Keresés blocks.gif

 GYIK
 Reptilia fórum
 Szabalyzat

blocks.gif

Szia, Anonymous
Felhasználónév:

Jelszó:


[Regisztráció]
[Elfelejtetted a jelszavad?]
Jelenleg 51 vendég és 0 regisztrált tag online.

blocks.gif

Arachnida: Arachnida fórum


Arachnida fórum :: Téma megtekintése - Fotópályázat II.

Fotópályázat II.


új téma   hozzászólás    Tartalomjegyzék -> Pályázatok
Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
Pit
Adminisztrátor


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 3698
Tartózkodási hely: Vál


Elküldve: 2008 Jún. 24. Kedd., 22:54    Hozzászólás témája: idéz

ononor írta:
Lentebb olvastam, hogy tavaszra volt tervezve a következő fotópályázat...Ha jól tudom ez most kimaradt.A kérdésem az lenne, hogy mikor lesz legközelebb? Csak hogy újabb szép pókokat, pókos képeket láthassunk...Mosoly


Lesz még, viszont nem tudok egyenlőre ídőpontot mondani.
_________________
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website msn
ononor
Tag


Csatlakozott: Dec 30, 2007
Hozzászólások: 116
Tartózkodási hely: Bugac


Elküldve: 2008 Jún. 24. Kedd., 22:38    Hozzászólás témája: idéz

Lentebb olvastam, hogy tavaszra volt tervezve a következő fotópályázat...Ha jól tudom ez most kimaradt.A kérdésem az lenne, hogy mikor lesz legközelebb? Csak hogy újabb szép pókokat, pókos képeket láthassunk...Mosoly
Vissza az elejére
Profil üzenet állomány
Pit
Adminisztrátor


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 3698
Tartózkodási hely: Vál


Elküldve: 2007 Dec. 06. Csüt., 21:51    Hozzászólás témája: Köszönet idéz

Megköszönöm minden résztvevonek, hogy elindult a versenyen!

Továbbá köszönetet szeretnék mondani a zsuri áldozatos munkájáért.
Nem irigyeltem oket, hiszen nagy felelosség ez.

Frankót ismeritek.

Viszont a két másik tag bemutatásával még tartozom:

LGD01 (Lengyel Gábor Dániel)

ELTÉ-n végzett, jelenleg szárnyát bontogató taxonómus.
Pókszabásúakból Kaszáspókokkal foglalkozik.

uzso (Újvári Zsolt)

Szintén taxonómusnak készül és egészen véletlenül o is pókszabásúakkal foglalkozik. Nagyon boldog

Remélem nem haragszik ha fotóit itt bereklámozom:

http://cadeyrn.webportfolio.hu/hun/uzso/fotokEgyébként, hogy fényezzem oket LGD01 két éve, uzso pedig idén lett elso Biológus TDK-n.

Szerintem jó munkát végeztek!
Köszönjük! Nagyon boldog
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website msn
Pit
Adminisztrátor


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 3698
Tartózkodási hely: Vál


Elküldve: 2007 Dec. 06. Csüt., 21:34    Hozzászólás témája: idéz

Uzsó értékelése:


„Miranda napozik”

Érdekes pillanatot ragadtál meg, a vedlés, valamint mindenféle átalakulás hordoz magában valami újat, valami dinamikusat, amitol különleges lesz egy fotó. Azonban a megvalósítás sajnos korántsem tökéletes. Egyrészt a látószög nem kifejezetten elonyös, bár még mindig jobb, mint a teljesen oldalról fotózott állatok esetében. A kompozíciót tekintve, esetlegesnek érzem az állat elhelyezését a képen, nincs középen, nincs harmadolópontban, és kicsit lapossá teszi a képet az is, hogy vízszintes helyzetu (bár ezt nem tudom, hogyan lehetne orvosolni) Viszont tetszik, hogy nem használtál vakut, így nem vesztek el részletek az árnyékos helyeken! Technikailag sem tökéletes a kép, ez sajnos a kompakt (?) gépek velejárója, nagyon zajosra sikerült,valószínuleg a kevés fény miatt, és ezt a tömörítés sajnos hatványozottabban kihozta. Azt mondanám még el, hogy tisztában vagyok a ténnyel, hogy madárpókot viszonylag nehéz terráriumon kívül fotózni (vedléskor pedig természetesen lehetetlen), azonban ha lehet, törekedjünk természetességre, ha semmiképp sem tudunk kiszakadni az üvegfalak közül, akkor is próbáljuk meg elfeledtetni azt a szemlélovel!

Kompozíció: 6/10
Témaválasztás: 10/10
Látvány: 4/10
Technikai megvalósítás: 3/10
Összesen: 23/40

„Barátság születik”

Témaválasztás tekintetében nem panaszkodhatunk, hiszen a vadászat mindig látványos, mozgalmas, azonban a képet szemlélve mégis kicsit hiányzik a dinamizmus. Ami viszont javít ezen, az a kompozíció. Tetszik, hogy mind a pókot, mind a sáskát harmadolópontokba szerkesztetted, valamint nagyon jó az is, hogy a pók a zsákmány fölé van komponálva, szinte ráborul, érzékeltetvén az eroviszonyokat. Viszont zavarónak érzem a belógó mohapárnát. Bár a boehmei lábai tuzpirosak, és alapesetben vonzzák a tekintetet, itt ez annyira nem jön ki, köszönhetoen a rozsdabarna talajnak, így a moha nagyon is kiugrik a képbol a telített zöldjével, így magára vonzza a szemlélo tekintetét. A vakut sem érzem jónak ebben az esetben. Egy biztos kéz, egy sorozatfelvétel, vagy egy állvány mindig jobb eredményt hoz ki, mint egy elsütött villanófény. Ha vakut használ a fotós makrófotózásnál, akkor általában a körvaku szokta a legjobb hatást elérni, vagy, ha nem kompakt géprol van szó, más irányból kell rávakuzni a témára, illetve egy derítofelületre célszeru még villantani, mert gyönyöru szórt fényeket érhetünk el a témán.

