hawk arachnida blogja

15 WP

Grammostola pulchripes (Simon 1891) (szerző: hawk | publikálva: 2011-09-10)

2 WP
                                                                                

Természetes élőhely:
Paraguay, Argentina

Életmód:
talajlakó

Külső jegyek:
Az amatőr hobbistákkal előfordul, hogy összetévesztik a fajt az A.geniculata-val, a csíkos térdek miatt, azonban alaposabb szemrevételezés után kiderül, a pulchripesnek bizony sárgák(aranyszínűek) a csíkjai, ebből fakad köznapi neve is: "Chaco Golden Knee", de persze több más tulajdonságban is jelentősen eltér (nem mellesleg eleve másik génusz).
Az állat gyönyörű színezete több apró elemből áll össze, és adja meg az összhatást, ezek a következők:
alapszine: az utótest és a lábak sötétszürkék, a hátpajzs alapszine barna, mely a szemdombon a G.rosea NCF-hez hasonlóan fényes rózsaszín szőrőkkel rendelkezik.
A lábakat a térdeknél aranyszínű hosszanti csíkok díszítik, a lábízek találkozásánál pedig fehér gyűrűk találhatóak.
Mindezek mellé a pók lábain és utótestén halványrózsaszín, sűrű hosszú szőrökkel rendelkezik.
A növendék egyedeknél kb 6-7. vedléstől kezd el megjelenni a felnőttkori színezet.Méret/növekedés:
A pulchripes növekedési üteme a többi madárpókéval összehasonlítva összességében közepesnek mondható, kicsivel gyorsabban nőnek, mint pl. a legtöbb Brachypelma faj, persze ez tartástól is függ. Adult korát megfelelő tartás esetén kb. 3 éves korban éri el.
A közepes méretű madárpókok közé soroljuk, a Grammostola génuszon belül a nagyobb méretű fajok közé tartozik. Bár adulási mérete nem nagy: 12-14 cm, azonban a kereskedelemben nem ritkán felbukkannak 15-17cm-es állatok is, ez annak köszönhető, hogy egyrészt nem torpan meg annyira a növekedésben adulttá válás után, mint pl. egy rosea, másrészt a külföldi börzéken számos matuzsálemi kort megélt egyedekkel találkozhatunk, jópár közülük korábbi vadbefogásokból származik.Viselkedés:
A rosea-val egyetemben a pulchripes is egy mindenkinek ajánlható kezdőfaj, egyáltalán nem kényes, szinte mindent kibír. Ez igaz a pár vedléses egyedekre is, nagyon meg kell érte küzdenünk, hogy bénázásból hidegre tegyük öket. Azonban figyeljünk mindig arra, hogy pókunk "kedélyállapota" gyorsan megváltozhat, velem is elöfordult, hogy sétált a kezemen halál nyugodtan, aztán 10 perccel késöbb felágaskodott és odacsapott többször is a csipesznek. Egyik pók sem kiszámítható, ez a pulchripesre is igaz, valamint az is,hogy legyen egy pók bármilyen jámbor, nyugodt természetű, nem kézbe való, az a hörcsög!
A G.puchripesek nem túl aktív állatok, nem sokat rendezkednek a terráriumban, nagyrészt egy helyben kuksolnak, dehát nem is mindenki szereti a doboz/terráriumnyitás hatására teleportáló kiskedvencet, na ők nem ilyenek.

