témaválasztás: 9
Látvány:8
Technikai megvalósítás: 7
Összesen: 32


Zsolt:

Ez tényleg ötletes fotó, nagyon tetszik az elgondolás! Itt kifejezetten jó az is, hogy kettévágod a képet, kicsit olyan Jin-Jang érzése lesz tőle az embernek. Viszont egyáltalán nem értem ezt a furcsa sötétítést, ez igazán nem kéne, sokkal inkább ront, mint javít a képen. És sajnos az élesség a másik dolog, amin elcsúszik a fotó, ez láthatóan a felszerelésből fakad. Én a helyedben újrafotóznám a képet, mert tényleg van benne fantázia, de a teret kissé másként osztanám el, a jobb oldalon néhány centi fölösleges, valamint ügyelnék, hogy a pók semmilyen testrésze ne lógjon ki!

Kompozíció: 7/10
Témaválasztás: 10/10
Látvány: 7/10
Technikai megvalósítás: 6/10
Összesen: 30/40

Tornai Gábor (Gabesz): Vacsora ünneplőben
Szilvi:

Tetszenek a színek, a képkivágás, az élesség megfelelő, a kompozíció is, a keret pedig ízléses. Csak sajnálom, hogy nem az egész pók látható a képen. Na, értékeljünk:

K: 7
T: 8
L: 10
T: 10

Anda:

Ehhez a képhez csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy gratulálok!! Mind a pókhoz, mind pedig a tökéletes lefényképezéshez. Kitenném a falra! Gyönyörű!

Kompozíció: 10
Témaválasztás: 10
Látvány: 10
Technikai megvalósítás: 10
Összesen: 40


Zsolt:

Ez igen! Nagyon szép, dekoratív egyed látható a képen, s bár sok esetben ez a fajta kompozíció előnytelen, az ilyen szabályos mintázatoknál remekül alkalmazható, nagyon jó, hogy szimmetrikusan komponáltad meg a képet! Az élességgel, színekkel minden a legnagyobb rendben, szinte tapinthatóak a szőrök. Itt tetszik a vaku is, mert eléggé kihúzza az állatot az alzatról. Bár maga a talaj lehetne véleményem szerint homogénebb, bár ennek nyilván a lábak és az előtest egyes pontjainak élessége látta volna kárát. Amit még hibának mondanék, hogy elöl kicsit belevágtál a lábakba.

Kompozíció: 9/10
Témaválasztás: 9/10
Látvány: 9/10
Technikai megvalósítás: 8/10
Összesen: 35/40

Faragó Laura (Lajula): Könyvmoly
Szilvi:

Az ötlet szerintem jó, csak az indirektbe vakuzáááássss!!!  A színek veszítenek erejükből, mert a vaku kiégeti. A keret kicsit snassz, le is lehetett volna hagyni. A kompozíció és a cím ötletes, remélem a könyv nem csukódott be Mosoly
K: 10
T: 10
L: 6
T: 4 Mosoly


Anda:

Inkább könyvpók, bár ilyet még nem hallottam, ezért nem túl szerencsés a témaválasztás!

Kompozíció: 7
Témaválasztás: 7
Látvány:7
Technikai megvalósítás: 7
Összesen: 28


Zsolt:

Érdekes párhuzam… Nagyon boldog. Szubjektív vélemény, de szerintem nem illik a madárpók egy könyv lapjaira, vagy legalábbis én nem látom benne azt az átütő dolgot, amiért azt mondanám, hogy zseniális. A technikai dolgokra térve, itt ismét előtűnnek az egyszerű vaku keltette problémák, bár tény az, hogy a pók itt nem sikkad el, nem veszik el a háttérben stb, szóval ezt az akadályt sikerült megugrani. Az élességgel nincsenek különösebb gondok, talán azt mondhatnám el itt is, mint annyi másik képnél, egyes részek életlenek, ami nem a legszerencsésebb egy egészalakos, az állat teljes testét bemutató képnél. A kompozíciót nem érzem erősnek, egyszerűen középen van a pók, szerintem célszerűbb lett volna izgalmasabb szögből megmutatni.

Kompozíció: 6/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 8/10
Technikai megvalósítás: 7/10
Összesen: 28/40

Marsalkó Gergely (Ilony): A bohóc
Szilvi:

Már megint szőrös szívű kell, hogy legyek, de a kép fakó, árnyékos, bevillanásos, jobb alsó sarokban kicsit zavaró az a belógó levél. Nem tudom eldönteni, hogy a kép minősége ennyire rossz, vagy direkt zajosítva van a kép.
K: 4
T: 7
L: 3
T: 2


Anda:

Szép példány. Ami zavar, az a vaku fénye, és a levélen lévő hibák. A keret jó lenne a levelekkel, de valahogy mégse stimmel valami, de nem tudom megmondani, hogy mi.

Kompozíció: 7
Témaválasztás: 7
Látvány: 6
Technikai megvalósítás: 7
Összesen: 27


Zsolt:

Jól tetted, hogy ilyen környezetbe helyezted a pókod, nagyon előnyös a zöld levélen, remekül elüt tőle az állat. Látom, vaku helyett valamiféle kevésbé kontrasztosító, finomabb fényforrást használtál, ami nagyon jó, azonban a fényes felületű levélnek még ez is kicsit sok (félek, hogy ilyen növényen csak természetes fényviszonyok között, kissé felhős időben érdemes fotózni). Ami számomra nem az igazi, az a szerkesztés. Ehhez a testhelyzethez sokkal inkább egy határozott álló képformátum illene, felül egy nagyon picivel több hellyel, alul szintén kicsit többel, és a jobb szélből érdemes lenne vágni.

Kompozíció: 6/10
Témaválasztás: 9/10
Látvány: 9/10
Technikai megvalósítás: 8/10
Összesen: 32/40

Répássy Máté (Strucc-spider): Sacrifice to Spider God
Szilvi:

A fókuszpont nincs jó helyen, kicsit hátrébb csúszott – a kép címe alapján. Kár, h benne van a terrárium üvege a képben. Ha nem lenne a cím, nem tudnám, hogy éppen táplálkozik; az „áldozat” kicsit nagyobb hangsúlyt kaphatott volna. Fakók a színek, árnyékos lett a kép.

K: 6
T: 8
L: 5
T: 5


Anda:

Jó lenne, ha a fején lenne az élesség, nem a potrohán (utótestén), és itt nem a legjobb, hogy meg van vágva szegény, és a hátsó két lábának a fele hiányzik. Ezekre figyelj legközelebb!

Kompozíció:7
Témaválasztás:7
Látvány:7
Technikai megvalósítás: 7
Összesen: 28


Zsolt:

Jó a pillanat, erőt sugároz a kép a robosztus pókkal. Viszont hasonló a probléma, mint a legtöbb kép esetében. Levágtál a lábakból és a testből, rossz helyen van az élesség (az utótest helyett célszerűbb lett volna a fejre tenni), ezen kívül nagyon érződik (és látszik is) a terrárium közege. A háttér itt is megosztott, egyik része az alzat, másik része a polc vagy asztal, amin a terrárium áll, ez egy kicsit számomra hangulatromboló.

Kompozíció: 4/10
Témaválasztás: 8/10
Látvány: 4/10
Technikai megvalósítás: 5/10
Összesen: 21/40

Vaszil György (spider007): smithikém
Szilvi:

Sajnos értékelhetetlen ez a kép. Szomor?

K: 0
T: 0
L: 0
T: 0


Anda:

Hmmm. Ez a kép rendelkezik egy rossz kép minden tulajdonságával! Ilyet ne csináljatok!
Biztos azért osztottad meg velünk! Köszönjük!

Kompozíció:5
Témaválasztás: 5
Látvány:0
Technikai megvalósítás: 0
Összesen: 10


Zsolt:

Remélem nem bántalak meg, ha azt mondom, ez a kép nálam nem nyert. Teljesen mögé fókuszáltál, telibe vakuztad, minden csillog-villog, nincs egy tiszta kompozíciód…… Talán a háttérben a falak vagy a hűtőszekrény, vagy nem tudom mi éles.

Kompozíció: 2/10
Témaválasztás: 6/10
Látvány: 1/10
Technikai megvalósítás: 1/10
Összesen: 10/40

Katona Krisztina (Titi): Los Elbuios Ornatos
Szilvi:

Sajnos nem tudok spanyolul, pedig a cím sokat dobhatna a képen, főleg az életlenített részek miatt, amit így nem tudok megfelelően értékelni Szomor? . Tetszik, hogy fekete-fehér a kép, mert sejtelmessé teszi. A képkivágás megfelelő, a kontraszt és fényerősség is jó.

K: 8
T: 7
L: 8
T: 10


Anda:

Tényleg jól elbújt Csod?lkoz?), Nagyobb mélységélességet! Hogy látszódjon, aminek látszódnia kell! Csod?lkoz?)

Kompozíció: 8
Témaválasztás:6
Látvány: 7
Technikai megvalósítás: 7
Összesen: 28


Zsolt:

Ennél a szürkeárnyalatos képnél is él az a probléma, mint a másiknál, nem fekete-fehér, túlságosan szürke, és nekem így kissé unalmas. Valamint ez szintén egy kísérleti fotó, itt viszont annyira nem érzem jónak, hogy direkt az utótesten van a fókusz, de minden más látszik, csak életlen. Ha pedig álló formátumba szerkeszted (mert ehhez valóban az dukál), szerintem tehetted volna pontosan középre a pókot, így kicsit esetleges a kompozíció.

Kompozíció: 6/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 6/10
Technikai megvalósítás: 6/10
Összesen: 25/40

Kiss Gergő (kissgergo): Oh, csodás kontrasztok!
Szilvi:

Nekem nagyon tetszik, a képen minden megfelelő: a fényerő és kontraszt, elhelyezés, nem hiányzik a lába Mosoly , esetleg a cím lehetett volna kreatívabb. Gratulálok!

K: 10
T: 6
L: 10
T: 8


Anda:

Na ilyen egy szép fekete-fehér kép egy szép fekete-fehér pókról! Csodás kompozíció!