Kompozíció: 8/10
Témaválasztás: 10/10
Látvány: 6/10
Technikai megvalósítás: 6/10
Összesen: 30/40

„Ephebopus cyanognathus”

A képrol csak annyit tudnék mondani, hogy a témaválasztás jó, érdekes, ritka pókot mutat be, szépek a színek, nincs túlszaturálva a kép, a mélységélesség is tetszik, igazi makró. A vaku (már ha az volt) talán egyedül ennél a képnél „sült el” jól, nem tudom, körvakut használtál? Mindenesetre nincsenek zavaró árnyékok, sem pedig becsillanások (diffúzor?) Kompozíciós tekintetben, jól áll neki, hogy középre tetted a pókot, szépen viszik be a lábak a szemek felé a tekintetet, talán kicsit a szimmetriát kifogásolnám, jobbról még lehetne vágni (tudom, akkor belevágnál a lábba), így viszont borul a tökéletes középre szerkesztés . Amit a mezonnyel szemben keveslek, az az „izgalmasság”. Pókunk csak áll szégyenlosen  Mindenesetre a látószög nem rossz, kíváncsi lennék, fotóztál-e lentebbrol, a szemek síkjából! Végeredményben az mondahtó el, hogy a mezony egyik kiemelkedo fotója.

Kompozíció: 9/10
Témaválasztás: 8/10
Látvány: 9/10
Technikai megvalósítás: 10/10
Összesen: 36/40

„Érdeklodés a külvilágba”

Egy szép állatról van szó, azonban a fotót nagyon esetlegesnek érzem róla, több okból is. A póz szokványos, nem kimagasló, és nem látok sok párhuzamot a cím és a kép témája között. A színhomérséklet kicsit elcsúszott a meleg árnyalatok felé, ami a sárgás fényu világításnak tudható be. Nem túl elonyos a középre komponálás, vagy akkor úgy csináltam volna, hogy egészen a lábak végénél vágom meg a képet, így viszont az egyik lábat le is vágtad, ami szerintem kicsit zavaró. A mélységélességet tekintve a kép jó, azonban a vaku itt is sokat ront az összhatáson, a becsillanó fehér folt nagyon elvonja a szemlélo figyelmét a felso sarok felé. Valamint általános „kompakt” látványhiba a zaj, és a tömörítés során megjelent pixelesség.

Kompozíció: 5/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 4/10
Technikai megvalósítás: 4/10
Összesen: 20/40

„Kaméleon”

Érdekes a FF megvalósítás, ám érzésem szerint nem túl elonyös. Értem, hogy azt akartad megmutatni, hogy mennyire elveszik a pók a szonyeg mintájában, ám lapos lett a kép, mert nem is igazi fekete-fehér, hanem inkább szürkeárnyalatos, valamint a kompozíció is sajnos unalmas. Nagyon ritkán jó egy képnél, ha a fo téma középen van, mindig érdemes valamelyik harmadoló pontba helyezni. Amit nem tudok kifogásolni, az a mélységélesség, a DOF jó helyen van, valamint sok képpel ellentétben nincsenek zavaró elemek. Érdemes lenne újragondolni a képet színesben, hogy látványosabb legyen a kis „kaméleon” 

Kompozíció: 6/10
Témaválasztás: 5/10
Látvány: 4/10
Technikai megvalósítás: 8/10
Összesen: 23/10

„Kókuszpók”

Egy jó fotót láthatunk. Mind színvilágát, mind szerkesztését tekintve tetszetos, jó a homályból elotuno alak, szépen vezetik a tekintetet a lábak, nincsenek zavaró színi és képi elemek. Amit kicsit hiányolok, az egy izgalmasabb pillanat . Valamint balról vágnék kicsit a szimmetria végett, valamint azért, hogy csak a kókuszház látszódjon háttérként! Az életlenség és kissé pixelesség itt szintén a tömörítés hibája…

Kompozíció: 9/10
Témaválasztás: 6/10
Látvány: 8/10
Technikai megvalósítás: 8/10
Összesen: 31/40

„Levéltetyu”

Egyáltalán nem rossz kép, olyan igazi határozóba illo fotó, szép, természetes fényekkel, harsánynak nem nevezheto, lágy színekkel, pazar kompozícióval. Ami pici szemet szúrhat, az a képbol kifutó alsó levél, de ez már csak kukacoskodás. Valamint a háttér. Még lehetne kissé életlenebb, vagy legalább a bal szélen futó szár lehetne sötétebb. Itt is le kell vonnom a témaválasztásból, mert sok érdekesebb pillanatot bemutató kép indult a mezonyben, viszont egy más stílusú, jó habitusképet kapunk az állatról. Mint szinte mindegyik fotónál, itt is látszik a tömörítésbol fakadó zaj illetve életlenség.