                                                                                    

Élelmezés:
Nem válogatós, minden tipikus zsákmányállatot elfogad, azonban ne lepődjünk meg, ha adulás után kissé diétára fogja magát állatunk, van, hogy hosszabb ideig nem hajlandó táplálkozni, aztán pedig nem győzzük tömni. Persze ez is egyedenként változik. Adult állatoknál az is előfordul, hogy a felkínált eleségállattól elhátrál, azonban ha éjszakára benthagyjuk neki, általában reggelre betakarítja az eleséget, persze ez nem vonatkozik vedlési időszakra, olyankor ne próbáljuk etetni!
Tartási körülmények:
Habár a hőmérséklet és páratartalomváltozásokat széles skálán képes elviselni, ez nem azt jelenti, hogy tesztelnünk kell! Az ideális számára a 25-28C hőmérséklet, 65% páratartalommal párosulva. Talaját tartsuk nagyrészt szárazon, de itatót helyezzünk be, nem gyakran iszik, de ha igen akkor tényleg szüksége van rá, elsősorban a vedlés közeledtével. Bár a száraz körülményeket preferálja, vízre neki is szüksége van a vedlés problémamentes lebonyolításához. Bújkálót behelyezhetünk, de nem annyira fontos, kiskorában többet használja, sub/adult korban már egyáltalán nem bújik el,maximum kokonrakás esetén. Viszont a behelyezett tereptárgyakat kinevezik lakhelynek, fakérgen, köveken szeretnek tartozkodni a talaj helyett, nem ritkán itt is vedlenek le.
Méretének megfelelően 30x20 alapterületű terrárium elegendő számára.

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.

Grammostola actaeon (Pocock, 1903) (szerző: hawk | publikálva: 2011-08-20)

4 WP
Természetes élõhely:
Brazília, Uruguay

Életmód:
talajlakó

Külső jegyek:
Első látásra eszünkbejut ahogy megpillantjuk: ez az iheringi kisöccse! És valóban a két faj nagyon hasonló jellemvonásokkal bír, a fő különbség a méretben és az adult kori szinezetben jelentkezik, ugyanis egyrészről az actaeon jóval kisebb, másrészt adulttá válásakor utótest szőrzete besötétedik, szinte feketének hat, valójában egy nagyon sötét bordó árnyalatról van szó, melyet a vaku jól vissza tud adni, szintén az iheringihez hasonlóan egy nagy fekete foltot figyelhetünk meg az utótest szőrzet alatt, az irritáló-szőrök helyét.
Méret/növekedés:

A génuszon belül a viszonylag gyorsan növő fajok közé tartozik, adult korát 2,5-3 éves korában éri el. A közepes méretű madárpókok közé tartozik, mégis, még Grammostola viszonylatban is elég kicsik, viszont a hímek az iheringihez hasonlóan vaskos, hosszú lábakkal rendelkeznek, ez párzásnak gyakran hasznosnak bizonyul. Adult egy nöstény lábterpesze kb. 12-13cm.


Viselkedés:
A tipikusan egyhelyben ücsörgő pókokhoz képest üde szinfoltot jelent, bár ő sem töri össze magát a terráriumban igyekezetében, azonban a faj legtöbb példánya eléggé rendezkedő típus, ha kapnak tereptárgyakat (pl. műnövény) azokat időnként előszeretettel vonszolják lakhelyük egyik végéből a másikba, nekünk embereknek ez olyannak tűnik, mintha csak unatkoznának. Ők tudják! Mindenesetre nyugodt jószágok, bár azért a heves vérmérséklet sem idegen tőlük, előfordul hogy odacsapnak a csipeszre, terelőpálcára, ez elsősorban akkor igaz ha élelemnek vélik első megközelítésre, de előfordul, hogy a terelgetést sem veszik jó néven.

Élelmezés:
Mindenféle tipikus zsákmányállatot szivesen fogyaszt, a tücsöktől a csótányokon át az egerekig. Nem félős állatok, kiváló vadászok, mindennek nekiesnek, ha mozgást éreznek a terráriumban/dobozban, másodperceken belül ott teremnek.