Kompozíció: 10
Témaválasztás: 10
Látvány: 10
Technikai megvalósítás: 10
Összesen: 40


Zsolt:

Nem tudom, de talán nem a legszerencsésebb egy madárpókot fekete-fehérben (vagyis inkább szürkeárnyalatos képként) bemutatni. Talán pont ez is a bajom, hogy nem az az igazi FF, így egy kicsit elsikkad az egész, nem csak színvilágát tekintve lesz szürke, hanem ezt az érzést is kelit bennem. Ez viszont teljesen szubjektív, ettől függetlenül értékelem. Talán fotózhattál volna egy nagyon kicsit föntebbről, hogy még inkább szembekerüljünk az állattal. Egyébként a testén tényleg szépek a kontrasztok (mintha rabruhát viselne), azonban a vaku keltette árnyékokra ugyanez már nem mondható el. S talán ugyancsak a vaku miatt, de ennél a fotónál zavar a közeli lábak életlensége, talán mert nagyon kontrasztosak, és az ilyen dolgokat szereti élesen látni az ember. A szerkesztés jó, itt indokolt ez a négyzetes formátum.

Kompozíció: 9/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 7/10
Technikai megvalósítás: 6/10
Összesen: 29/40

Somogyi Gábor (Melkon): 8 lábbal a Föld körül
Szilvi:

Ez az, amit nem tudok hová tenni, az ötlet jó, de nem a fényképező gép kapta a fő szerepet, hanem a számítógép …vagy olyat láttál, mint kevesen Mosoly..kezdek félni… Mosoly

K: 10
T: 10
L: 8
T: 0


Anda:

Érdekes elgondolás és egyben egy horrorfilmbe illő jelenet Csod?lkoz?)

Kompozíció: 7
Témaválasztás: 7
Látvány: 7
Technikai megvalósítás: 7
Összesen: 28


Zsolt:

A múltkori pályázaton elég jól értékeltem egy montázst, viszont ezzel a képpel eredendően más a helyzet. Az a gond, hogy amit itt ad fotóból látok, az egy nagyon aprócska rész (ha valóban lekaptad volna a Földet a világűrből, hidd el, semmi bajom nem lenne vele), ráadásul a pókot nem is sikerült tökéletesen ráilleszteni a földgömbre (persze nem is egyszerű, mondjuk ha fekete háttér előtt fotózod, sokkal könnyebb dolgod lett volna). Ezen kívül hová tűnt a pók bal oldali chelicerája? Mindezek mellett az ötlet persze jó, és díjazom is, de remélem, megérted, hogy nem tudom a többi képpel együtt értékelni, mivel itt nem egy klasszikus, és részben nem saját fotóról van szó.


Legutóbb Pit szerkesztette (2009 Feb. 08. Vas., 23:47), összesen 8 alkalommal
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website msn
Pit
Adminisztrátor


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 3698
Tartózkodási hely: Vál


Elküldve: 2009 Feb. 08. Vas., 18:32    Hozzászólás témája: idéz

Sziráki Attila (Attila-spider): Úgyis feljutok a csúcsra!
Szilvi:

A kép túl van exponálva, és árnyékos a jobb alsó sarka, ami zavaró. Viszont a háttér és a pók lábainak színe közti hasonlóság javítja a vizuális élményt. Becsillanások vannak a levélen, ami megint csak a direkt vakuzás eredménye.

K: 4
T: 4
L: 5
T: 2


Anda:

Aranyos kis pók, jó lenne többet látni belőle, tehát kisebb képkivágást és több élességet!

Kompozíció: 7
Témaválasztás: 7
Látvány: 7
Technikai megvalósítás: 7
Összesen: 28


Zsolt:

Első ránézésre azt mondhatom, hogy ennél a képnél végre remekül harmonizálnak a színek. A zöld-narancs ellentét kiválóan érvényesül. Valamint nagyon jó a pók szőrös lábának és a kaktusznak az analógiája. Azonban az élesség itt sem 100%-os, és nekem túl tág a perspektíva, egy szűkebb vágással jobban érvényesülne a kis pók. Ha pedig valamiféle felfelé törekvést szeretnél ábrázolni, célszerűbb egy alsóbb nézőpontot választani. Számomra az is kicsit furcsa hatást kelt, hogy az egyik kaktuszszár kifut a képből fölfelé. A kompozíciót tekintve pedig túlzottan soknak érzem alul a funkció nélküli teret, talán fölül kellett volna többet hagyni.

Kompozíció: 5/10
Témaválasztás: 9/10
Látvány: 8/10
Technikai megvalósítás: 8/10
Összesen: 30/40

Hompót István (Hompi01): Internal energy
Szilvi:

Olyan, mintha mikroszkóp alatt nézném a pókot, az ötlet tetszik, de a képkivágás lehetne precízebb. A jobb oldali harmadban lévő vonal nagyon zavaró. Minden esetre érdekes kép.

K: 5
T: 8
L: 7
T: 7


Anda:

Nem igazán jön át az az energia, biztos velem van a baj, de szép példány!

Kompozíció: 7
Témaválasztás: 7
Látvány: 7
Technikai megvalósítás:7
Összesen:28


Zsolt:

Sajnos ami elsőre szembetűnik a képen, hogy zajos, pixeles és életlen. Valamiféle effekttel érted el ezt a kissé torzított hatást? Mert akkor fölösleges. Egyébként lehet vignettálni, sötétíteni a széleket, mert sokszor szép és kiemel, de azt ne ilyen durván, mert így egy ovális fekete keretet adtál a képnek, ami szintén nem kell. A fehéregyensúly is elmászott, nagyon kékek a fehér színek, és túlzottan durvák a kontrasztok. A kompozíció sem lett az igazi, olyan átmeneti, és egy-egy lábba kicsit bele is vágtál.

Kompozíció: 4/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 1/10
Technikai megvalósítás: 1/10
Összesen: 13/40

Cebe Gábor (Varjúvitte): Hosszúláb
Szilvi:

Ez egy szép kép. Szépek a színek, természetes hatást kelt: nagyon jó, hogy a pók nem úgymond „merőleges” szögben állva van fotózva, ez sokat dob az összhatáson. Jó a képkivágás, a mélységélesség megfelelő. Kis becsillanás a kép tetején, és a színek lehetnének kicsit élénkebbek, de összességében mutatós.

K: 10
T: 8
L: 10
T: 7


Anda:

Nagyon tetszik a kép: éles, látható, átlós kompozíció!

Kompozíció: 10
Témaválasztás: 9
Látvány: 9
Technikai megvalósítás: 10
Összesen: 38


Zsolt:

Ez egy jó kép. Érdekes faj (talán nem látni ilyet mindennap), jól megkomponálva, remekül hagytál előtte teret, dinamizmust vittél a képbe az átlós elhelyezéssel, és elég hátborzongatóra sikerült ez a mű is, a kissé barlangias hangulattal és ezekkel a hosszú lábakkal. Ami miatt nálam mégsem a legjobb itt, az a háttér. Egyszerűen nem emelte ki még a vaku sem megfelelően a pókot a vöröses színek miatt. Itt talán szerencsésebb lett volna egy sötétszürke, vagy még inkább fekete, de ennél mindenképp homogénebb háttér. Nekem kicsit túlzottan éles az is. Talán a vakut is visszább vettem volna, és megpróbálnék valamiféle egyéb, finomabb fényforrással csak a pókra fókuszálni. Egyébként szép, éles, részletgazdag kép, jól illusztrálja a fajt.

Kompozíció: 10/10
Témaválasztás: 9/10
Látvány: 7/10
Technikai megvalósítás: 7/10
Összesen: 33/40

Jekkel Tamás (T-boy): Virág és a kakukktojás
Szilvi:

Kár, hogy egy műanyag dobozban készült a fotó, és a címe is kicsit sántít nekem. A virágot értem, de a képen látható táplálékállat kakukktojás mivoltát nem igazán értem… A keret jó, de a kép fakó. A képkivágás miatt az „áldozat” egy része hiányzik a képről.

K: 6
T: 6
L: 7
T: 7


Anda:

Érdekes pozíciót vett fel a pókod, de annyira azért mégsem.

Kompozíció: 7
Témaválasztás: 7
Látvány: 7
Technikai megvalósítás: 7
Összesen: 28


Zsolt:

Egy ilyen, kissé extrém szőrös állatnál valóban jól néz ki egy ilyen jellegű nézőpont és testhelyzet, tehát jó a meglátás. Viszont ha már mindenképp középre szeretnéd helyezni (mert ott valóban jól mutatna), akkor tedd azt pontosan. Amúgy nem illik a csótány a képbe. Nagyon rikít a színével, és inkább hozzá igazodik színvilág tekintetében a keret, nem pedig a pókhoz, mindemellett le is vágtad a fejét Nagyon boldog. És hát itt van ugye a sokat emlegetett probléma, a doboz. Sajnos nálam még mindig nem a legszerencsésebb választás ilyen környezetben fotózni egy pókot.

Kompozíció: 6/10
Témaválasztás: 9/10
Látvány: 4/10
Technikai megvalósítás: 5/10
Összesen: 24/40

Méhes Gábor (Hunter): Nézz a szemeimbe!
Szilvi:

Nincs egyensúlyban a kép. A szemek képezik a kép lényegét, ami középre is került, de a kép mégis elcsúszik a hatalmas potroh miatt. Egyébként minden rendben van.

K: 5
T: 8
L: 5
T : 10


Anda:

Tetszik a kompozíció, az élesség és a színek is rendben vannak!

Kompozíció:10
Témaválasztás:8
Látvány:9
Technikai megvalósítás: 9
Összesen: 36


Zsolt:

Mindig találkozok egy-két ilyen jellegű közelivel a pályázaton, általában jók szoktak lenni, ez most kicsit gyengébb minőségűre sikeredett, aminek legfőbb oka az életlenség. Vagy inkább pixeles a kép? Nem is tudom, mindenesetre azt látom, hogy ez a fényképezőgép vagy a tömörítés hibájából fakad. Az tetszik, hogy ilyen kontrasztos, viszont a durva sötét árnyékok nem az igaziak. A szem becsillanása viszont itt kifejezetten jó. A kompozícióra azt mondanám, hogy sablonos az ilyen képekhez mérten, ha ilyen típusú közelit csinálsz, próbálj meg valami újabb perspektívából megmutatni az állatot.