Kompozíció: 10/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 8/10
Technikai megvalósítás: 9/10
Összesen: 34/40

„My QUEEN”

Jó kép lett, klasszul bemutatja az állatot. A kompozíció viszont nem túl elonyös, mint sok esetben, itt sem elonyös a középre helyezett pók. Zavaró, hogy levágtad az egyik lábának a végét, valamint a látószög sem ideális, én kicsit lentebb vittem volna kamerát (ez valószínuleg technikai okok miatt nem volt kivitelezheto). A vaku ennél a képnél nem sült el rosszul, bár itt sem érzem jónak az üregben lévo nagy fekete foltot. A mélységélesség viszont teljesen rendben van, a zaj és a tömörítés hibák sem látványosak, talán a keretet érzem még túl soknak ide.

Kompozíció: 6/10
Témaválasztás: 6/10
Látvány: 8/10
Technikai megvalósítás: 7/10
Összesen: 27/40

„Phoenix”

Egy fantasztikusan jó pillanatot örökítettél meg, sajnos azonban túl sok a kép technikai hiányossága. Kompozíciót tekintve jól szerkesztett lenne, de a háttér, az üveglapok, a világos foltok, mind-mind eléggé zavaróak. Ezt egy DSLR-rel és egy jó teleobival lehetett volna az adott helyen szépen lefotózni, a kompakt sajnos erre képtelen, sajnos simeros sztori nálam is . Sajnos a zaj, pixelesség, életlenségek is lerontják az összképet.

Kompozíció: 8/10
Témaválasztás:10/10
Látvány: 3/10
Technikai megvalósítás: 3/10
Összesen: 24/40

„Szabad vadász”

A csodáspók mindig hálás téma. Képed jól bemutatja, határozáshoz, illusztrációnak kiváló, de nem túl izgalmas. Ha más látószögbol fotózod, fel lehet dobni a témát. Nem tudom, hogy csak a megvilágítás, vagy PhotoShop, de szépen emelted ki a pókot a környezetbol, a háttér így nagyon jó, nem zavaró. Az élességgel sincs gond. Talán még annyit tudnék mondani, hogy kicsit alulexponált a kép, még a TFT monitoromon is sötétnek hat.

Kompozíció: 9/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 8/10
Technikai megvalósítás: 8/10
Összesen: 32/40

„Ragyogás”

Nagyszeru kép! Látványos, érdekes technikával készült, szépek a színei, nagyon jó a mélységélesség, és még sorolhatnám. Két dolog azonban: a szerkesztése nem tetszik, én a kép bal oldalára komponáltam volna a skorpiót, hogy teret kapjon a jobb oldalon, a másik pedig az aljzat. Nem tudom megállapítani, min fotózhattad, olyan érdekesen pixelesnek hat, és fura, hogy teljesen életlen, miközben az állat egész teste éles. Mindazonáltal a mezony egyik legjobbja 

Kompozíció: 8/10
Témaválasztás: 9/10
Látvány: 10/10
Technikai megvalósítás: 10/10
Összesen: 37/40

„Rajzolatok”

A téma érdekes, egyedi megközelítése, mindenképpen kreatív! A vakuzás itt is szépre sikerült, nem zavaró a két kisebb becsillanás, szépek az állat színei, jó a DOF, részletgazdag lett a kép. Amit másként csináltam volna: szerintem jobban illene a témához egy álló formátum, bár így is érdekes, valamint ha már ez a forma maradt, akkor az állat középsíkját függolegesre vettem volna, így kicsit furcsa, hogy ferde. A chelicerákról pedig annyi, hogy én nem vágtam volna le a végüket, egy kis tér még elfért volna a képed alján!

Kompozíció: 8/10
Témaválasztás: 10/10
Látvány: 8/10
Technikai megvalósítás: 8/10
Összesen: 34/40

„Románc”

A pillantot és témát tekintve az egyik legjobb kép a mezonyben, azonban fotótechnikai szemmel ugyanazok a hibák ütköznek ki, mint sok másik képnél. Kompozíciót tekintve esetleges a kép, imitt-amott levágott lábakat, kilógó részeket látunk, nincs meg a harmónia, a vaku használata itt is rontott az élvezhetoségen, bár itt mégis indokoltnak érzem a villanófényt, mivel mozgást, valamilyen pillanatnyi állapotot ragadtál meg, gondolom rossz fényviszonyok között. A mélységélesség jobbára tetszik, az éles részek szépek, részletgazdagok, a színek kelloen életteliek. Talán egy más színu, mondjuk zöld háttér még jobban feldobta volna a párzást, és jobban kiemelte volna az állatokat, bár tudom, ilyenre ilyenkor nem lehet figyelni 

Kompozíció: 6/10
Témaválasztás: 10/10
Látvány: 6/10
Technikai megvalósítás: 7/10
Összesen: 29/40

„Támadás (Pterinochilus murinus)”

A fotó huen bemutatja, mennyire agresszív és veszélyes is ez a faj, azonban sajnos ez nem egy jól sikerült fotó. Kevés látszik a fo témából, nagyon zavaró az elotér életlensége, a tücsök szintén életlen, de még a pók sem tunik élesnek. A kompozíció is hagy kívánnivalót maga után. Tisztában vagyok vele, hogy nehezen fotózható állat, ritkán jön elo a szövedékbol, de így a kép nem lett mutatós.

