Grammostola actaeon (Pocock, 1903) (szerző: hawk | publikálva: 2011-08-20)

4 WP
Természetes élõhely:
Brazília, Uruguay

Életmód:
talajlakó

Külső jegyek:
Első látásra eszünkbejut ahogy megpillantjuk: ez az iheringi kisöccse! És valóban a két faj nagyon hasonló jellemvonásokkal bír, a fő különbség a méretben és az adult kori szinezetben jelentkezik, ugyanis egyrészről az actaeon jóval kisebb, másrészt adulttá válásakor utótest szőrzete besötétedik, szinte feketének hat, valójában egy nagyon sötét bordó árnyalatról van szó, melyet a vaku jól vissza tud adni, szintén az iheringihez hasonlóan egy nagy fekete foltot figyelhetünk meg az utótest szőrzet alatt, az irritáló-szőrök helyét.
Méret/növekedés:

A génuszon belül a viszonylag gyorsan növő fajok közé tartozik, adult korát 2,5-3 éves korában éri el. A közepes méretű madárpókok közé tartozik, mégis, még Grammostola viszonylatban is elég kicsik, viszont a hímek az iheringihez hasonlóan vaskos, hosszú lábakkal rendelkeznek, ez párzásnak gyakran hasznosnak bizonyul. Adult egy nöstény lábterpesze kb. 12-13cm.


Viselkedés:
A tipikusan egyhelyben ücsörgő pókokhoz képest üde szinfoltot jelent, bár ő sem töri össze magát a terráriumban igyekezetében, azonban a faj legtöbb példánya eléggé rendezkedő típus, ha kapnak tereptárgyakat (pl. műnövény) azokat időnként előszeretettel vonszolják lakhelyük egyik végéből a másikba, nekünk embereknek ez olyannak tűnik, mintha csak unatkoznának. Ők tudják! Mindenesetre nyugodt jószágok, bár azért a heves vérmérséklet sem idegen tőlük, előfordul hogy odacsapnak a csipeszre, terelőpálcára, ez elsősorban akkor igaz ha élelemnek vélik első megközelítésre, de előfordul, hogy a terelgetést sem veszik jó néven.

Élelmezés:
Mindenféle tipikus zsákmányállatot szivesen fogyaszt, a tücsöktől a csótányokon át az egerekig. Nem félős állatok, kiváló vadászok, mindennek nekiesnek, ha mozgást éreznek a terráriumban/dobozban, másodperceken belül ott teremnek.

Tartási körülmények:
könnyen tartható faj, különösebb igények nélkül. Hasonlóan az iheringihez, szükséges egy pihenő-időszak számukra (teleltetés). Persze akik azt nem csinálják azok pókjainak sem lesz semmi baja, de megfigyelésem szerint is, télen jóval kevésbé aktivak - no persze, a jelentős hőmérsékletcsökkenés miatt ez sok pókra igaz valamilyen szinten - mégis, a természetes élőhelyükön ehhez szokott fajokon ez jobban meglátszik. Ilyenkor nem kell félteni, ha keveset eszik, vagy nem akar vedleni, természetes jelenség, hagyjuk rá, tavasz végére tücsöktemető lesz.
Talajnak tözeg vagy kókuszrost is megfelelő. A száraz talajt preferálja, egy megfelelö méretü itató elég neki. Szükséges egy nagyobb bujkáló behelyezése is, ahova zargatás, vedlés, vagy kokonrakás esetén visszavonulhat.
Párának a szokásos 65-70% elég, méretének megfelelően egy 30x20cm alapterületű terrárium böven elegendő számára.

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.