Kompozíció: 7/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 5/10
Technikai megvalósítás: 5/10
Összesen: 24/40

Balázs Tamás (TanA): Night patrol
Szilvi:

Kicsit fakó lett a kép, de az ötlet, és minden egyéb tetszik.

K: 10
T: 10
L: 8
T :6


Anda:

Nem találok hibát a képen! Tetszik a környezete is!

Kompozíció: 9
Témaválasztás: 9
Látvány: 10
Technikai megvalósítás: 10
Összesen: 38


Zsolt:

Na ezt a fajt nem ismerem Nagyon boldog Szép állat! Jó a szerkesztés, mégis ahogy ránézek a képre, kuszának találom. Ez adódik a hálófoszlányok rendszertelenségéből is, valamint számomra a pók nem üt el eléggé a fatörzstől, amin fekszik. Viszont jó, hogy éjszaka, vagy legalábbis sötétben készült a kép, így a háttér homogenitását sikerült megoldanod (kivéve persze az apró becsillanásokat a páracseppeken). Még annyit mondanék, hogy nem tudom, mennyire sikerült visszaadnod az állat valódi színét, nekem kicsit fémes fényűnek tűnik, amiről viszont tapasztalatból tudom, hogy a vaku rettenetesen torzítja. Egyébként azon kevesek közé tartozik a kép, ahol az élesség rendben van Nagyon boldog.

Kompozíció: 9/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 5/10
Technikai megvalósítás: 6/10
Összesen: 27/40


Remzső Sándor (Sada): Hol késnek már a Három Királyok? avagy A csillag megállék a jászol felett...
Szilvi:

Hát…az a folt a pók felett nagyon lerontja számomra az egészet. Nem tetszik, hogy egy technikai hibát a címmel akarja kijavítani. Ha direkt van, akkor elnézést kérek. Kicsit jobbra el van csúszva a kép, viszont a téma jó szögből van fotózva.

K: 5
T: 8
L: 6
T: 5


Anda:

Jó trükk a kép hibáját a címre fogni! Leleményes! De nem dőlök be neki Csod?lkoz?) Sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle!

Kompozíció:7
Témaválasztás: 5
Látvány:6
Technikai megvalósítás: 6
Összesen: 24


Zsolt:

Én értem, hogy érdekes az a becsillanás a kép tetején, egyébként nem tudom, mi lehet az, de sajnos maga a kép sok sebből vérzik. Az egyik alap dolog az, hogy a pók életlen (ráadásul a lábakon kívül semmi mást nem mutat), és mivel a középpontban van, ezáltal ő a fő téma, a „csillag” csak úgy mellékesen tűnik fel. Sokkal nagyobb hangsúlya van viszont az alsó fehér résznek. Nem egységes a kép, nagyon megosztott, egy sötét, egy vörös és egy világító fehér részből tevődik össze, valahogy nincs meg az összhang. Az a belógó zöld valami pedig szintén bontja az egyébként kevés szín viszonylagos harmóniáját.

Kompozíció: 5/10
Témaválasztás: 6/10
Látvány: 3/10
Technikai megvalósítás: 3/10
Összesen: 17/40

Vígh László Dániel (Yoey): Rémálmok
Szilvi:

Nagyon ötletes kép, de az a piros multi… :S valahogy értékét veszti miatta, egyszerűen nem illik bele, olyan mindha egy gépészműhely padlóján lennénk. A színek és a keret nagyon jó. A cím és a látvány nagyon passzol, valóban”álomszerű” lesz a homályos részektől, és a fakóbb színektől.

K: 10
T: 10
L: 7
T: 8


Anda:

A színek nagyon jók, meg az egész környezet és hozzá a cím! Egyedül a középre komponálással van bajom! Picit abból a hátsó homályból nyugodtan le lehet vágni!

Kompozíció:8
Témaválasztás:8
Látvány:9
Technikai megvalósítás: 9
Összesen: 34


Zsolt:

Érdekes fotó. Tetszik az alapötlet, hogy meglehetősen szokatlan környezetben fotózod le a pókot, számomra mégse lett túl rémálomszerű a kép, ahhoz nekem túl világos. Amellett, hogy a szelektív deszaturáció (vagy nem tudom, mivel vettél vissza az alzat színeiből) igen jó lett. A fényforrás miatt nagyon erősek lettek a fémeken megcsillanó fények, és az a fehér dolog (cigarettacsikk?) szerintem nem illik se kompozíciósan, se témáját tekintve a képbe. A hatást itt is fokozni lehetett volna egy kis sötétítéssel (persze azt is szelektíven), vignettálással. Ezen kívül a pók nincs jól a képbe komponálva, kicsit kinéz belőle, talán inkább azt mondanám, hogy sok mögötte a felesleges tér. Az élesség… itt írom le… nem tudom, hogy az én szememmel van-e a baj, de szinte egyik képet sem látom makulátlanul élesnek, ezt se… a tömörítés hibája lehet??

Kompozíció: 6/10
Témaválasztás: 10/10
Látvány: 8/10
Technikai megvalósítás: 7/10
Összesen: 31/40

Bátor Szabolcs (Szivacs): fénybenjáró
Szilvi:

A cím a kép készítése előtti ötlet vagy utólagos „javítás” a minőségen?? Technikailag nagyon rossz (életlen, becsillan, üvegen át lett fotózva, etc), de a cím azért javít valamicskét az összhatáson.

K: 7
T: 7
L: 3
T: 0


Anda:

Lefényképezted ezt a szép példányt rosszul, és megoldottad azzal, hogy a címben feltüntetted a kép legnagyobb hibáját a vakucsillanást! Cseles!

Kompozíció: 6
Témaválasztás: 6
Látvány:5
Technikai megvalósítás: 5
Összesen: 22


Zsolt:

Meglepően sok a mostani pályázaton a fényeket ábrázoló kép. Annak ellenére, hogy a fényt megmutatni talán a legnehezebb a fotózásban. Nagyon kell ügyelni arra, hogy sejtelmes, finoman árnyalt legyen, direkt fényeket, napfényt a legkevesebb esetben lehet sikeresen fotózni, tájképeken szokott (igen ritkán) jól mutatni, de a vaku fénye szerintem az, aminek becsillanásától érdemes óvakodni. Ha ránézek erre a képre, a pók egyszerűen elvész, mivel szinte beleolvad a háttérbe, ehelyett egy nagy fehér foltot kapok a baloldalon. Emellett a kép nagyon zajos és be is mozdult, legalábbis számomra elég életlen. Maga a pók testhelyzete pedig nagyon is jó lenne.

Kompozíció: 4/10
Témaválasztás: 9/10
Látvány: 1/10
Technikai megvalósítás: 1/10
Összesen: 15/40

Válent Szabina (Szabina): Jó étvágyat!
Szilvi:

A cím illik a képhez, de lehetne frappánsabb is. Kár, hogy a terráriumban készült a kép, de a látószög megválasztása jó. A képkivágás hagy némi kívánni valót maga után, nincs egyensúlyban a kép. Hát…jó étvágyat! Mosoly

K: 6
T: 5
L: 8
T: 4


Anda:

Az elkapott pillanat nagyon jó lenne, tudom, nehéz ilyenkor más dolgokra figyelni. De utólag lehet változtatni a képkivágáson, engem nagyon zavar a terrárium fala. Már csak egy nagyobb blende és kész is!

Kompozíció: 8
Témaválasztás: 9
Látvány: 9
Technikai megvalósítás: 7
Összesen: 33


Zsolt:

Habár jó a pillanat, itt is a látvány az, ami miatt nem tudom jól értékelni a képet. A háttér, az üveglapok, a szürkeség nem való ide, az élességet sem sikerült jól eltalálni, mivel a tücsök teljesen kiesik a síkból, de a pók világosabb lábai szintúgy. Legalább az egyiket meg kellett volna próbálni fókuszban tartani, egy tágabb rekesznyílással, mert ahogy nézem, a pók potrohszőrei és egy hátsó támaszkodó láb pedig kifejezetten élesek, amiknek már nem volna fontos annak maradni. A kompozíció is teljesen esetleges, nagyon fölösleges az a balszél.

Kompozíció: 2/10
Témaválasztás: 10/10
Látvány: 2/10
Technikai megvalósítás: 2/10
Összesen: 16/40


Legutóbb Pit szerkesztette (2009 Feb. 08. Vas., 23:48), összesen 5 alkalommal
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website msn
Pit
Adminisztrátor


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 3698
Tartózkodási hely: Vál


Elküldve: 2009 Feb. 08. Vas., 18:31    Hozzászólás témája: idéz

Csizmadia Krisztián (Csicso): Édes otthon
Szilvi:

A kép címe miatt nem tudom eldönteni mi a lényeg…az extrabrutál sárkányfej vagy a pók Mosoly Aranyos Mosoly
K: 2
T: 2
L: 2
T: 2


Anda:

Az a baj, hogy ez nem egy pókról készült fotó, hanem egy kép, amin valahol ott a pók, és ez így nem túl látványos. Tehát a pókon kellene lennie az élességnek.

Kompozíció: 5
Témaválasztás: 5
Látvány: 5
Technikai megvalósítás: 5
Összesen: 20


Zsolt:

Nagyon boldog Jópofa a pókod búvóhelye Nagyon boldog Mondhatni stílusos Nagyon boldog Azonban maga a fotó sajnos nem lett több annál, minthogy megmutasd nekünk ezt, nem mutat túl ezen, a felvétel nem kifejezetten látványos. Sajnos előnytelenül komponáltad meg a képet, az asztal lapja nem illik bele, valamint a pók is csak mutatóban van ott, a háttérben, itt kifejezetten nem jó, hogy életlen. Tudom, hogyha oda ment volna a fókusz, még zavaróbb lenne, mert akkor a búvóhellyel történik ugyanez, de ez sajnos olyan probléma, amit nagyon nehéz megoldani. Jelen helyzetben én sem tudtam volna sokkal esztétikusabbat kihozni ebből a szituációból.