Tartási körülmények:
könnyen tartható faj, különösebb igények nélkül. Hasonlóan az iheringihez, szükséges egy pihenő-időszak számukra (teleltetés). Persze akik azt nem csinálják azok pókjainak sem lesz semmi baja, de megfigyelésem szerint is, télen jóval kevésbé aktivak - no persze, a jelentős hőmérsékletcsökkenés miatt ez sok pókra igaz valamilyen szinten - mégis, a természetes élőhelyükön ehhez szokott fajokon ez jobban meglátszik. Ilyenkor nem kell félteni, ha keveset eszik, vagy nem akar vedleni, természetes jelenség, hagyjuk rá, tavasz végére tücsöktemető lesz.
Talajnak tözeg vagy kókuszrost is megfelelő. A száraz talajt preferálja, egy megfelelö méretü itató elég neki. Szükséges egy nagyobb bujkáló behelyezése is, ahova zargatás, vedlés, vagy kokonrakás esetén visszavonulhat.
Párának a szokásos 65-70% elég, méretének megfelelően egy 30x20cm alapterületű terrárium böven elegendő számára.

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.

Grammostola iheringi (Keyserling, 1891) (szerző: hawk | publikálva: 2011-08-16)

9 WP


Természetes élõhely:
Brazília

Életmód:
talajlakó

Külső jegyek:

A G. iheringi talán mind közül a legszebb Grammostola. Utóteste élénkvörös színben pompázik, előteste fekete, lábai szintén, melyeket vastag, sűrű, bundaszerű szőr fed. Utótestén a vörös szőrők alatt egy sötét foltot fedezhetünk fel, itt találjuk a védelmet szolgáló irritáló szőrőket.

 

Méret/növekedés:

A G.iheringi génuszának, egyik legnagyobbra növő faja. Egy adult nőstény lábterpesztése kb. 15-17cm, a génuszon belül a viszonylag gyorsan fejlődő fajok közé tartozik, adult méretét kb. 2,5 -3 évesen éri el.
 

 

Viselkedés:

Hasonlóan a többi Grammostolához, az iheringi is az általában véve nyugodt, kiszámítható madárpókok közé tartozik. Ami nem jelenti azt, hogy nem képes váratlan megiramodásokra, bár ez leginkább akkor jelentkezik, ha éhes, ilyenkor nagy lendülettel ronthat neki a pálcának, csipesznek is. Alapvetően nem egy „teleportáló” fajról van szó, könnyen terelhető, bár az adult nőstényeknél előfordul, hogy zokon veszik a zaklatást.


Élelmezés: igen jó vadász, még a nagyobb egyedek is gyorsan, ellentmondást nem tűrően vetik magukat zsákmányuk után. Nem túl válogatósak, a csótányt, tücsköt, sáskát egyaránt preferálják, persze méretnek megfelelően.


 

Tartási körülmények:

Hasonlóan a génusz többi tagjához, igen könnyen tarthatók. Természetes élőhelyükön a hüvösebb idöszakban a hömérséklet gyakran leesik 10C –ra vag az alá is. Igaz ugyan, hogy ez az időszak épp akkor van mikor nálunk meleg, de az állatok képesek akklimatizálódni. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy nincs szükség a téli fűtésre! A téli idöszakban megszokott benti hömérséklet (nappal 20-22,éjjel 15-18C) tökéletesen megfelel arra, hogy az állat megtartsa pihenő időszakát. Ilyenkor kevesebbet eszik, és általában a vedlést késő tavaszig elhúzza, azonban így a legjobb számára.

Párának 65-70% megfelelő,amit egy nagyobbacska itatóedénnyel könnyen tarthatunk.

 

Egy 30x30x30-as terrárium megfelelő egy adult állat számára, 8-10cm talajvastagsággal – ami lehet tőzeg vagy kókuszrost – valamint egy nagyobb méretű bujkálóval. Ez alá fogja kiásni buvóhelyét, de ide csak vész esetén, vagy vedléshez, kokonrakáshoz húzódik vissza, idejének túlnyomó részét szem elött ücsörögve tölti.

Az adult állatok sokat szőnek, ezért élő növény behelyezése nem javasolt.

Hozzászólások

Pit - 2011-08-16 22:10:06
Grat a cikkhez! :D Az első fecske a félig-meddig új Arachnida történelmében. Már érdemes volt megcsinálni. :)