Kompozíció: 4/10
Témaválasztás: 9/10
Látvány: 2/10
Technikai megvalósítás: 3/10
Összesen: 18/40

„Újjászületés”

Tudom, hogy vedlés közben nem válogathatjuk meg, hol, és honnan fotózzunk egy pókot. Így azonban elvész egy szép pillanat varázsa. Nincs a képben a levedlett bor jó része, nagyon eros a tükrözodés a terráriumüvegen, átlátszik az asztal is, valamint a vakuhasználat itt sem kedvezett a látványnak. A technikai rész nem a fotós hibája, sajnos egy kompakt gép nem képes többre. De nagyon sokat segített volna, ha kéznél van egy polárszuro, egy állvány, vagy egyszeruen csak más nézopontot választasz.

Kompozíció: 4/10
Témaválasztás: 10/10
Látvány: 2/10
Technikai megvalósítás: 4/10
Összesen: 20/40

„Vedlés után”

Szinte ugyanazok a hibák ütköznek ki, mint a legtöbb vakus, vedlést bemutató képnél, ezek felsorolásától eltekintek. Ami miatt nem jó a kép, azzal nyilván tisztában vagy. A billentyuzet. Nem értem, miért hagytad benne… A pók egyébként gyönyöru, büszke lehetsz rá

Kompozíció: 2/10
Témaválasztás: 8/10
Látvány: 3/10
Technikai megvalósítás: 5/10
Összesen:18/40

„Ezért versicolor”

Imádom az Aviculariakat, egytol egyik gyönyöruek, nagyon jó, hálás téma. A fotóval mégsem vagyok teljesen megelégedve. A vaku. Mint nagyon sok képnél, itt is hátrányára válik a fotónak. Egyrészt a kemény kontrasztú árnyékok miatt, másrészt torzítja, kékessé teszi az állatot, valamint nagyon kiemeli a munövény textúráját, ami kissé hangulatromboló. Próbáld meg kirakni egy élo szobanövényre, válassz egy homogén (pl. egyszínu fekete) hátteret, és szerezz be egy állványt (vagy csinálj magad valamibol). Nem lesz gond a vakuval (kompaktoknál nem nagyon lehet jó vakus képet készíteni), sokkal szebb fények lesznek az állaton, nem mozdul be stb.

Kompozíció: 7/10
Témaválasztás: 8/10
Látvány: 5/10
Technikai megvalósítás: 6/10
Összesen: 26/40

„Visszaeso szökevény”

Sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de a képed több sebbol vérzik. Már a címmel is van egy kis gond számomra. Általában egy kép témájával illeszkedik a címhez, itt viszont nem derül ki a képrol, hogy egy szökevénnyel van dolgunk, egy kis pók, akit kivettél a karodra. Látvány tekintetében sem mondható kimagaslónak, szerkesztése sem átgondolt, az élesség sem tökéletes.

Kompozíció: 5/10
Témaválasztás: 5/10
Látvány: 3/10
Technikai megvalósítás: 4/10
Összesen: 17/40

„Mindent a szemnek”

Nagyon tetszik a képeden, hogy a nagylátószög miatt óriásnak hat a pók! Azonban itt is tettenérhetoek a típushibák. A terrárium, a becsillanások és tükrözodések az üvegen, az egész olyan természetellenesnek hat. Ha félreértem a képet, és direkt célod volt, hogy a helyén ábrázold a pókot, akkor viszont választhattál volna egy elonyösebb nézopontot. Mindemellett az élesség is rossz helyen van. Nem az állaton, hanem a háttéren.

Kompozíció: 7/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 4/10
Technikai megvalósítás: 3/10
Összesen: 21/40

„A szorünk süti a napsugár…”

A Chromatopelmák nagyon látványosak, fotogén, szép téma. Azonban a csodás színek ellenére én túlszaturáltnak érzem a képed, valamint sok helyrol vágtam volna. A bal fölso sarok pl. egyszeruen nem kell, jobbról is bátrand le lehet csípni, hogy ne legyen fölösleges tér a pók mögött, ellenben elé még hagytam volna egy kis helyet. Mindazonáltal a kép eléggé kusza, bár az állat jól kiemelkedik. Zavar még, hogy sok a kiégett hálórész, és nehezen találni éles pontot a képen, ami valószínuleg a tömörítésbol fakad.

Kompozíció: 6/10
Témaválasztás: 7/10
Látvány: 4/10
Technikai megvalósítás: 3/10
Összesen: 20/40Legutóbb Pit szerkesztette (2007 Dec. 07. Pént., 12:03), összesen 1 alkalommal
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website msn
Franko
Adminisztrátor


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 752


Elküldve: 2007 Dec. 06. Csüt., 13:09    Hozzászólás témája: idéz

„Ephebopus cyanognathus”
Kompozíció: 9
Témaválasztás: 9
Látvány: 10
Technikai megvalósítás: 10
Összesen: 38


„Kaméleon”
Kompozíció: 5
Témaválasztás: 5
Látvány: 4
Technikai megvalósítás: 7
Összesen: 21

„Levéltetyu”
Kompozíció: 10
Témaválasztás: 8
Látvány: 9
Technikai megvalósítás: 8
Összesen: 35


„Ragyogás”
Kompozíció: 7
Témaválasztás: 5
Látvány: 10
Technikai megvalósítás: 10
Összesen: 32

„Rajzolatok”
Kompozíció: 8
Témaválasztás: 9
Látvány: 9
Technikai megvalósítás: 9
Összesen: 35

„Szabad vadász”
Kompozíció: 10
Témaválasztás: 6
Látvány: 9
Technikai megvalósítás: 8
Összesen: 33

„Újjászületés”
Kompozíció:3
Témaválasztás: 9
Látvány: 2
Technikai megvalósítás: 2
Összesen: 16