Kompozíció: 2/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 3/10
Technikai megvalósítás: 2/10
Összesen: 14/40

Gudenus Mária és Gombás László (Gombitattoo): Kukucs
Szilvi:

Nagyon tetszik!! Egyszerű, és ötletes, jók a színek, a képkivágás, annyit mutat amennyit kell. Gratulálok!

K: 10
T: 10
L: 10
T: 10


Anda:

Ez egy igazán aranyos kép, és nagyon jól meg van csinálva. Nem könnyű makrót fényképezni, de ez nagyon jó lett! Ott az élesség ahol lennie kell!Kedvenc!

Kompozíció:10
Témaválasztás:10
Látvány:10
Technikai megvalósítás:10
Összesen: 40


Zsolt:

A karolópók mellett a másik tökéletes, viszonylag nyugodt fotóalany. Az ugrópókok nagyon látványosak az elöl ülő, feltűnően nagy szempárjuk miatt, sokan kedvelik őket. Nagyon jó a mélységélesség, szépek a színek, egyáltalán nem zavar, hogy az ujjadon tartottad, mivel ez remekül érzékelteti az arányokat. Amit én másként csináltam volna, az a kompozíció, balról és talán alulról megvágtam volna a képet. Ezen kívül kissé sötét maga a pók, de szép, szórt fényeid voltak. A keret ebben az esetben is tetszetős, bár a fekete szegélyt talán kevésbé hangsúlyosan választottam volna meg.

Kompozíció: 7/10
Témaválasztás: 8/10
Látvány: 8/10
Technikai megvalósítás: 10/10
Összesen: 33/40

Fekete Attila (feki): Fénytörő
Szilvi:

Zavaró tényező a képben a jobb oldalon a tükröződés, talán a terrárium oldalán. Nagyon tetszik, ahogy elkapta a pillanatot, mikor a pók lába hozzáér a víztükörhöz, így a becsillanás sem zavaró, inkább pozitív a látványra gyakorolt hatása. Az élesség és a képkivágás rendben van.

K: 8
T: 7
L: 7
T: 3


Anda:

Na ez tök jó pillanat, amit elkaptál! Kár, hogy nem sikerült élesebbre, azt a zöld növényt és a terrárium falát levágtam volna.

Kompozíció: 7
Témaválasztás: 8
Látvány: 7
Technikai megvalósítás: 7
Összesen: 29


Zsolt:

Valóban jópofa, ahogy a pók benyomja a víztükör felületét, de ez önmagában még sajnos kevés a jóhoz… A kép életlen, bemozdult (vagy mégsem, csak úgy tűnik, vakunál nehezen elképzelhető… bár ez talán inkább lámpafény), számos zavaró elemet tartalmaz, sok helyen csúnyán kiégett, és kompozícióját tekintve sem mondanám kimagaslónak.

Kompozíció: 4/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 2/10
Technikai megvalósítás: 1/10
Összesen: 14/40

Kokavecz Tamás (Koka): Szemtől szemben
Szilvi:

Nagyon tetszenek az élénk színek, jó az összhatás, csak nem tudom eldönteni, hogy áll az a pók, ami nekem zavaró egy picit Mosoly Ha a képre nézek, egyből a kis kedvenccel szemezek, és ez nagyon illik a címhez.

K: 8
T: 10
L: 10
T: 9


Anda:

Olyan zavaros az egész, a témán kellene lennie az élességnek, mármint a szemén!

Kompozíció:7
Témaválasztás:7
Látvány:7
Technikai megvalósítás:
Összesen: 28


Zsolt:

Iszonyatosan erős felvétel lenne, ha nem lenne rajta több technikai hiba. Ugyanis nagyon tetszik itt ez az összehúzott testtartás. A világító szőrök és a sötétből, középről előbukkanó, szinte kéken világító szemek valamiféle fantasy-beli gonosz hős jellemét kölcsönzik a póknak. A problémám elsősorban a kiégett fehér részekkel van, melyek nagyon bántják a szemet a sarkokban. Mi lenne, ha mindkét oldalról levágnál a képből, és azután sötétítenél a sarkokon? Nálam lehet, hogy első helyen végezne a képed, mert ez tényleg megfogott. Az élesség sem tökéletes, de még így is tetszik, amit az objektív kihozott belőle.

Kompozíció: 7/10
Témaválasztás: 10/10
Látvány: 8/10
Technikai megvalósítás: 8/10
Összesen: 33/40

Rácz Dávid (Smokertree): A zöldhöz jól megy a kék.
Szilvi:

..árnyékos, becsillanásokkal teli, életlen, a képkivágás rendben van. Sajnos mást nem tudok hozzáfűzni. A cím túl hosszú, és nem elég kifejező.

K: 9
T: 3
L: 1
T: 0

Anda:

Élesebbnek és nagyobbnak kellene lennie a témának, így semmilyen információt nem tudtam meg róla, nem ismerném meg az utcán Csod?lkoz?) Próbálkozz még, fotózd, amennyit csak tudod!

Kompozíció: 6
Témaválasztás: 6
Látvány: 6
Technikai megvalósítás: 6
Összesen:24


Zsolt:

Sajnos ez a kép nem sikerült jól. Olyan alapvető dolgok hiányoznak róla, ami miatt itt most nem állja meg a helyét, ez például az élesség. A jobb oldali vakus árnyék sem szép, továbbá a témához a fekvő képformátum lett volna a szerencsésebb választás. Ezen kívül hátulról fotózni a pókot sem túl jó ötlet szerintem. Nem tudom, mivel fotóztál, de azt hiszem, hogy az nem alkalmas jó kép készítésére.

Kompozíció: 2/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 1/10
Technikai megvalósítás: 1/10
Összesen: 11/40

Simich Péter (MatheeW): A részvét a fontos...
Szilvi:

Mosoly… a cím elég kétértelmű Mosoly .. na, komolyra fordítva: a kompozíció jó, a képkivágás is, ha a színek élénkebbek lennének, az sokat javítana az összhatáson, így nem adja vissza a pók valódi szépségét.

K: 10
T: 6
L: 7
T: 8


Anda:

Nagyon jópofa „kis” pókod van. Kicsit élesebben, érdekesebben legközelebb!

Kompozíció: 8
Témaválasztás: 8
Látvány: 7
Technikai megvalósítás: 8
Összesen: 31


Zsolt:

Egy jó perspektívából, egy gyönyörű pókról készített felvétel. Több dolog miatt azonban mégsem az igazi. Kissé alulexponált, sötét a kép, ezzel szemben a háttér világos foltjai nagyon húzzák az ember tekintetét, ami így könnyen elkalandozik a fő témáról, amely pedig nem túl előnyös helyen, a kép közepén ül. Maga a kép kissé zajos, és az élesség sem szúrja ki a szemem, pedig láthatóan jó helyen van, ez sajnos a felszerelésből vagy a tömörítésből fakadó probléma. De ami még rombolja a kép hangulatát, az a műnövények textúrája.

Kompozíció: 5/10
Témaválasztás: 9/10
Látvány: 5/10
Technikai megvalósítás: 6/10
Összesen: 25/40

Tóth Gábor (Toto): Látogató a Sötétségből
Szilvi:

Nagyon tetszik a kép! Jó az ötlet, a kompozíció, a fények, ízléses a keret, sokat dob a képen. Talán a bal alsó sarokban lévő homályos folt zavaró kissé.

K: 10
T: 10
L: 9
T: 10


Anda:

Nagyon kedves kis kép, tetszik!

Kompozíció:9
Témaválasztás: 9
Látvány:9
Technikai megvalósítás: 9
Összesen: 36


Zsolt:

Igen jó meglátás erről az álkaszásról, magam is kísérleteztem hasonló ellenfényes megoldással. A hosszú lábak és sötétség kissé hátborzongató hangulatot ad a képnek, ez kifejezetten tetszik, és ebben az esetben szerencsésnek érzem, hogy a kép felső részébe belekomponáltál valamennyit az érkező fényekből is. Az is dicséretes, hogy átlósan komponáltad meg a fotót. Ami viszont nem jó, hogy alul túl sok üres fekete helyet hagytál, és hogy a pók nagyon középre van helyezve a képen. Vágd meg egy kicsit alulról és jobbról! Ezen kívül még az élességet nem érzem a képen 100%-osnak.

Kompozíció: 7/10
Témaválasztás: 10/10
Látvány: 7/10
Technikai megvalósítás: 8/10
Összesen: 32/40

Nagy Gábor (Ferrault): Evés közben is figyelek!
Szilvi:

A kép jó, de a címe nem tetszik… lehetne kreatívabb egy kicsit. Jók a színek, a keret, és a kompozíció is megfelelő.

K: 10
T: 8
L: 10
T: 10


Anda:

Ezt pont így kell lefényképezni, nagyon tetszik, nagyon ügyes vagy! Gratulálok! Bár egy kicsit nagyobbra vettem volna a mélységélességet.

Kompozíció: 10
Témaválasztás: 10
Látvány: 9
Technikai megvalósítás: 9
Összesen: 38


Zsolt:

Remek beállítást láthatunk a cselőpókról, kedvelem az ilyesfajta close-up fotókat. Jók a fények is, az egyik közeli láb talán kicsit kiégett. Egyébként a fotó jól komponált, talán a bal oldali lábat még hagyhattad volna, hogy ne érintse a kép szélét. Ami zavaró a látvány szempontjából, az az élesség, és a lencse torzítása. Erről egyértelműen a felszerelés tehet, Te mindent kihoztál belőle! Mindazonáltal a tücsök így életlen lett, ami sajnos adott esetben nem szerencsés, a lábak életlenségét viszont egyébként sem lehet kiküszöbölni a nagy mélység miatt, így ezt itt nem tartom hibának. A keret egyébként fölösleges Nagyon boldog.

