wushu arachnida blogja

1 WP

Acanthoscurria insubtilis (Simon, 1892) (szerző: wushu | publikálva: 2011-08-16)

0 WP
Acanthoscurria insubtilis
Élőhely:
Bolívia
Ez a madárpók Bolívia esőerdős területein őshonos. Rejtőzködő életmódot folytat, földbe ásott üregben éli életét.

A pók tartása
A könnyen tartható fajok közé tartozik, kezdőknek is ajánlom. Jó étvágyú, minden táplálékot elfogyaszt. Viszonylag lassan fejlődik, felnőttkori színezetét 6-7 vedléses korára éri el. Vastagabb talajréteg ajánlott, szívesen furkál, üreget alakít ki magának. A behelyezett bujkálót szívesen felhasználja lakóhelye kialakításához. Rejtőzködő életmódja ellenére az általam tartott példányok sokat vannak szem előtt, rendezgetik a terráriumot. Időnként teljesen felforgatva annak berendezését.

Leírása
A közepes méretű pókok közé tartozik, testmérete 6-7 cm, lábfesztávolsága az idősebb nőstényeknél elérheti a 13-14 cm-t is. Alapszíne barna, ami a fejlődése során különböző árnyalatokat ölt.
Vedléshez közeledve egészen vöröses színezetű lesz. A előtest szélén világos szőrsáv fut végig. Utóteste bőven el van látva csalánozó szőrzettel, de nagyon ritkán használja azt. Háborgatásra inkább lakóüregébe menekül. Az én példányaimnál még sosem tapasztaltam szőrrugdosást. Robusztus testalkatukhoz képest lábaik viszonylag rövidek, de vaskosak.

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.

Aphonopelma bicoloratum (Struchen, Brändle & Schmidt, 1996) (szerző: wushu | publikálva: 2011-08-16)

1 WP
Aphonopelma bicoloratum

Élőhely:
Mexikó
A "Mexikói vérvörös térdű tarantula" Dél-Mexikó nyugati oldalán, a Csendes-óceán partvidékén szavannákon és sivatagos területeken élő talajlakó faj.

A pók tartása
Nyugodt, lassú mozgású állat, nem él túlzottan aktív életet. A terráriumban szinte mindig szem előtt tartózkodik, leszámítva a vedlési időszakot. Olyankor visszahúzódik lakóüregébe. A behelyezett bujkálót szívesen használja. A hőmérséklet változására nem érzékeny, 25-32°C között jól érzi magát. Nem szereti a nedves terráriumot, 60-70%-os páratartalom megfelelő számára. Nem tartozik a gyakori pókok közé. Tartása nem okoz problémát a kezdőknek sem. Méreganyaga erősebb a Brachypelmákénál.

Leírása
A közepesnél kisebb méretű, 9-10 cm lábfesztávolságú, a Brachypelma boehmeihez színeiben nagyon hasonlatos madárpók. Jelentős különbség a méreteiben és viselkedésében látható. Azoknak, akik allergiásak a boehmei szőrére előszeretettel ajánlom a bicoloratumot.

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.

Brachypelma auratum (Schmidt, 1992) (szerző: wushu | publikálva: 2011-08-16)

0 WP

Élőhely:
Mexikó

A pók tartása
Hőigénye 24-27°C, ami 50-65 % páratartalommal párosul. A „bombázó” pókok közé tartozik, ami a szőrzetére allergiás gazdinak sok kellemetlenséget okozhat. Gyakran iszik, ezért friss víz mindig szükséges a terráriumba. Viszonylag sokat mozgó jószág, pakol a lakókörnyezetében. Táplálék a többi madárpóknál megszokott élő eleség, szeret vadászni. Kezdőknek is ajánlott faj, ha betartjuk a szabályokat. Viselkedése kiszámíthatatlan.

Leírása
Szépsége miatt népszerű, az átlagosnál nagyobb méretű talajlakó madárpók. Testmérete elérheti a 7-8, lábfesztávolsága a 15-16 cm-t is. A kereskedelemben "fényes térdű tarantula" néven találkozhatunk vele. Fejtora fekete, melyet világosbarna szőrzet keretez. A lábak feketék, a térdeken narancsvörös mintázattal. A lábak ízületeinél fehér körgyűrűk találhatók.

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.