„A szorünk süti a napsugár…”
Kompozíció:6
Témaválasztás: 8
Látvány: 4
Technikai megvalósítás: 4
Összesen:20

„Románc”
Kompozíció:5
Témaválasztás: 10
Látvány: 5
Technikai megvalósítás: 7
Összesen:27

„Vedlés után”
Kompozíció:1
Témaválasztás: 9
Látvány:3
Technikai megvalósítás: 5
Összesen:18

„Barátság születik”
Kompozíció:7
Témaválasztás: 10
Látvány:8
Technikai megvalósítás:6
Összesen:31

„Phoenix”
Kompozíció:8
Témaválasztás: 7
Látvány:2
Technikai megvalósítás:4
Összesen:21

„Mindent a szemnek”
Kompozíció:7
Témaválasztás: 6
Látvány:4
Technikai megvalósítás:4
Összesen:21

„Miranda napozik”
Kompozíció:7
Témaválasztás: 9
Látvány:4
Technikai megvalósítás:4
Összesen:24

„Kókuszpók”
Kompozíció:10
Témaválasztás: 7
Látvány:8
Technikai megvalósítás:8
Összesen:33

„Ezért versicolor”
Kompozíció:8
Témaválasztás: 8
Látvány:7
Technikai megvalósítás:7
Összesen:30

„My QUEEN”
Kompozíció:8
Témaválasztás: 6
Látvány:8
Technikai megvalósítás:8
Összesen:30

„Visszaeso szökevény”
Kompozíció:4
Témaválasztás: 3
Látvány:3
Technikai megvalósítás:3
Összesen:13

„Támadás (Pterinochilus murinus)”
Kompozíció:5
Témaválasztás: 9
Látvány:4
Technikai megvalósítás:4
Összesen:22

„Érdeklodés a külvilágba”
Kompozíció:6
Témaválasztás: 6
Látvány:5
Technikai megvalósítás:4
Összesen:21
Vissza az elejére
Profil üzenet msn állomány
Pit
Adminisztrátor


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 3698
Tartózkodási hely: Vál


Elküldve: 2007 Dec. 06. Csüt., 11:12    Hozzászólás témája: LGD01 értékelée idéz

LGD01 (Lengyel Gábor Dániel) részletes értékelése:

Elészó!
Kedves Mindenki! Nagy élmény volt a képeitek zsurizni és nehogy valaki egy lehúzó kritika miatt Dunának menjen! Anyázni lehet, foleg a 'talán így jobb lenne...:' részeknél, dehát nem azért csináltam hogy szeressetek, hanem hogy tudjatok épülni (na ez most kicsit nyálas volt, sebaj!)

Összes összegzése:

A madárpókok, ill. pókszabásúak fotózása hálás téma, hisz' az egyik fo motívum, a látvány már többé-kevésbé adott, azért már nem kell megdolgozni (pl. fonálférgekbol nem lenne könnyu egy ilyen fotópályázat kivitelezése! Kacsint?
Általános, pici, de zavaró. Így lehetne összefoglalni, a vaku által okozott pici hibákat. Digitális technika használatánál különös hangsúlyt kell fektetni a világos színek szerkesztésére, mert a legtöbb gép beégeti. Szóval, ha erre a hibára utaltam akkor nem az ön ujjában, hanem a készülékében van a hiba, de ez nem jelenti azt, hogy egy kis ügyességgel ne lehetne kiküszöbölni.
És még egy köz-hiba: mivel szeretteitek szeretitek jó helyen (terráriumban) tudni, a legtöbb képen érezheto, hogy ott készült. Ez legjobban a felso, középfelso nézetekbol készült fotókra igaz. Próbáljátok eltüntetni a terráriumot, hacsak nem kifejezettan az a téma.
Szóval mindenkinek további, élménygazdag fotózást, sok vizuális élményt kívánok és nézd meg a legjobbakat! És legközelebb te legyél a "méglegjobb"!


1, Ephebopus cyanognathus:

A kép nagyon szép, vizuális élmény tök jó. Azonban olyan jó alannyal, mint "o", ez nem is olyan nehéz.
talán így jobb lenne...: a hátsólábakon becsillan a vaku, ez eltereli az ember figyelmét a fotémáról, ill. a pók szemérol. A háttér sötétebbre exponálásával/szerkesztésével jobbítanám.

Kompozíció: 10/7
Témaválasztás:10/7
Látvány:10/8
Technikai megvalósítás:10/5


2, Kaméleon

A kép sajnos nem nyújt nagy vizuális élményt, de az ötlet nagyon jó.
talán így jobb lenne...: élesebben, nagyobb kontraszttal, kicsit távolabbról, hogy tényleg beleolvadjon...

Kompozíció: 10/6
Témaválasztás:10/7
Látvány:10/5
Technikai megvalósítás:10/4


3, Leveltetyu

Jó kivitelezés, jó ötlet, minden jó! De egy kis pluszz hiányzik. Valami téma.
szorözés: A hátsó láb nekem egy picit belóg térdbol. Másik szögbol talán?
talán így jobb lenne..: ha nem pont középen lenne az állat. Kéne neki egy kis tér. Az emberben feszültség keltodik, ui. az állat testhelyzete nyíl szeru (itt), de nem mutat sehova. Szóval kicsit távolabbról, több kontraszt, nem középen.
De hangsúlyozm: a kép nagyon tetszik!