Kompozíció: 9/10
Témaválasztás: 9/10
Látvány: 6/10
Technikai megvalósítás: 8/10
Összesen: 32/40

Farkas Ferenc (fferi): árnyékban
Szilvi:

A kép címe inkább a „Fényben” lehetne…leszámítva a lábai végét, az árnyék inkább körül veszi a pókot, mintegy keretet adva a képnek, ami viszont jót tesz a látványnak. Szépek a színek, fényerő, kontraszt rendben.

K: 9
T: 1
L: 10
T: 8


Anda:

Ez az én színvilágom Csod?lkoz?) Imádom ezt a fajta pókit, és a környezete is tetszik! Gratulálok!

Kompozíció: 10
Témaválasztás: 10
Látvány: 10
Technikai megvalósítás: 10
Összesen: 40


Zsolt:

Ami tetszik a képeden, hogy jól emelted ki az állatot, mind annak világossága, mind színei tekintetében, valamint az élesség is rendben van. Ami viszont lehetne jobb, az a megvilágítás, nagyon erősek a kontrasztok, míg a bal felső sarok világossága ehhez nem passzol, talán PS-ban sötétítettem volna rajta. A pók testhelyzete sem illik tökéletesen egy ilyen fotóhoz, számomra kicsit sokat takar magából a lábaival. De amin szerintem kicsit tényleg elcsúszott a kép, az a kompozíció. A jobbszélen rengeteg a fölösleges üres hely, míg a pók előtti tér nagyon szűk. Ezt a vágás sem oldaná meg, célszerűbb lett volna kissé balra forgatni a fényképezőgépet.

Kompozíció: 5/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 7/10
Technikai megvalósítás: 7/10
Összesen: 26/40

Nyul Edina (spyro): Vedlés után
Szilvi:

A kép jó, bár véleményem szerint nem túl ötletes, és a cím sem. Tudom, hogy a pók vedlése minden tulajdonosnak egy élmény, de objektívan szemlélve általánosnak tekinthető. A kis fehér objektum a kép alján zavaró. Egyébként a kép mutatós.

K: 8
T: 5
L: 8
T: 9


Anda:

Ez a kép csodálatos!Olyan hangulata van, hogy az valami fantasztikus és horroriszikus, de a póknak ilyen hangulatot kell keltenie! És a vedlés utáni megpihenés! Hip Hip Hurráá

Kompozíció:10
Témaválasztás:10
Látvány:10
Technikai megvalósítás: 10
Összesen: 40


Zsolt:

A vedlést ábrázoló képek közül nálam a Tied viszi a prímet. Szerencséd volt, hogy egy jól látható, nyitott helyen vedlett le a pók, és a mesterséges fény megválasztása is szerencsés! Nagyon jók a finom árnyékok a képen, kissé komor, barlangi hangulatot teremtenek a háttérrel. Talán lehetett volna fokozni ezt a komorságot egy kis sötétítéssel, vagy deszaturációval, nem tudom, mindenesetre jó ez a visszafogott színvilág. Ami viszont nem jó, az a kompozíció. Egy szimpla vágással és a világító fehér folt kiretusálásával, esetleg a szélek enyhe vignettálásával sokkal jobbat lehetett volna belőle kihozni (vagyis még mindig lehet, csak neki kell feküdni kicsit a PhotoShopnak). Ami még picit bántja a szemem, az az élesség. Nem tűéles.

Kompozíció: 6/10
Témaválasztás: 10/10
Látvány: 8/10
Technikai megvalósítás: 8/10
Összesen: 32/40
_________________


Legutóbb Pit szerkesztette (2009 Feb. 08. Vas., 22:23), összesen 4 alkalommal
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website msn
Pit
Adminisztrátor


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 3698
Tartózkodási hely: Vál


Elküldve: 2009 Feb. 08. Vas., 18:29    Hozzászólás témája: idéz

Végh Norbert (nocsy): Rettenthetetlen
Szilvi:

Túl élénkek a színek, kicsit mesterkélt hatást keltenek. A keretben a piros szegély kicsit sok…a beállítás klasszikus. Nem tudom eldönteni, hogy a kép minősége gyenge vagy szűrőzve van a kép, de a végeredmény sehogy sem jó.

K: 8
T: 5
L: 3
T: 5


Anda:

Szépen lefotóztad! A kép bal alsó sarkában az a fehér valami nem illik a képbe! De amúgy nincs vele baj!

Kompozíció:8
Témaválasztás:8
Látvány:8
Technikai megvalósítás: 9
Összesen: 33


Zsolt:

Ez egy teljesen korrekt fotó erről a pókfajról, remek illusztráció lehetne madárpókos fórumokon. Minden látszik, ott éles, ahol kell, tetszik a pók elhelyezése is, és nem utolsó sorban nincs elrontva egy rossz vakuzással Nagyon boldog. Amit azonban negatívumnak érzek, hogy meghagytad a bal alsó sarokban azt a fehér dolgot, és én még talán a kép tetejéből is lecsípnék egy kicsit. És még valami, szerintem egy kicsit sötét, 1-2 fényértékkel túlexponálva lenne az igazi. A témaválasztásból pedig azért vonok le, mert vannak a pályaművek között érdekesebb pillanatok is, mindamellett tetszik a képed!

Kompozíció: 9/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 8/10
Technikai megvalósítás: 8/10
Összesen: 32/40

Korek Péter (petitpiere): Parázs
Szilvi:

Nekem a kép színvilága nagyon tetszik, és a cím is sokat dob a kép elbírálásában, nagyon ötletes. Egy kicsit a tetejéből vágtam volna még.

K: 8
T: 10
L: 10
T: 10


Anda:

Ezek a szőrszálak akkor lennének az igaziak, ha élesek lennének! A színek jók!A mélységélességgel kellett volna játszani kicsit! De tetszik, hogy nem egy átlagos kép!

Kompozíció:8
Témaválasztás:8
Látvány:8
Technikai megvalósítás: 98
Összesen: 32


Zsolt:

Kísérletezni mindig jó, de a hétköznapitól való eltérésnél mindig fennáll a veszély, hogy a közönségnek nem tetszik. Az az igazság, hogy a véleményem ebben az esetben erősen szubjektív, mert nekem egyszerűen nem tetszik így, ebben a beállításban a pók. Erősen absztraktba hajló a kép, és érdekes, hogy játszol a kis mélységélességgel, de számomra nem egy érdekes pontot mutatsz meg az állaton, hanem inkább egy semlegest. A korábbi pályázaton sem voltam oda azokért a képekért, amik a pókok nem túl reprezentatív testrészeit helyezték fókuszba, ez nyilván az én hibám. Ha objektívebben szemlélem a képed, azt mondhatnám, hogy érdekes, szépen mos az objektív, tetszenek az életlenedő szőrök. A színvilág nekem kissé merész, mivel itt gondolom a megvilágítás volt az, ami ilyen sárga színeket generált. Ha viszont mindenképp ilyen absztrakt-jellegű dolgot mutatsz, szerintem jobb lett volna, ha kissé szimmetrikusabban fotózod le.

Kompozíció: 7/10
Témaválasztás: 8/10
Látvány: 8/10
Technikai megvalósítás: 7/10
Összesen: 30/40

Pusztai Roland (Arensis): Figyelek!
Szilvi:

Nem jó a fehéregyensúly, nekem nem elég kreatív se a cím, se a beállítás.

K: 8
T: 4
L: 3
T: 3


Anda:

Szép színekben pompázik a pókod! Nincs kivetnivaló a képen, de nem is túl érdekes!

Kompozíció:8
Témaválasztás: 7
Látvány:7
Technikai megvalósítás: 8
Összesen: 30


Zsolt:

Sajnos ez a kép nem lett az igazi. Ami nem tetszik, az az elcsúszott színegyensúly, a túlélesítés, a túlzottan szűk kompozíció és a nem túl látványos nézőpont. Számomra ez nem több egy hétköznapi képnél, nálam a lilás színek és a közeli lábak életlensége erősen rontanak az élvezhetőségen.

Kompozíció: 4/10
Témaválasztás: 6/10
Látvány: 3/10
Technikai megvalósítás: 3/10
Összesen: 16/40

Filotás Tamás (Piker): Szépséges szörnyeteg....
Szilvi:

Nagyon tetszik a kép, és a cím is nagyon passzol! Véleményem szerint mivel nem volt elegendő fény, sajnos zajosra sikerült a kép. Igényesebb lett volna a kép, ha erre figyel a kedves fotós.

K: 10
T: 10
L: 7
T: 3


Anda:

Valóban szépséges, de nem szörnyeteg, hanem egy tündéri kis pókocska. Nagyon tetszik a kép, Gratulálok hozzá!

Kompozíció: 10
Témaválasztás: 10
Látvány: 10
Technikai megvalósítás: 10
Összesen: 40


Zsolt:

Hol is kezdjem? Imádom a karolópókokat, fotogének, gyönyörűek, viszonylag könnyű modellek. Amint ez a mellékelt ábrán is látható Nagyon boldog. Nagyszerű lett a látvány azon része, ami ezt a pokolba illő formát mutatja be, a pókot a szirmok „lángtengerében” ábrázolva. Remek az élesség, a fények és a színek. A kompozíció lehetett volna jobb, ezt egy sima vágás megoldaná, a pókot valamennyire a kép bal szélére kéne helyezni, sokkal mutatósabb lenne az egész, és nyilván értelemszerűen alulról és fölülről is picit vágni kéne. Ami viszont hazavágja az egész látványt, az a zaj. Nagyon durva lett. Ez valószínűleg a tömörítés hibája, de sajnos elveszi az élvezeti értéket. Egyébként pedig egy remek felvétel lenne.

Kompozíció: 8/10
Témaválasztás: 9/10
Látvány: 5/10
Technikai megvalósítás: 10/10
Összesen: 32/40

Báthori Ferenc (Yareus): Prédára várva
Szilvi:

A cím nem „fogott meg” eléggé…a kép maga jó, a kompozíció megfelelő, és a színek is tetszenek. A környezet és a keret is megfelelő.

K: 8
T: 5
L: 9
T: 9


Anda:

Tetszik a kép, bár nem árt néha eltakarítani a „modell” körül, gondolok itt azokra a száraz levelekre, mert nagyon hasonló színe van, mint a póknak, és így zavaró! Anélkül már majdnem tökéletes lenne a kép, még egy kicsit élesebben!

Kompozíció: 8
Témaválasztás: 8
Látvány: 8
Technikai megvalósítás: 7
Összesen: 31


Zsolt:

Vágás. Ez a szó jutott eszembe, mikor megláttam a képet. Mert alapvetően jó, tetszik a perspektíva, és természetesen a téma is (a cselőpókok egyébként szoktak az üregükön kívül is vadászni? Csak a címhez kapcsolódva kérdezem, hogy vajon tényleg várhatott-e prédára Nagyon boldog) Ami nem jó, az a bal felső sarok. Nagyon hangsúlyos és fényes, egyszerűen levágnám, az a kövi növény és a fűszál sincs túl jó helyen a képen, talán érdemes lett volna kicsit „gazolni” Nagyon boldog. Balról is vágnék kicsit, mert nagyon középen van a pók, és relatíve kevés előtte a hely, kicsit kinéz a képből. És még az élességgel akadnak problémáim, amit sajnos egy mai fényképezőgéppel sem lehet tökéletesen megoldani. A közeli lábak ugyanis zavaróan életlenek, de hát nincs mit tenni, ennyire „mély” ez a pók…

Kompozíció: 7/10
Témaválasztás: 8/10
Látvány: 6/10
Technikai megvalósítás: 7/10
Összesen: 28/40

Szikszay Sándor (mimulus): A gólem
Szilvi:

Jó a kép, esetleg a mélységélesség lehetett volna kicsit nagyobb. A keret lehetett volna keskenyebb, mert így megosztja a figyelmet, mintegy „összenyomja” a fő témát.

K: 8
T: 8
L: 9
T: 8


Anda:

Nincs hiba! Nagyon tetszik! Gratulálok!

Kompozíció:10
Témaválasztás:10
Látvány:10
Technikai megvalósítás: 10
Összesen: 40


Zsolt:

Mindig felbukkan egy-egy skorpiós fotó a pályázaton, általában nem nyeri el a zsűri tetszését, csak az enyémet. Ez megint így járt, legalábbis velem. Nagyon klassz! Remekül mutatja be a fajt, szép, finom a színvilág, jó az élesség/életlenség, remek a kompozíció. A keret itt kifejezetten tetszik, de elfogult vagyok, mert én is hasonlóan szoktam keretezni Nagyon boldog. Nos akkor említek néhány hibát is, amit persze egy makró-objektívvel csak akkor tudsz kiküszöbölni, ha két képet montírozol össze (ami persze nem lehetetlen, hajrá!), így a farok és a közelebbi olló ugye életlen Nagyon boldog. Vagy növeled a mélységélességet, de ez pedig természetesen a háttér rovására megy. Még belekötök a skorpió irányába is Nagyon boldog balról jobbra tükrözve a kép kevésbé lenne „negatív” Nagyon boldog. De tényleg nagyon jó lett, bár valljuk be, egyszerű, nem túl mozgékony téma, ami remekül tűri a fotózást Nagyon boldog.

Kompozíció: 10/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 9/10
Technikai megvalósítás: 9/10
Összesen: 35/40

Horgos Tamás (Horga): Vacsoracsata
Szilvi:

Túl keveset mutat a pókból, a keret túl hangsúlyos. Becsillanásokat ki lehetett volna retusálni.

K: 4
T: 3
L: 2
T: 2


Anda:

Én nem látom a vacsorát, de tetszik a szög, amiből fényképezted, és éles is, szóval tetszik!

Kompozíció: 9
Témaválasztás: 8
Látvány: 9
Technikai megvalósítás: 9
Összesen: 35


Zsolt:

Szép éles kép. Jók a színek, jól emelted ki a fő témát ezzel a vignettálással, ami azonban talán mégsem tökéletes, kicsit nekem erős. A címhez kapcsolódva, nem látszik a tücsök, amit a pók eszik… csak egy csáp Nagyon boldog ezért talán más címmel még jobb lenne, de ezt csak mondom, nem befolyásolja a pontozást Nagyon boldog. Ami még nem a legjobb a képen, az a pók elhelyezése. Kicsit egyszerű ez a testhelyzet-kompozíció, de ettől függetlenül nem rossz. Az egyik láb életlensége szintén kicsit zavaró, mivel relatíve nagy teret tölt ki. Nagyon sok negatív dolgot nem tudok róla mondani, összességében jól kivitelezett kép, bár látvány szempontjából tényleg nagyon kicsit lehetne rajta finomítani.

Kompozíció: 7/10
Témaválasztás: 8/10
Látvány: 8/10
Technikai megvalósítás: 9/10
Összesen: 32/40

Csányi Gergely (davion): Mallory, natural born killer
Szilvi:

Egy újabb „akváriumos” kép….(tudom, hogy terrárium) Mosoly A pók nagyon szép, de a kép…ki van égve a háttér, a színek sem szépek, rossz a keret…. :S

K: 4
T: 3
L: 7
T: 2


Anda:

Brutális! Úgy néz ki mint egy robot Csod?lkoz?)! Jól lefényképezted!

Kompozíció:8
Témaválasztás: 8
Látvány:8
Technikai megvalósítás: 8
Összesen: 32


Zsolt:

Nem semmi pók! Viszont a képet gondosabban kellett volna elkészíteni. Az élesség jó helyen, hála az AF-nek, viszont telibe vakuztad, aminek itt a kontrasztosító hatása különösen előnytelen. A hátteret meg kellett volna próbálni módosítani, mert ez a kékes-fehér nem az igazi. Kompozíciót tekintve én szűkebbre vágtam volna a képet, és a bal felső átlóharmadoló-pontba helyeztem volna a pókot, így sokkal hangsúlyosabbá válna a fa, és a kiégett háttér veszítene dominanciájából. De legalább a terrárium éleit eltűntettem volna a vágással, mert azok igazán fölöslegesek.

Kompozíció: 6/10
Témaválasztás: 9/10
Látvány: 3/10
Technikai megvalósítás: 4/10
Összesen: 23/40

Szeri György (Spider1986): Ellenfél nincs, csak áldozat
Szilvi:

Klasszikus ragadozó - áldozat beállítás. Sok a becsillanás, ki van égve a kép, „színtelen”. A keret tetszetős, de a kép alján hagyhatott volna még egy kis helyet a kép készítője.

K: 6
T: 4
L: 8
T: 4


Anda:

Igazából jól lefényképezted, technikailag nincs vele probléma, talán az áldozat lehetett volna élesebb, mert így zavaró az előtérbe az a nagy homály!

Kompozíció:8
Témaválasztás: 8
Látvány:8
Technikai megvalósítás: 8
Összesen: 32


Zsolt:

Nagyon jó kis kép lenne ez, ha technikailag megfelelően sikerült volna kivitelezned. Jó pillanat, jó perspektíva, csak a gép nem volt a célnak megfelelő. Zavaró a két elem a háttérben (a levél és a másik, talán búvóhely), erősek a fények, ezért tompák a színek. De a legnagyobb hiányosság a kép életlensége. Efölött nem lehet elsiklani. Ilyen esetben azt hiszem profi szettel is nehezen lehetne megvalósítani egyébként, hogy mind a pók, mind a tücsök kellően éles legyen, mert viszonylag nagy a mélység, és elég apró a téma, így valamiféle kompromisszumot kéne kötni, hogy hova is tegyük a DOF-ot: a pók szemére, a chelicerákra vagy a tücsökre? Itt viszont - bár valahol középen, jó helyen lenne az élesség – semmi sem éles.

Kompozíció: 5/10
Témaválasztás: 9/10
Látvány: 1/10
Technikai megvalósítás: 2/10
Összesen: 17/40

A tökéletes modell
Szilvi:

A kép kiégett, fakók a színek, a kompozíció jobb lenne, ha a pók (nekünk)bal oldali lába nem nyúlna le teljesen a kép aljára.

K: 6
T: 7
L: 5
T: 3


Anda:

A modell tökéletes, egy kicsit a színekkel van problémám, lehetnének telítettebbek, egy kicsit sötétítenék is a képen.

Kompozíció: 7
Témaválasztás:7
Látvány: 7
Technikai megvalósítás: 7
Összesen: 28


Zsolt:

Valóban remekül pózolt a pók, nem volt vele nehéz dolgod Nagyon boldog. Jó az átlós elhelyezés is, azonban a se nem négyzetes, se nem fekvő képformátum átmenete talán nem a legszerencsésebb választás. Én azt hiszem, négyzetesre vágtam volna. A fényforrás kicsit erősre sikerült, néhány értékkel nem ártott volna alulexponálni a képet. Emiatt a színek is kissé tompák, fakók, sárgásak lettek. Pici hiba az is, hogy az alsó szegélyt érintő láb mintegy kifut a képből. Ami még nem az igazi, az a „kettévágott” háttér, ami a terrárium alzatából és a mögötte lévő fehér háttérből adódik. Egyébként az élesség remekül lett megválasztva.

Kompozíció: 8/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 6/10
Technikai megvalósítás: 7/10
Összesen: 28/40

Karl Csaba (LGM): Zsákmányra lesve
Szilvi:

A kép „főszereplője” elég hangsúlyos, kicsit zavaró a levélről visszaverődő vaku fénye. Lehetett volna szűkebb a kivágás. A keret jó.

K: 7
T: 4
L: 8
T: 5

Anda:

Kisebb képkivágás mindenekelőtt, hiszen a pók a lényeg, nem a növény!

Kompozíció:6
Témaválasztás:6
Látvány:6
Technikai megvalósítás: 6
Összesen: 24


Zsolt:

Technikailag jól kivitelezett kép, nincsenek vakus becsillanások, és kellően éles, ahol kell. Azonban mindenhol túl sok a tér, a fiatal pók egyszerűen elvész a nagy fekete térben. Sokat kéne vágni minden oldalról. A levelek kuszasága sem segít a kompozíción, ami nem túl előnyös. Nincs pontosan középen a pók, hanem kicsit a kép közepe fölött helyezkedik el. Ezen kívül függőleges helyzetben látjuk, ami számomra nem annyira fér össze a fekvő képformátummal. Egyébként szépen a színek és a keret is kellően visszafogott.