Kompozíció: 10/9
Témaválasztás:10/9
Látvány:10/9
Technikai megvalósítás:10/9


4, Ragyogás

A címmel nem értek egyet. A téma hálás, bár -mint késobb számomra is kiderült- a megvalósítás nem egyszeru. Sajna nálam levett az értékbol, hogy én már láttam ilyet, így az újszerusége számomra elveszett. Egy picit kolumbusz tojása.
talán így jobb lenne...: Talán valami plussz ötlet hozzá...?

Kompozíció: 10/8
Témaválasztás:10/6
Látvány:10/9
Technikai megvalósítás:10/9


5, Rajzolatok

A cím jó, a kép megragadó. No comment.
talán így jobb lenne...: a vakufények zavaróak (picit) (PHOTOSHOP-OT nek!!!)

Kompozíció: 10/9
Témaválasztás:10/10
Látvány:10/10
Technikai megvalósítás:10/9


6, Szabad vadász

A kép és a cím tökéletes egységet alkot. Ugyanez valami attraktívabb pókkal max. pont nálam! Errol persze nem ti tehettek ( t.i. a pókod meg te). Egyszeruen rosszkor voltatok rossz helyen!
talán így jobb lenne...: (megismétlem) hát... talán ha egy attraktívabb pókot fotózzol ugyanitt ugyanígy...(sci fi)

Kompozíció: 10/10
Témaválasztás:10/9
Látvány:10/9
Technikai megvalósítás:10/10


7, Újjászületés

A cím nem rossz, de a képkompozíció nekem kicsit kusza. A kivitelezés viszont jól sikerült.
talán így jobb lenne...: a vakuzás itt is betesz a képnek, valamint a képbeállítás kicsit magas, a szélek hiányoznak, ill. a baloldala túl sok. Egyszóval: nincs jól a térben a cucc.

Kompozíció: 10/6
Témaválasztás:10/7
Látvány:10/7
Technikai megvalósítás:10/6


8, szorünk süti a napsugár...

A kép nem sokat mond a címrol... szép színek, de piszkosul beégett a kép.
talán így jobb lenne...: más képkivágás, kevesebb fény. Illetve lehetne, olyan anime-féle számítógépes-fantasy-harcos, amikor a foszörny mellé becsap a ménku! persze ha mégjobban beégeted a hálót, és direkt!

Kompozíció: 10/4
Témaválasztás:10/6
Látvány:10/6
Technikai megvalósítás:10/3


9, Románc

A cím jó lenne, a kép sem rossz, de nem teljesen látszik a romantika (Ajánlom Kispál hasonló címü számát), vagyis hogy mi történik, az csak hozzáérto számára nyílvánvaló.

talán így jobb lenne...: más képkivágás (pl.szélek le vannak vágva, a pár nem látszik). Itt nem annyira zavaró a sok fény, valahogy elonyére válik a képnek. Ezt (ehhez hasonló) technikát hívják "high key" -nek, amit jól kihasználva tök jó dolgokat lehet elérni! (nézz utána)

Kompozíció: 10/7
Témaválasztás:10/8
Látvány:10/7
Technikai megvalósítás:10/6


10, Vedlés után

A pók itt is szép (különben is mind szép!), de a kép nekem kicsit statikus. Tudom hogy nem mozgókép, de a látvány mögött nekem csak egy klaviatúra jött át más nem Kacsint?
talán így jobb lenne...:Újragondolva a cím tükrében a beállítást.

Kompozíció: 10/5
Témaválasztás:10/6
Látvány:10/5
Technikai megvalósítás:10/5


11, Barátság születik

Nagyon jó a vizuális élmény, tökéletes színjáték. Nézopont nekem magas, alacsonyabbról a "barátkozás" motívuma jobban kijönne.
talán így jobb lenne: más szög, hasonlóan jó kivitelezéssel

Kompozíció: 10/7
Témaválasztás:10/9
Látvány:10/9
Technikai megvalósítás:10/8


12, Phoenix

Az ötlet és a beállítás tök jó... lehetne, ha jobban figyelsz a fényviszonyokra és a kép széleit kicsit jobban keretezed, megvágod.
talán így jobb lenne: (lásd elobb)

Kompozíció: 10/9
Témaválasztás:10/8
Látvány:10/7
Technikai megvalósítás:10/5


13,'Mindent a szemnek'

A pókod nagyon szép! Sajnos azonban az én szemem nem sokat kap a kép által. Sok a tükrözodés, zavaró becsillanás.
talán így jobb lenne...:más szemszögbol, figyelve a fényviszonyokra és a tükrözodésekre. Kicsit érdemes lenne aláexponálni és súroló fényben fényképezni ofelségét!

Kompozíció: 10/6
Témaválasztás:10/6
Látvány:10/7
Technikai megvalósítás:10/5


14, Miranda napozik

Biztos? (ez volt az elso gondolatom, aztán elhittem, hogy csak nem halt meg!). Igen attraktív a pofája a dögnek, ebbol a nézetbol ez jól is látszik, de az egész ettol, mintha fejteton volna (nemcsak a pók)
talán így jobb lenne...:más nézetbol, érzékeltetve a napfényt.

Kompozíció: 10/5
Témaválasztás:10/5
Látvány:10/6
Technikai megvalósítás:10/5


15,Kókuszpók

Minden a helyén. És még ad is. Mintha engem nézne és járna valami a fejében.
talán így jobb lenne...: a képkivágáson lehetne picit finomítani.