Kompozíció: 5/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 6/10
Technikai megvalósítás: 8/10
Összesen: 26/40
Legutóbb Pit szerkesztette (2009 Feb. 08. Vas., 23:01), összesen 4 alkalommal
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website msn
Pit
Adminisztrátor


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 3698
Tartózkodási hely: Vál


Elküldve: 2008 Dec. 29. Hétf., 19:57    Hozzászólás témája: Képek idéz

Vámos Tamás (Kexx): Félig örög, Félig anygyal...
Szilvi:

Kevesebb néha több…túl erős az effekt, és ez elrontja az egészet. Árnyékos, túl van exponálva, a tál nem kellett volna bele.

K: 2
T: 4
L: 1
T: 1


Anda:

Nekem egy kicsit túl van utómunkázva a kép, a pók maga érdekes színű (már ha ilyen színű).
Lehetne egy kicsit élesebben, természetesebben megvalósítani az elképzelésedet. Egy picit elrugaszkodva a valóságtól, nem feltétlenül kell minden lábnak, minden szőrszálnak benne lennie, hanem legyen titokzatos, érdekes, egyedi!

Kompozíció: 6
Témaválasztás: 6
Látvány: 6
Technikai megvalósítás: 6
Összesen: 24


Zsolt:

Egy gyönyörű pók, de sajnos egy kissé elkapkodott fotó. Kompozíció tekintetében a négyzetes formátum itt nem rossz, és az is jó, hogy a pókot az átlóba helyezted. De a vaku (vagy nem tudom milyen fényforrás) iszonyatosan erős kontrasztokat generált, és erősen kiégett és bebukott foltok keletkeztek a képen, amik bántják a szemet. Az itatótál itt sem maradhatott ki a kompozícióból Nagyon boldog. Továbbá, ahogy én látom, a pók nem teljesen éles, mintha picit mögé ment volna a fókusz, de lehet, hogy ezt csak a tömörítés miatt látom így. Ami azonban szerintem ide nagyon nem hiányzott, az az utómunka. Szerintem tönkretette a képed ez a piros átmenetes effekt.

UI: a kép címe is kicsit elkapkodott Nagyon boldogNagyon boldogNagyon boldog (+d -y)

Kompozíció: 5/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 2/10
Technikai megvalósítás: 2/10
Összesen: 16/40

Nyemecz Tamás (Angelo-Lexani): Poison_Kiss
Szilvi:

Tetszik a cím, és a kép is jó lett! Egy szolid keret elfért volna rajta.

K: 9
T: 9
L: 9
T: 10


Anda:

Jobban szeretem, ha ízeltlábút eszik, nem kis ártatlan egeret! De ez nem befolyásolhat a döntésben, mert a képpel nincs baj!

Kompozíció:9
Témaválasztás:6
Látvány:9
Technikai megvalósítás: 9
Összesen: 33


Zsolt:

Igen jó, és remek szögből elkapott pillanat. Témáját tekintve elég erős kép, mindezt fokozza, hogy látjuk az elpusztult egér „arckifejezését”. Hatásos a középre komponálás, egy kicsit viszont erősnek érzem a vakut. Remekül vezetődik a tekintet a fehér egérre, ami azonban kicsit túlságosan is fehérre sikeredett. Egyébként, ha már az utómunka „erősen javallott”, talán sötétítettem volna a kép szélein, leginkább az alsó részen. Ami viszont problémám, hogy az egyik baloldali láb kilóg az éles síkból, és ugye pont ez van hozzánk a legközelebb és ezért ez a legnagyobb. Valamint nyilván szubjektív, de számomra a háttér kékje sem passzol a képhez. Talán itt is érdemesebb lett volna a terrárium mögé becsúsztatni egy fekete kartonlapot.

Kompozíció: 8/10
Témaválasztás: 10/10
Látvány: 7/10
Technikai megvalósítás: 7/10
Összesen: 32/40

Izso Zoltán (Joxi): Felnőtt lettem
Szilvi:

Dátum a kép alján….nemjóuuu. Látszik a terrárium oldala, ez sokat ront a képen. A pók nagyon szép, de ez kevés ahhoz, hogy a kép igazán jó legyen.

K: 5
T: 3
L: 4
T: 2


Anda:

Ma van a 18. szülinapja, vagy mi? Csod?lkoz?) Nem igazán egyértelmű a cím nekem, de szép kis állat, bár nem ez a legjobb szög, amiből le lehet fényképezni!

Kompozíció: 7
Témaválasztás: 7
Látvány: 8
Technikai megvalósítás: 8
Összesen: 30


Zsolt:

Szép, frissen vedlett színű példány, megfelelő élességgel, jól megvilágítva, fölösleges árnyékok nélkül. A témáról semmi nem húzza el az ember figyelmét, egyértelmű, tiszta kép, s bár az alzat is meleg tónusú, a vörös lábak még így is kellően elválnak attól. De a kompozíció fantáziátlan, a pók vízszintben van, valamint két ferde vonal tagolja a képet. Ezen kívül az egész nekem szűk, a pók lábai majdnem „faltól falig” érnek. Érdemesebb lett volna kivenni ezt a gyönyörű pókot, és mondjuk egy szobanövényen vagy mohapárnán lekapni! Kicsit játszani a perspektívával, és sokkal látványosabb fotó készülhetett volna róla. Persze ilyenkor még nem ajánlott mozgatni a pókot, de mondjuk a vedlés után egy héttel, amikor még ugyanilyen friss színű, de megerősödött.

Kompozíció: 4/10
Témaválasztás: 9/10
Látvány: 7/10
Technikai megvalósítás: 8/10
Összesen: 28/40

Szabó Mária (Marcsi): Grammostola pulchra vedlik
Szilvi:

Átlagos otthoni fotó.

K: 2
T: 2
L: 2
T: 2


Anda:

Ez egy ritka pillanat, és majdnem jól elkaptad!De nem értem, hogy mit keres ott baloldalon az a zöld tányér, és jobboldalon a terrárium fala!Levágni!Senkinek nem fog hiányozni!Elég egy teljesen szűk képkivágás!Kicsivel több fény, és élesség!

Kompozíció:7
Témaválasztás: 10
Látvány:8
Technikai megvalósítás: 7
Összesen: 34


Zsolt:

Itt szinte egy az egyben leírhatnám azt, amit egy másik, vedlést ábrázoló képhez írtam. Tisztában vagyok vele, mennyire meg van kötve ilyenkor a fotós keze, az állatot nem szabad zavarni ilyenkor stb. S habár a pillanat maga jó, nagyon nehéz egy igazán jól sikerült felvételt készíteni róla, főleg terráriumban. Nincs vaku. Ez pozitív Nagyon boldog. De egy szimpla vágással már látványosabb lehetne az egész kép. A baloldalról eltűntetném a zöld tálat, a jobbról pedig a kábelt. Igaz, így álló formátumú képet kapnék, ami nem illik a témához, sokkal inkább ez a fekvő. Talán érdemesebb lett volna közelebbről fotózni. A színek elég visszafogottak a mesterséges sárgás fényforráshoz képest, ez is mindenképp pozitív. Viszont az élesség nem tökéletes, ami itt nem a fotós hibája.

Kompozíció: 3/10
Témaválasztás: 10/10
Látvány: 2/10
Technikai megvalósítás: 3/10
Összesen: 18/40

Karl Alexandra (Elex): Nemespenész
Szilvi:

Ötletes a cím Mosoly Jó a kompozíció, a szín,a keret, és aranyos a póuk Mosoly Esetleg lehetett volna másik szögből fotózni.

K: 10
T: 10
L: 9
T: 10


Anda:

Jó lenne a kép, ha több látszódna a pókból. Ehhez kisebb képkivágásra lenne szükség, valamint nagyobb mélységélességre, és több lábra Csod?lkoz?)!Csináld meg, meglátod jobb lesz!

Kompozíció: 7
Témaválasztás: 7
Látvány: 7
Technikai megvalósítás: 7
Összesen: 28


Zsolt:

Szép felvétel. Az élesség és annak mélysége is megfelelő. Nagyon jó, hogy a pók szürkesége kiugrik a barna talajról. Talán annyi lenne a gond mindezzel, hogy az alsó rész elég kusza, de nem kifejezetten zavaró, talán pont azért, mert a vaku árnyékai miatt viszonylag sötét, így nem vonzza a tekintet. Ám mégis azt kell hogy mondjam, jóval többet és látványosabbat ki lehetett volna hozni a képből! Mert az alap kiváló! Csak az utómunkában kellett volna többet foglalkozni vele. A keret (amiről inkább nem írnék… ) helyett jobb lett volna, ha megvágod a képed, valahogy úgy, hogy a pók ne középen legyen, és ne legyen ennyi funkció nélküli üres tér! Én felülről, alulról és balról vágnék, bár nem tudom, mekkora képkivágás ez, esetleg teljes képkocka? Mert teljes kockából mindez minőségromlás nélkül kivitelezhető!

Kompozíció: 6/10
Témaválasztás: 10/10
Látvány: 8/10
Technikai megvalósítás: 8/10
Összesen: 32/40

Nyíri Sándor (Salivspider): Apop Vízys
Szilvi:

Számomra ez a kép tökéletes.

K: 10
T: 10
L: 10
T: 10


Anda:

Szeretem a fekete-fehér képeket, de itt nem túl előnyös! Alig lehet kivenni a pókot!

Kompozíció: 6
Témaválasztás: 6
Látvány: 6
Technikai megvalósítás: 6
Összesen: 24


Zsolt:

Érdekes „színfolt” a pályázaton ez a fekete-fehér kép. Fókuszban a vízcsepp, szép, éles, azzal minden rendben. Azonban kicsit esetlenül van komponálva a pók, elölről is, hátulról is lecsaptál belőle egy jelentős darabot. Ez nem a legszerencsésebb döntés. A kontrasztok is nagyon erősek. Sok helyen kiégett, máshol bebukott a kép. Az alsó fehér szemcséket talán kiretusáltam volna, de ami a legjobban zavarja a szemet, az a kép mintegy horizontális kettévágása a felső harmadban. Sok rész között ugrál a szemem, és relatíve nehezen talál rá a vízcseppre. Talán megoldás lehetett volna a legtöbb problémára, ha a terrárium mögé valamiféle fekete hátteret teszel, így sokkal egységesebb lett volna az egész!

Kompozíció: 4/10
Témaválasztás: 8/10
Látvány: 4/10
Technikai megvalósítás: 4/10
Összesen: 20/40

Fekete István (kratosz77): sztriptíz
Szilvi:

Ismeretterjesztő kép műanyag dobozon keresztül. A technikai kivitelezése miatt szerintem pályázatra nem megfelelő.

K: 1
T: 4
L: 1
T: 1


Anda:

A vedlés egy szép pillanat, épp ezért, egy kicsit jobban kellett volna lefényképezni: élesebben, nagyobban! Majd a következőt Csod?lkoz?)!

Kompozíció: 6
Témaválasztás: 10
Látvány: 6
Technikai megvalósítás: 6
Összesen: 28


Zsolt:

Előnye a képnek a remek pillanat. Sajnos adott körülmények között erről az állapotról nemigen lehet jobb fotót készíteni, tudom, de nekem a képet kell értékelnem… A perspektíva nem szerencsés (bár nyilván meg volt kötve a kezed), a doboz fala, a baloldalon világító fehérség, valamint az, hogy a bőréből kibújó állat teste életlen, erősen zavaróak. Nagyjából aranymetszésben van az állat, de rengeteg a felesleges, funkció nélküli tér. Bár a radial blur a témára tereli a figyelmet… Ezzel a képpel is úgy vagyok, hogy gőzöm sincs, hogy lehetne jobbat kihozni a pillanatból ilyen esetben…

Kompozíció: 4/10
Témaválasztás: 10/10
Látvány: 2/10
Technikai megvalósítás: 3/10
Összesen: 19/40

Földes Krisztián (Suicide): Új bőrben
Szilvi:

Hol a régi bőr? A cím adja a kép témáját. A keret jó, nem jó a vakuzási technika, mert zavaró a kőről visszaverődő fény. Rossz a képminőség, a színek valótlanok.

K: 6
T: 5
L: 5
T: 4


Anda:

A címet nem értem, de a képpel nincs semmi baj!

Kompozíció:9
Témaválasztás:9
Látvány:9
Technikai megvalósítás: 10
Összesen: 37


Zsolt:

Tetszetős fotó! Mondhatnám, hogy szokványos beállítás, ezért unalmas, de egy madárpók-fajt bemutató képnek így kell kinéznie. Két dolog van, ami zavar. Ami borítja az összképet és rombolja az egyébként egyáltalán nem rossz kompozíciót, az a jobboldali fehér kő… Színét tekintve sem illik a képbe, továbbá ha elsőre ránézek, ez a leghangsúlyosabb dolog, és szinte „keresni kell” a pókot, ami eléggé beleolvad a meleg színű alzatba. A másik, sokkal kisebb dolog a baloldalon belógó ágacska. Nem kiküszöbölhető, de nem is túlságosan zavaró. Egyébként nagyon jók az átlóban elhelyezkedő különböző sötét és világos árnyalatú vonalak! Az élességgel is minden rendben, ott és úgy, ahogy kell Nagyon boldog Tetszik a visszafogott keret is.

Kompozíció: 7/10
Témaválasztás: 8/10
Látvány: 7/10
Technikai megvalósítás: 8/10
Összesen: 30/40

Beke Gergő (Beke): Black&White
Szilvi:

És a yellow?? Életlen, rossz a kivágás, belóg a tál… és üvegen keresztül készült a kép.

K: 4
T: 1
L: 4
T: 2


Anda:

Inkább Black&Yellow, zavaró a terrárium fala miatti elhomályosodás! Nagyon!

Kompozíció:7
Témaválasztás:7
Látvány:6
Technikai megvalósítás: 6
Összesen: 26


Zsolt:

Nem lenne rossz fotó, alapvetően technikai problémáim vannak vele. Ami ezen kívül még zavar, az a két fehér dolog (itatótál és talán lámpa). Azokat valahogy ki kellett volna hagyni a képről, de gondolom, ez nem volt megoldható, mivel elijesztetted volna a pókot. Miközben ezeket írom, kezdek rájönni, hogy a cím szerint pedig ezek a fehér „foltok” szerves részei a kompozíciónak… Nagyon tetszik a baloldali árnyék, a jobboldallal azonban még így sem vagyok kibékülve. A perspektíva is tetszik, de legközelebb figyelj arra, hogy ne lógjon ki a pók lába a képből. A színvilággal kapcsolatban annyit mondanék, hogy az erős, tüzes színek valóban a pókra terelik a figyelmet, de ezek olyannyira mesterségesek, hogy szerintem nem ártott volna PhotoShopban ráadni egy enyhe deszaturációt. Az élesítés is kicsit durva lett, nagyon „fűrészesek” az éles szőrök.

Kompozíció: 5/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 4/10
Technikai megvalósítás: 4/10
Összesen: 20/40

Szalai László (HUNGARICUS): Poecilotheria regalis spermahálót sző
Szilvi:

Egy újabb ismeretterjesztő kép. Túl árnyékos, nekem semmit sem mond ez a kép Szomor? .

K: 2
T: 2
L: 2
T: 2

Anda:

Dokumentumfilmbe illő jelenet, szóval a témaválasztás tetszik!Azt a kupit levágtam volna az elejéről, máris egy közelebbi képet adna a történésről, már csak az a baj, hogy nem látom teljesen mi történik!Más szögből talán jobb lett volna!Mindenesetre érdekes!

Kompozíció:8
Témaválasztás:10
Látvány:8
Technikai megvalósítás: 8
Összesen: 34


Zsolt:

A legnagyobb gondom a képpel a fényforrás. Talán nem vaku, de nem a megfelelő helyet világítja meg, nem a lényeget emeli ki. Nagyon hangsúlytalan a képen a pók, a spermaháló is szinte elvész, ami viszont vonzza a tekintetet, azok a hálóba akadt fadarabkák. Jó azonban, hogy sikerült megoldanod, hogy ne látszódjék az, hogy az állat egy terráriumban van, tehát tetszik a fakéreg-háttér. A kompozíció sem túl szerencsés. Minden nagyon kusza a képen, nem letisztult, és túl egyszerűen, függőlegesen helyezted el benne a pókot. Ám bevallom, magam sem tudom, hogy lehetett volna erről a pillanatról jobb képet készíteni, nagyon nehéz, főleg a hely szűke miatt…

Kompozíció: 3/10
Témaválasztás: 8/10
Látvány: 2/10
Technikai megvalósítás: 3/10
Összesen: 16/40


Legutóbb Pit szerkesztette (2009 Feb. 08. Vas., 23:47), összesen 31 alkalommal
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website msn
Pit
Adminisztrátor


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 3698
Tartózkodási hely: Vál


Elküldve: 2008 Dec. 17. Szer., 17:33    Hozzászólás témája: Arachnida Fotópályázat IV. idéz

Arachnida Fotópályázat IV.

A pályázat célja, hogy minél jobb fotók szülessenek, illetve díjazza a helyezetteket.


Szabályok


1. E-mailben lehet elküldeni a fotókat, erre a címre: karpathegyi@gmail.com
2. Amit elküldtök, max. legyen 800 pixel szélességű.
3. Aláírás nem kerülhet föl a fotóra!
4. Minden képnek adjatok egy címet. De ne írjátok rá!
5. Eddig sehol meg nem jelent munkátok szerepelhet csak.
6. Utómunkák használata javallott.
7. Minden felhasználó egy fotóval indulhat.
8. Csak regisztrált felhasználók indulhatnak.
9. A jelentkezéskor csatolt kép mellé kötelező adatok: Kép címe, Nicknév, Teljes név.
10. Pókszabású szerepeljen a Fotón!
11. A fotókat független zsűri értékeli. Névtelenül linkelem be a pályázat képeit, a zsűri nem fogja tudni, kire szavaz, mivel nem mondom el nekik.
12. Gondoljátok meg jól, milyen képet küldtök be, a zsűri írásban is értékel majd, kritikán aluli, életlen fotók fölösleges munkát okoznak. Lehet okulni az előző pályázatokból.
A zsűri tagjai, az értékelésig, természetesen nem publikusak.


Díjazás


wOlkOw felajánlott díjai:

1. helyezett: Xenesthis intermedius (2 vedléses)
2. helyezett: Theraphosa blondi (1 vedléses)
3. helyezett: Poecilotheria miranda (3 vedléses)
[/color]

yoey felajánlott díja:

4. helyezett: Psalmopoeus irminia (5 vedléses)


Ambystoma felajánlott díjai:
[color=#CFCFFC]
5. helyezett: Psalmopoeus cambridgei (2 vedléses)
6. helyezett: Psalmopoeus cambridgei (2 vedléses)
7. helyezett: Psalmopoeus cambridgei (2 vedléses)


Részletek


Akinek kérdése van, ide írjon:

http://www.arachnida.hu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=416


A "Pályázat" 2009. február. 1. éjfélig tart, eddig lehet a fotókat elküldeni.
Az eredményhirdetés pár nappal később.

Az első három díjat wOlkOw adja át.
A negyedik yoey-nál van.
A következő három nálam (Pit) van.

Bő egy hónapotok van rá, a beküldött képeket folyamatosan teszem majd fel.
Az előző pályázaton elég erős mezőny alakult ki, várhatóan ez még jobb lesz!
Sok sikert kívánunk!


Legutóbb Pit szerkesztette (2010 Jan. 13. Szer., 14:43), összesen 6 alkalommal
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website msn
Hozzászólások megtekintése:   
új téma   hozzászólás    Tartalomjegyzék -> Pályázatok Időzóna: (GMT +1 óra)
1 / 1 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

arachnida.hu