Kompozíció: 10/9
Témaválasztás:10/8
Látvány:10/10
Technikai megvalósítás:10/10


16,Ezért versicolor

Cím és kép tökéletes összhangban, a pontok magukért beszélnek. Hogy miért nem abszolút? valami (apró, de nem tudom...)
talán így jobb lenne...:fogalmam sincs:)

Kompozíció: 10/9
Témaválasztás:10/9
Látvány:10/9
Technikai megvalósítás:10/10


17, My QUEEN

Your Queen is very elegant, a little bit hairy (but someone likes that way! Kacsint?. But your flash is too hard, and the sharpness is not in the good position. The borders should be more precise. (sorry, ha szeretnétek fordítást, postafordultával az is érkezik, de egy Királynot mégsem lehet csakúgy letegezni...)
talán így jobb lenne...:kevesebb vaku, picit több élményt adó nézetbol, éllességet hátrafelé kitolni.

Kompozíció: 10/7
Témaválasztás:10/7
Látvány:10/7
Technikai megvalósítás:10/7


18,Visszaeso szökevény

A cím nélkül szinte csak egy átlagos home-picture. DE ott van a cím is. És ez a lényeg! A fotóknál amit látsz az csak az elso sík. Amire gondolsz az pedig egy másik. Szerintem sokan tudják, hány izzadt óra keresés rejlik a kép tartalma mögött...

Ha lenne különdíj, akkor az nálam a tiéd!

talán így jobb lenne...:A kép túl kzépen van. itt viszont nem zavar a vaku, mert látszik, hogy home és nem akar több lenni.

Kompozíció: 10/7
Témaválasztás:10/10
Látvány:10/7
Technikai megvalósítás:10/9


19,Támadás (Pterinochilus murinus)

A képben van egy lendület és ez tetszik. Általában hajlamos mindenki agyonmakrózni a képet, ami elveszi a kép térbeli mozgását. Ez itt most szerencsére nem történt meg, sot a téma már-már messze van. A vaku. Itt is a hülye automatika veri agyon a dolgot és olyant mutat meg (a pókhálót), ami minket itt most nem is érdekel.
talán így jobb lenne...:picit közelebbrol, képszélekre figyelve, nagyobb mélységélességgel dolgozva, hogy a tücsök is jól látszódjon. (bevallom, sokára vettem észre!)

Kompozíció: 10/5
Témaválasztás:10/7
Látvány:10/5
Technikai megvalósítás:10/5


20, Érdeklodés a külvilágba

Szép pókica ez is! A képen sajnos már megint a vaku okozza a gondot, illetve a pókon kívül más (a külvilág) nem látszik jól.

talán így jobb lenne...: más szemszögbol, külvilággal együtt.

Kompozíció: 10/6
Témaválasztás:10/6
Látvány:10/6
Technikai megvalósítás:10/5


Lengyel, Gábor Dániel
Student of the
Eötvös Lóránd University, Budapest
Biology-environmentology major
Postal address: H-8300
Tapolca, Simon István str. 6
mobile: (36) 30-3750990
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website msn
Pit
Adminisztrátor


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 3698
Tartózkodási hely: Vál


Elküldve: 2007 Dec. 05. Szer., 22:51    Hozzászólás témája: Eredményhírdetés idéz

Akkor:

A Fotókat három fiatalember zsurizte:

Újvári Zsolt (uzsó)
Lengyel Gábor Dániel (LGD01)
Frankó István (Franko)

A szempontok a következok voltak:

Kompozíció: max. 10p.
Témaválasztás: max. 10p.
Látvány: max. 10p.
Technikai megvalósítás: max. 10p.

Összesen: max. 40p.

Tehát a három zsuritag összesen 120 pontot oszthatott ki maximálisan.
A kép szerzoit nem tudta egyikük sem, tehát ettol függetlenül döntöttek!

A részletes értékeléseket késobb hozzáteszik majd.


Akkor az eredmények:


brachy:„Ephebopus cyanognathus”

Kompozíció: 25
Témaválasztás: 24
Látvány: 27
Technikai megvalósítás: 25
Összesen: 101

Kiss Gergo:„Kaméleon”

Kompozíció: 16
Témaválasztás: 17
Látvány: 13
Technikai megvalósítás: 19
Összesen: 65

Katona Krisztina:„Levéltetyu”

Kompozíció: 29
Témaválasztás: 24
Látvány: 26
Technikai megvalósítás: 26
Összesen: 105

Varjúvitte:„Ragyogás”

Kompozíció: 23
Témaválasztás: 20
Látvány: 29
Technikai megvalósítás: 29
Összesen: 101

Gabesz„Rajzolatok”

Kompozíció: 25
Témaválasztás: 29
Látvány: 27
Technikai megvalósítás: 26
Összesen: 107

Fince:„Szabad vadász”

Kompozíció: 29
Témaválasztás: 22
Látvány: 26
Technikai megvalósítás: 26
Összesen: 103

Hansie:„Újjászületés”

Kompozíció:13
Témaválasztás: 26
Látvány: 11
Technikai megvalósítás: 12
Összesen: 62

Fulo:„A szorünk süti a napsugár…”

Kompozíció:16
Témaválasztás: 21
Látvány: 14
Technikai megvalósítás: 10
Összesen:61

Madárpók Bt.:„Románc”

Kompozíció:18
Témaválasztás: 28
Látvány: 18
Technikai megvalósítás: 20
Összesen:84

tiptap:„Vedlés után”

Kompozíció:8
Témaválasztás: 23
Látvány:11
Technikai megvalósítás: 15
Összesen:57

Csakaloki:„Barátság születik”

Kompozíció:22
Témaválasztás: 29
Látvány:23
Technikai megvalósítás:20
Összesen:94

Deimos:„Phoenix”

Kompozíció:25
Témaválasztás: 25
Látvány:12
Technikai megvalósítás:12
Összesen:74

crawshayi:„Mindent a szemnek”

Kompozíció:20
Témaválasztás: 19
Látvány:15
Technikai megvalósítás:12
Összesen:66

Kuli:„Miranda napozik”

Kompozíció:18
Témaválasztás: 24
Látvány:14
Technikai megvalósítás:12
Összesen:68

tonti:„Kókuszpók”

Kompozíció:28
Témaválasztás: 21
Látvány:26
Technikai megvalósítás:26
Összesen:101

LGM01:„Ezért versicolor”

Kompozíció:24
Témaválasztás: 25
Látvány:21
Technikai megvalósítás:23
Összesen:93

systhem:„My QUEEN”

Kompozíció:21
Témaválasztás: 19
Látvány:23
Technikai megvalósítás:22
Összesen:85

MatheeW:„Visszaeso szökevény”

Kompozíció:16
Témaválasztás: 18
Látvány:13
Technikai megvalósítás:16
Összesen:63

Leon88:„Támadás (Pterinochilus murinus)”

Kompozíció:14
Témaválasztás: 25
Látvány:11
Technikai megvalósítás:12
Összesen:62

Kissicc:„Érdeklodés a külvilágba”

Kompozíció:17
Témaválasztás: 19
Látvány:15
Technikai megvalósítás:13
Összesen:64


Tehát a 3 díjazott:

1. helyezett: Gabesz„Rajzolatok” nyeremény: Cyriopagopus sp. „blue II." (2 vedléses)
2. helyezett: Katona Krisztina:„Levéltetyu” nyeremény: Ephebopus rufescens West & Marshall, 2000 (5 vedléses)
3. helyezett: Fince:„Szabad vadász” nyeremény: Haplopelma lividum (Smith, 1996) (4 vedléses)A díjak átvétele személyesen, mondjuk a 2007.12.15-ei börzén.

Gratulálunk a nyerteseknek!
És köszönjük mindenkinek aki indult a versenyen!

A következo pályázat eloreláthatóan tavasszal lesz, addig gyujtsétek a jobbnál-jobb fotókat! Nagyon boldog
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website msn
Pit
Adminisztrátor


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 3698
Tartózkodási hely: Vál


Elküldve: 2007 Dec. 02. Vas., 21:01    Hozzászólás témája: idéz

Akkor a beküldés lezárva.
20 fotóval pályáztak.

Most a zsurizés következik, legkésobb szerdán, lesz eredményhírdetés!

Addig kitartás!
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website msn
Pit
Adminisztrátor


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 3698
Tartózkodási hely: Vál


Elküldve: 2007 Nov. 12. Hétf., 12:16    Hozzászólás témája: Fotópályázat II. képei idéz

A pályázók:


Ephebopus cyanognathus
Kaméleon
Leveltetyu
Ragyogás
Rajzolatok
Szabad vadász
Újjászületés
A szorünk süti a napsugár...
Románc
Vedlés után
Barátság születik
Phoenix
'Mindent a szemnek'
Miranda napozik
Kókuszpók
Ezért versicolor
My QUEEN
Visszaeso szökevény
Támadás (Pterinochilus murinus)
Érdeklodés a külvilágbaLegutóbb Pit szerkesztette (2012 Ápr. 07. Szomb., 17:19), összesen 9 alkalommal
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website msn
Pit
Adminisztrátor


Csatlakozott: Sep 21, 2006
Hozzászólások: 3698
Tartózkodási hely: Vál


Elküldve: 2007 Nov. 09. Pént., 12:00    Hozzászólás témája: Fotópályázat II. idéz

Szabályok:

1. E-mailban kell elküldeni a fotókat, erre a címre: karpathegyi@gmail.com
2. Amit elküldtök, legyen 800x600-as felbontású.
3. Aláírás nem kerülhet föl a fotóra!
4. Minden képnek adjatok egy címet. De ne írjátok rá!
5. Eddig sehol meg nem jelent munkátok szerepelhet csak.
6. Utómunkák használata javallott.
7. Minden felhasználó egy fotóval indulhat.
8. A téma: Pókszabású szerepeljen a Fotón!
9. A fotókat zsuri értékeli. Függetlenül, mivel névtelenül linkelem be a pályázat képeit, a zsuri nem fogja tudni, kire szavaz, mivel nem mondom el nekik.
A zsuri tagjai, az értékelésig, természetesen nem publikusak.


A díjak:

1. helyezett: Cyriopagopus sp. „blue II." (2 vedléses)
2. helyezett: Ephebopus rufescens West & Marshall, 2000 (5 vedléses)
3. helyezett: Haplopelma lividum (Smith, 1996) (4 vedléses)


Akinek kérdése van, ide írjon:

http://arachnida.ultranet.hu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=501


A "Pályázat" 2007. december 1. éjfélig tart, eddig lehet a fotókat elküldeni.

Hajrá!


Legutóbb Pit szerkesztette (2008 Szept. 17. Szer., 20:13), összesen 1 alkalommal
Vissza az elejére
Profil üzenet e-mail website msn
Hozzászólások megtekintése:   
új téma   hozzászólás    Tartalomjegyzék -> Pályázatok Időzóna: (GMT +1 óra)
1 / 1 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

arachnida.hu